|

Tava ciğerden badem ezmesine Edirne

Edirne denildiğinde aklımıza ilk gelen tabi ki tava ciğeri. Bu lezzetin yanında servis edilen kurutulmuş kızartılmış acı biberi ise es geçmek mümkün değil. Kavala kurabiyesi ve badem ezmesinin de tadına bakmadan dönmemek gerekiyor.

04:00 - 14/04/2019 Pazar
Güncelleme: 22:19 - 13/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Tava ciğeri
Tava ciğeri

Edirne Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, tarihle yoğrulmuş bir şehir. Şehri gezerken hemen her adımda karşınıza tarihi eserler çıkıyor. Selimiye Camii tabi ki şehrin en gözde merkezi. Onun çevresinde toparlanmış olan çarşıda ise çeşitli yiyeceklerle Edirne mutfağını deneyimlemek mümkün.

YAPRAK CİĞER VE KIZARTILMIŞ BİBER

Kuşkusuz Edirne denildiğinde akla ilk gelen meşhur tava ciğeri oluyor. Edirne sokakları, meraklı tursitler için hayli elverişli. Çünkü her köşe başında bir tava ciğerci bulmak mümkün. Yaprak kalınlığında kesilen ciğerlerin unlanarak kızgın yağda kızartılmasıyla yapılan bu yiyeceğin lezzetini arttıran önemli detaylar var. Süt danası ciğeri olması, yağın kalitesi, ustanın el hüneri bunların en önemlileri... Tabi ciğerin yanında servis edilen kurutulup kızartılan acı biberler de bu lezzetin tuzu biberi adeta.


BU KÖFTE BAŞKA

Edirne’ye gelip ciğer yemeden dönmek olmaz. Çünkü ciğer sevmeyenler bile bu lezzeti deneyimleyebileceği kadar hafif bir lezzet tabağı geliyor önümüze. Ancak yine de alternatiflere bakmak isteyenler Tekirdağ köftenin tadına da çoğu ciğerci de bakabilir. Bu köftelerin benzerlerini büyükşehirlerde bulmak çok zor.


KAVALA VE BADEM EZMESİ

Kente geldiğinizde mutlaka tadına bakmanız gereken bir başka lezzet ise kavala kurabiyesi ve badem ezmesi. Ciğercilerin hemen ardından Selimiye’ye doğru çıkarken karşısınıza bu güzel tatlılardan alabileceğiniz mağazalar çıkabilir. Tadına bakarak alabileceğiniz bu kurabiye ve ezmeler kentin simgesi haline gelmiş.


SELİMİYE’NİN HEYBETİ

Tabi bu lezzetleri deneyimlemeden önce yapılması gereken ilk iş Selimiye Cami’ni gezmek. Caminin bahçesi de kendisi kadar ihtişamlı. Bu bahçeden geçilebilen Arkeoloji Müzesi’ni de gezmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Mimar Sinan’ın 90 yaşında tamamladığı ve ustalık eserim dediği Selimiye Camii 2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Camiinin dört köşesinde yer alan, her biri üç şerefeli minareler, dünyanın en görkemli yapı örnekleri arasında yer almasının önemli bir nedeni. Ancak asıl hayranlık uyandıran, caminin içine girdiğiniz an fark edeceğiniz görkemli kubbesi. Bu kubbe 42 metre yüksekliği ve 31 metreyi aşan çapıyla dünyanın en nadide kubbe örneği olarak biliniyor.

#Edirne
#Tava ciğeri
#Badem ezmesi
5 yıl önce