|

Tekbirlerle uğurlansın

Şehit cenazelerinde Chopin’in çan sesleriyle başlayan bestesinin çalınmasına yönelik tepkiler büyüyor. Tasavvufçu-yazar Mahmut Erol Kılıç, İslam dışı uygulamaya son verilmesini istedi. Change.org’da da “Şehitlerimiz tekbirle uğurlansın. Cenaze Marşı kalksın” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:56 - 17/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Hakkari Yüksekova'da şehit olan Özel Harekât polisi Mustafa Sezgin'in naaşı uçağa konulurken, Frederic Chopin'in Cenaze Marşı'nın çalınmasın tepsi gösteren silah arkadaşlarının hep bir ağızdan tekbir getirerek bandoyu susturmasının ardından başlayan “tekbir” taleplerine destek çığ gibi büyüyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in “cenazede marş olmaz” açıklamasının ardından, sosyal medyada da Cenaze Marşı yerine şehitlerin Itri'nin Tekbir'i ve Kur'an-ı Kerim'le uğurlanması yönünde paylaşımlar arttı. Tasavvufçu-yazar Mahmut Erol Kılıç da şehitlerimizin Chopin'in çan sesleriyle başlayan bestesiyle uğurlanmasına sert tepki gösterdi. Cenaze merasimlerinin dini bir ritüel olduğuna vurgu yapar Kılıç şunları söyledi;



DÜZELTİLMESİ GEREKİR

“Her geleneğin kendine göre cenaze kaldırma stili vardır. İslam dininin cenaze kaldırma merasimleri içerisinde Chopin'in Cenaze Marşı yer almamaktadır. Bu uygulama İslam dışı bir uygulamadır. Dini olmadığı gibi aynı zamanda milli geleneklerimizde de yer almaz. Düzeltilmesi gerekli olan bir uygulamadır” İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Musikisi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fazlı Arslan da “Chopin ateist biri zaten. Itri'nin daha sağlıklı bir tercih olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.



İMZA KAMPANYASI

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in “cenazede marş olmaz” açıklamasının ardından, sosyal medyada da Cenaze Marşı yerine şehitlerin Itri'nin Tekbir'i ve Kur'an-ı Kerim'le uğurlanması yönünde paylaşımlar arttı. “Change.org” sitesinde de şehit cenazelerinde Cenaze Marşı çalınmaması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanya, “Şehitlerimiz tekbirle uğurlansın. Cenaze Marşı kalksın” başlığını taşıyor.



#change
#cenaze
#tekbir
8 yıl önce