|

Süper bakan Derviş’le gelen IMF vesayeti

28 Şubat’ın neden olduğu yönetimde istikrarsızlık, ekonomide yolsuzluklar Türkiye’ye tarihinin en ağır ekonomik ve sosyal krizlerinden birini yaşattı. Türkiye can simidi olarak ithal edilen Kemal Derviş’e sarıldı.

Yasemi Asan
15:56 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 16:03 - 3/05/2019 Cuma
Yeni Şafak
Bülent Ecevit - Kemal Derviş
Bülent Ecevit - Kemal Derviş

27 Şubat 2001’de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından kurtarıcı olarak çağrılan ve kamuoyuna adeta ekonomik krizin ‘Süpermen’i olarak takdim edilen Derviş, milyonlara acı ilaç içirip IMF’den yüklü miktarda borç alarak Türkiye’nin borcunu katladı. 2002 Ağustos ayında görevinden istifa etti. Yeni Şafak o dönemde ‘Derviş’e Teslim Oldular’ haberi ile duruşunu gösterdi. Kemal Derviş görevi aldığı tarihte Yeni Şafak, “D+ANASOL-M” manşetini attı.

KARAOĞLAN ÇAĞIRDI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 19 Şubat’ta Milli Güvenlik Kurulu’nda Başbakan Bülent Ecevit’e Anayasa fırlatması Türkiye’yi tarihinin en ağır ekonomik krizine sürükledi. Kemal Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001’de yaşanan iki mali krizin ardından dönemin iktidarı Bülent Ecevit tarafından Türkiye’ye davet edildi. Ekonomi bürokrasisinde yaşanan istifaların ardından harekete geçen Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası’nın Birinci Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’i “istişarelerde bulunmak üzere” Ankara’ya davet etti.

EKONOMİ TESLİM EDİLDİ

22 yıldır çalıştığı Dünya Bankası’ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001’de Bülent Ecevit Hükümeti’nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. Derviş’in, IMF’nin borç para vermek için çıkarılmasını istediği yasaları söz konusu günlerde “15 Günde 15 Yasa” başlığı ile medyada geniş yer buldu.

“DERVİŞ’E TESLİM OLDULAR”

28 Şubat 2001 yılındaki Yeni Şafak gazetesi Ecevit’in Kemal Derviş’i ABD’den çağırdığı haberine yer verdi. Kemal Derviş, Ecevit ile görüşmeye Türkiye’ye geldiğinde Yeni Şafak tepkisini ‘Derviş’e teslim oldular’ başlığı ile gösterdi. Bir kişiyi ‘kurtarıcı’ olarak görmenin sakıncaları işlendi.

ABD’DEN GÖNDERİLDİ

Yeni Şafak 3 Mart 2001 tarihinde “D+ANASOL-M” manşetini attı. Haberde, Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz’ın liderliğindeki partiler koalisyonunun yeni ortağı, ekonomiyi kurtarmak üzere ABD’den gönderilen Kemal Derviş olduğu belirtiliyor.


KAVGA BAŞLADI

Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı kaleme alan Derviş, ANASOL-M hükümetinin bağımsız bakanı olarak Türk Telekom ve THY’nin özelleştirilmesi Emlak Bankası’nın kapatılması çiftçi borçlarının ertelenmesi, ihale ve tütün yasaları konusunda kabinenin MHP’li ve ANAP’lı üyeleri ile çatıştı.

BORCA BORÇ EKLENDİ

Ancak umulan olmadı, ekonomik krizin ‘Superman’i olarak görülen Derviş, IMF’den yüklü miktarda borç alarak Türkiye’nin borcunu katladı.2002 Ağustos ayında Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti.

SİYASİ MANEVRALARI

Başbakan Bülent Ecevit’in rahatsızlığı dönemde DSP parçalanıp Hüsamettin Özkan, Kemal Derviş ile ‘troyka’ olarak anılan Derviş, kurulan Yeni Türkiye Partisi’ne katılmayarak rotayı kırdığı CHP’den 2002 kasım seçimlerinde milletvekili seçildi.

  • Telekom’un satışındaki tehlikeye dikkat
  • Ekonominin patronu olarak gelen Kemal Derviş’in IMF’den para getirmek için hükümeti zorunda tuttuğu konulardan biri Türk Telekom’un özelleştirilmesiydi. Kurumun yüzde 51’ini blok halinde yabancı sermayelere satmak isteyen Derviş’e en büyük muhalefeti koalisyonda bulunan MHP’den Enis Öksüz yaptı. Aylarca Derviş’e bu konuda direnen Öksüz’ün hamleleri piyasaları kötü etkileyince MHP lideri tarafından Devlet Bahçeli tarafından istifası istendi. Ülkenin en kritik kurumlarından biri olan Telekom’un yabancı sermayeye satılmasının doğuracağı tehlikelere dikkat çeken Yeni Şafak da 7 Mayıs 2001’de “Tehlikeli Satış” manşetiyle çıktı. Haberin ayrıntılarında: Türkiye’deki haberleşme ağını oluşturan Türk Telekom’un yabancı sermayeye satışındaki ‘güvenlik sorunu’ tartışması sürüyor. Türkiye’nin her köşesindeki binlerce bina ve gayrimenkuluyle de bir stratejik değer olan Telekom’u alan sermayenin büyük bir etkinlik alanı elde edeceğine dikkat çekiliyor.”

#Yeni Şafak 25. yıl
5 yıl önce