|

Tek hayali motor ustası olmak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, üniversite mezunu genç bir kız 3 yıldır çalıştığı tamircide motor ustası olmak istiyor.

İha
00:00 - 18/03/2014 Salı
Güncelleme: 13:57 - 18/03/2014 Salı
Yeni Şafak
Tek hayali motor ustası olmak
Tek hayali motor ustası olmak

Kdz. Ereğli ilçesinde yaşayan Özlem Samat (29), muhasebe ve ofis işleri için işe alındığı motor tamir dükkânında usta olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Araçların bakımlarını yapan, lastik söküp motor bloklarını tamir eden 4 yıllık üniversite mezunu Özlem Samat işini severek yaptığını söyledi. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığını ve Kışla Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren motor tamir dükkânında muhasebe işlerine bakması için işe alınan Özlem Samat, araba tutkunluğu nedeniyle kısa sürede ustası Murat Karakaya'nın yanında ustalık öğrenmeye başladı. Motor tamiri ve araç bakımı konusunda yeteneği fark edilen Özlem Samat aynı zamanda çıraklık eğitim merkezinde kurs görmeye başladı.

Kdz. Ereğli'de kurulu iki sanayi sitesinde tek bayan motor ustası olarak çalışan Özlem Samat, yaşıtındaki bayanların elleri ojeli yüzü makyajlıyken kendi ellerinin yağ ve kir içinde olmasından dolayı burukluk yaşamadığını belirterek 'Ben ekmeğimi bu ellerle kazanıyorum' dedi.

'İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM'

Samat, bu işe başlayalı 2,5 sene olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten çıraklıkla başladım bu işe. Sanayimizde çıraklık okulu açıldı, eğitimim devam ediyor. Burada iki ustamız var. Onların sayesinde bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bu işin erkeği bayanı yok. Gücüm yettiği sürece bayan olarak ta bu işi seviyorum. Araçlara karşı tutkunluğum olduğu için işimi severek yapıyorum. İlk girdiğimde zorlandım. Kolay değil. Bir motora baktığın zaman bir bayan olarak neyin ne olduğunu anlayamazsın. Ama ustalarımızın sayesinde bu işi az çok öğrendik. Çevreden görenler sevinerek tepki veriyor. Buraya bayan bir gurup gelmişti, bir keresinde 'Kadının yapamayacağı bir iş yoktur' gibilerinden bana çok güzel tepki verdiler. Bu da hoşuma gitti. İşimi daha da severek yapmaya başladım. Bunu başardım. Şükürler olsun ekmeğimizi de kazanmaya devam ediyoruz.'

ÜNİVERSİTE MEZUNU MOTOR USTASI

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığını ve muhasebeci olarak alındığı işyerinde motor ustalığı öğrenmeye başladığını dile getiren Samat, ailesinin de ilk başlarda bu işi yapmasına karşı çıktığını ifade etti. Samat, konuşmasında, 4 yıllık işletme mezunu olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailem herhangi bir şey söylüyor mu derken tabi sonuçta bir ailedir. Sonuçta onların tepkisi vardı. Hani 'Kızım sen motor işinden ne anlarsın' dediler. Tabi onlarda evin tek kızı olduğum için erkek gibi yetiştiğim için bu şekilde bir tepki vermiyor. Dört yıllık işletme bölümü mezunuyum. Hayat işte. Bu duruma kadar getirdi. Ülkemizde işsizlik oranı çok olduğu için elimizden geldiği imkanları da değerlendirdik, bu duruma kadar geldik. Açıkçası işimden memnunum."

USTALARI ŞAŞKINLIKLA İZLİYOR

Özlem Samat ilk işe girdiğinde bu işi yapabileceğini hiç zannetmediklerini ve azmi sayesinde kısa sürede her işi yapmaya başladığını ifade eden 24 yıllık usta İsa Yılmaz (34), Özlem'in kendilerinden önce her işe sarıldığını söyledi. Sadece hesap işine bakar derken lastik sökümü kriko kaldırma temizlik ve diğer işlerle meşgul olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Biz, şaşkınlık içerisinde bakıyoruz bu duruma. Bu işi de severek yapıyor. Biraz daha çalışırsa motor ustası olur. Kendisini çıraklık eğitimine yazdırdık.'

Otomobil tutkunu Özlem Samat'ın en büyük hayali ise bir otomobile sahip olmak. Çalıştığı iş yerinden elde ettiği kazançla ailesini geçindirdiğini dile getiren Samat, bir otomobil sahibi olmak için yetkililerin kendisine destek olmasını istedi.

10 yıl önce