|

Tatilde müzeye

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yarı yıl tatiline giren 18 milyon öğrenciyi müzelere davet etti. Cumhuriyet’in ilanına tanıklık eden Cumhuriyet Müzesi, Çingene Kızı mozaiğinin yer aldığı Gaziantep Zeugma Müzesi, kültürümüze ışık tutan Etnografya ve Anadolu Medeniyetleri müzeleri, dünyanın 8’inci harikası olarak gösterilen Ayasofya Müzesi, öğrencilere derslerde öğrendiklerini görerek hafızalarına yerleştirme imkanı veren müzelerden sadece birkaçı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/01/2019 Pazar
Güncelleme: 00:30 - 20/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
Tarihi Ayasofya Müzesi
Tarihi Ayasofya Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öğrencileri yarıyıl tatilinde müzelere beklediklerini belirtti. Ersoy, ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 18 milyon öğrencinin dün yarıyıl tatiline girdiğini hatırlattı. Öğrencilerin tatili dolu dolu geçirmelerinin önemine değinen Bakan Ersoy, öğrencilere sömestirde Türkiye’nin zengin tarihi ve kültürel birikimine şahitlik edebilecekleri müzelere gitmelerini önerdi. Ersoy, müze davetini sosyal medya hesaplarından da paylaştı.


197 MÜZE VE 139 ÖREN YERİ

Bakanlığın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 197 müze ve 139 düzenlenmiş ören yeri, birer eğitim ve bilim kurumu olarak hizmet veriyor. Cumhuriyet’in ilanına tanıklık eden Cumhuriyet Müzesi, eksik parçaları ABD’den getirilen Çingene Kızı mozaiğinin yer aldığı Gaziantep Zeugma Müzesi, Anadolu’nun kadim kültürel birikimine ışık tutan Etnografya ve Anadolu Medeniyetleri müzeleri, mimarisiyle yüzyıllara meydan okuyan ve dünyanın 8’inci harikası olarak gösterilen Ayasofya Müzesi, öğrencilere derslerde öğrendiklerini görerek hafızalarına yerleştirme imkanı veren müzelerden sadece birkaçı. İslam coğrafyasına ait birçok bilim eserinin yer aldığı İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, öğrencilere İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t Tıp Kitabı, Halife el-Me’mun’un 9’uncu yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküre, Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan, su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi ve el-Cezeri’nin Fil Saati’ni görme imkanı tanıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren, Hattuşa, Çatalhöyük, Safranbolu, Kapadokya, Troya antik kenti, Cumalıkızık köyü ve Göbeklitepe de tatilini dolu dolu geçirmek isteyenleri bekliyor.

  • Kütüphaneler de çocukları bekliyor
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birçok halk kütüphanesinde, okulların yarı yıl tatiline girmesiyle ücretsiz etkinliklerin okuyucularla buluşturulacağı Kütüphanelerde Yarıyıl Programı (KÜYAP’19-KIŞ), 21 Ocak’ta başlayacak. 1 Şubat’a kadar masal saatleri, sanat, robotik, kodlama, girişimcilik aktiviteleri, farkındalık seminerleri ve daha fazlası, alanının uzmanlarıyla okuyucuların hizmetine sunulacak. Çocukların yanısıra yetişkinlere yönelik de Sincan Millet Kıraathanesi’nde keyifli söyleşi ve etkinliklere yer verilecek. Etkinliklere, “www.kutuphanedeyim.org” adresinden ulaşılabilecek.
#Mehmet Nuri Ersoy
#Müze
#Tatil
#Öğrenci
5 yıl önce