|

Tarihi filmlere milyonluk destek

Bakanlık, Türkiye’nin kahramanlık dolu tarihini anlatan filmlere 31 milyon lira destek verdi. İran-Irak savaşında Japonları kurtaran Türklerin hikayesi ‘Tahran’dan Kaçış’a, Kanije Zaferi’ni işleyen ‘Kanije 1601’e, Osman Sınav’ın ‘Yalnız Kurt’una, Atalay Taşdiken’in ‘Turagay’ına, Mesut Uçakhan’ın ‘Hadim’i ile Yavuz Özkan’ın ‘Efsane’sine birer milyon ödenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 04:27 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Osman Sınav - Mesut Uçakhan
Osman Sınav - Mesut Uçakhan

Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk sinemasına sağlayacağı toplam 31 milyon 100 bin liralık destekten pay alacak uzun metraj filmler arasında, Türkiye'nin kahramanlık dolu tarihi ve dostane ilişkilerini konu olan projeler ile sinemanın duayen isimlerinin uzun metraj filmleri yer alıyor. Bakanlık temsilcisi, meslek birliklerinin kendi seçtiği temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 14 kişilik Sinema Destekleme Kurulunun son toplantısında, birçok önemli uzun metraj kurgu film yapım projesinin de desteklenmesine karar verildi. Bu kapsamda toplam 31 milyon 100 bin liralık desteğin 22 milyon 850 bin lirası, 26 uzun metrajlı kurgu film yapım projesine aktarılacak.


USTA YÖNETMENLERİN FİLMLERİ

Bakanlıkça desteklenen uzun metraj projeleri arasında, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun en önemli simgelerinden biri olan, 1985'te merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı sırasında, İran-Irak savaşı nedeniyle Tahran'da sıkışıp kalan Japonların kurtarma operasyonuyla tahliye edilerek Türkiye'ye getirilmeleri ve ardından ülkelerine gönderilmelerini konu alan film de bulunuyor. Bakanlık, 'Tahran'dan Kaçış' isimli filme, 1 milyon lira destek sağlayacak. Öte yandan, Bakanlıkça Osmanlı-Avusturya Savaşı döneminde 1601'de 73 gün boyunca Kanije Kalesi'ni kuşatan Habsburg ordusuna karşı Tiryaki Hasan Paşa liderliğindeki Osmanlı ordusunun destansı mücadelesini işleyen 'Kanije 1601' filmine de 1 milyon lira destek verilecek. Osman Sınav'ın projesi olan 'Yalnız Kurt'u, usta yönetmenlerden Atalay Taşdiken'in 'Turagay'ı, Mesut Uçakhan'ın 'Hadim'i ile Yavuz Özkan'ın 'Efsane'si de yer alıyor. Bakanlıkça Yalnız Kurt, Turagay, Hadim filmlerine 1 milyon 100 bin lira, Bizim İçin ile Efsane'ye de 1 milyon lira destekte bulunulacak.

Çocuklara yerli animasyon

Bakanlık, uzun metraj filmler arasında 3 yeni animasyon projesine de destek sağlayacak. Çocukların yerli animasyon filmleriyle buluşmasına katkı sağlayan destekler kapsamında, ‘Kuzucuk, Yıldızın Yeri’, ‘Karagöz’ ve ‘Tay’ isimli animasyonlara 1’er milyon lira destek ödemesi yapılacak. Aynı zamanda genç sinemacıları da destekleyen Bakanlık, ilk filmini yapacak 12 yönetmen projesine toplam 7 milyon 400 bin lira, yapım sonrası 2 projeye de toplam 850 bin lira ödenek aktaracak.

#Film
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Bütçe
6 yıl önce