|

Talebeden hocaya vefânın kitabıdır

Mustafa Atalar tarafından kaleme alınan Hocam’la Yıllarım, Ali Yakup Cenkçiler’in İlim ve Fikir Dünyası adlı kitap alanında önemli bir çalışma. İnkılab Yayınları arasında çıkan kitapta 1988 yılında vefat eden Cenkçiler’in çok yönlü hayatı hatıralar eşliğinde ele alınıyor.

04:00 - 15/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 10:10 - 15/04/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Hocamla Yıllarım Mustafa Atalar İnkılab Yayınları 2020 İki cilt
Hocamla Yıllarım Mustafa Atalar İnkılab Yayınları 2020 İki cilt
ALİ ERDEM

“Hocam’la Yıllarım, Ali Yakup Cenkçiler’in İlim ve Fikir Dünyası”, Mustafa Atalar’ın kaleminden bir İnkılâb Yayınları kitabı. Birinci cildi 544, ikinci cildi 640 sayfa. Kitabın konu edindiği Merhum Ali Yakup Cenkçiler Hoca (1913-1988), yaşarken kıymeti yeterince bilinmemiş, bugün neredeyse adı sanı unutulmuş ancak son devrin, kendisini hizmete adamış mütefekkir, kültür mimarı, zirvede bir entelektüel. 21 Mayıs 1988’de vefat eden Cençiler’in ardından, ne yazık ki bölük pörçük bir iki yazının ve küçük bir hatıra kitabının dışında yeterli yayın çıkarılmamış. Onu bir çocuk masumiyeti ve saflığı ile görüp tanımış, onun rahle-i tedrisinden geçmiş talebelerinden Mustafa Atalar, bu boşluğu doldurmaya talip olmuş. Birbirinin vazgeçilmezi parçalardan ve bölümlerden oluşan ve böylece bir bütün oluşturan kitap, büyük bir emek mahsulü.

Cenkçiler’in menkıbevi hayatından şiire, ilmi ve fikri tartışmalardan irfan ve hikmete, tarihten siyasete, mefkûre ve ideolojilerden bilime, kültür ve sanata kadar pek çok önemli konuyu bünyesinde barındıran kitap, şiirsel ve gürül gürül akan bir üsluba sahip.

75 YILLIK BİR HAYATIN HİKAYESİ

Kitaba, ‘Bu Kitabın Hikâyesi’ başlıklı bir bölümle başlanmış, dileyenin bu bölümü atlayabileceği önerilmişse de, kitaba ayrı bir değer ve anlam kazandıran bu bölüm de okunmadan geçilmemelidir. Ali Yakup Hoca’nın 1913 yılında Kosova eyaletinin Gilan kasabasında başlayan 75 yıllık ömrünün 23 yılı Balkanlarda, 21 yılı Mısır’da, geri kalan 31 yılı da Türkiye’de geçtiği göz önünde bulundurularak kitap da ana üç safhaya ayrılmış. Bu bölümlerde kronolojik olarak Hoca’nın hayatından önemli kesit ve safhalara, başından geçen ilginç ve ibret verici olaylara, çok önemli yol ve dava arkadaşlarıyla ilişkilerine ışık tutulmuş. Esas ağırlık ise Hoca’nın inandığı ve hayatını adadığı, vakfettiği inanç ve ideallerine, fikir ve düşüncelerine, bu uğurda verdiği büyük mücadelelere verilmiş. Kitabı esas önemli, değerli, eğitici ve öğretici kılan yönü de bu özelliği olsa gerektir.

Hocasının talebesine ‘ardından bir şeyler yazma’ vasiyeti üzerine yazımına girişilen kitapta aynı veya benzer anlamlara gelen kelime, kavram, ifadelerin kullanılması tekrar gibi görünse de, bunun da Cenkçiler’in kendi anlatım tarzı olduğu, kitaba ayrı bir üslup, ifade, anlatım ve dil zenginliği kazandırdığı görülüyor.

Kitaptan da öğrendiğimize göre, yedi yabancı dilde okuyup yazabilen Ali Yakup Cenkçiler, ömrünü sadece kitapların sarı sayfaları arasında geçirmiş sıradan bir kitap kurdu, tanıdık, bildik, kuru bilgi ve malumat sahibi, alışılmış hoca ya da ilim ve fikir adamı tiplerinden oldukça farklı bir portre. Doğu’yu ve Batı’yı kendi orijinal kaynaklarından derinlemesine, enine boyuna araştırıp incelemiş ve değerlendirmiş, özgün bir kişilik.

“Hocam’la Yıllarım, Ali Yakup Cenkçiler’in İlim ve Fikir Dünyası”; iyi, güzel, olumlu ve ideal örnekler ve rol modeller bulmanın ve göstermenin gündem olduğu bu günlerde genç kuşaklara yararlı, eğitici, öğretici ve yol gösterici önemli bir kaynak niteliğinde.

#Mustafa Atalar
#Ali Yakup Cenkçiler
#İnkılâb Yayınları
3 yıl önce