|

Tenisin prens ve prensesi: Çağla ve Marsel

Marsel İlhan ve Çağla Büyükakçay Türk sporunun yüz akı tenisçilerimiz. Özbek asıllı Marsel İlhan soyadını Türk vatandaşı olduktan sonra değiştirmiş. İlhan''a göre tenis, topla iki rakibin birbiriyle savaşması. Çağla Büyükakçay ise maçta zaafı olanı kolay yendiğini söylüyor.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 10/02/2013 Pazar
Güncelleme: 15:43 - 9/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Tenisin prens ve prensesi: Çağla ve Marsel
Tenisin prens ve prensesi: Çağla ve Marsel

Tenis sporunu Maria Sharapova ya da Venüs ve Serena Williams kardeşlerden ibaret sanıyorsanız büyük yanılgı içindesiniz. Kabul, düne kadar Türkiye tenis sporunu Hülya Avşar''ın magazin programlarında yayınlanan tenis maçlarından takip ediyordu. Bu da zihinlerde tenisi sadece ünlü ve parası olanlar yapabilir düşüncesi uyandırıyordu. Şimdi ise ülkemizde tenisle ilgili pek çok şey değişmeye başladı. Mesela bugüne kadar uluslararası tenis yarışmalarında adımız bile okunmazken bugün iki genç yeteneğimiz Çağla Büyükakçay ve Marsel İlhan sahada boy gösteriyorlar. Büyükakçay ve İlhan altı yaşında başladıkları tenis yolculuğunda emin adımlarla ilerliyorlar. Uzun yıllar verilen emeklerin sonunda bu seviyeye ulaşan iki sporcu, Turkcell''in resmi sponsorluğu sayesinde sahada daha rahatlar. Marsel ve Çağla ile tenisle nasıl tanıştıklarını dinledik.

TENİS SEVGİSİ TÜRK VATANDAŞI YAPTI

Özbek asıllı Marsel Khamdamov, Türk vatandaşlığı aldıktan sonra soyadını İlhan olarak değiştirmiş. İlhan, Türkiye sıralamasında 1 numara, ATP dünya sıralamasında 2010 yılı listesinde 96. Sırada, 2011 yılında ise 87. sırada yer alarak tarihte bir Türk tenisçinin alabileceği en iyi derecenin sahibi oldu. Marsel''i Özbekistan''dan buraya atan rüzgar ise ekonomik sebepler. Tenise altı yaşında annesinin teşvikiyle başlayan Marsel gelişimini daha iyi şartlarda sağlamak için annesi ile Özbekistan''dan Türkiye''ye göç etmiş. Yetenekli ve azimli olan Marsel, ilk katıldığı turnuvada başarılı olunca tenisi daha çok sevmiş ve hobi amaçlı başladığı sporu profesyonel olarak icra etmeye karar vermiş. Spor akademisinden mezun olan Marsel''in arkasında Taç Spor Kulübü ve resmi sponsoru Turkcell var. Kendisini başarılı bulduğunu ifade eden İlhan, 25 yaşında bütün büyük turnuvalara katıldığını söylerken çok mutlu. Marsel başarısının sırrını anlatıyor: ''Günde 7 saat antreman yapıp akşam saatlerinde fitness yapıyorum. Bazı günler de hayat koçumla birlikte çalışıyoruz.'' Yılda 25 ülkeye gittiğini söyleyen Marsel, Türkiye''de pek fazla vakit geçirememekten şikayetçi.

TENİS SAVAŞ GİBİ

İlk yüzde yer alarak Türkiye''de bir ilki gerçekleştiren Marsel, bununla yetinmiyor ve ilk ellide yer almak istiyor. Marsel rakiplerini nasıl yendiğini ise şu cümlelerle anlatıyor; ''Rakiplerimi attığım servislerle yeniyorum. Tenis adeta bir savaş gibi, iki tarafta oyuna hırsla başlıyor. Mayıs ayında milli maçımız olacak. Geçen yıl ikinci gruptan üçüncü gruba düştük. Umarım bu yıl ikinci gruba tekrar yükseliriz'' diyor. Tenise on yıl daha devam etmek istediğini söyleyen Marsel''in hayali ilk 50. sırada yer almak.

AİLEM DESTEKLEDİ

Bayanlar katagorisinde yer alan ve henüz yirmi üç yaşında olan Çağla Büyükakçay''ın başarısı yaşının çok ötesinde. Tenise altı yaşında memleketi Adana''da başlayan Büyükakçay, ailesinin desteği ve sıkı çalışmanın sonunda 12 yaşında ilk şampiyonluğunu kazanmış. Marmara Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü''nde okuyan sporcunun bu bölümü tercih etmesindeki sebep tenis sporunun gözle görünür bir şekilde gelişmesi.

Marsel''i ile Özbekistan''dan geldikten sonra tanıştığını söyleyen Büyükakçay, birlikte hiç maç yapmamalarının sebebini şöyle açıklıyor: ''Kadın tenisiyle erkeğinki çok farklı. Antreman yaptığım erkekler on beş yaşlarında. Benim gücüm ancak onlara yetiyor. Marsel''e zor antreman veririm. Çünkü onun gücü ve seviyesi benden çok üst sıralarda. Marsel dünyanın en iyileriyle antreman yapabilir.'' Marsel''i yetenekli bulduğunu söyleyen Çağla, ilk yüze girmesinin çok önemli olduğunu kendisinin de yüz elliye kadar yükselebildiğini dile getiriyor.

ÇOK HEYECANLANIYORUM

Hayalinin ilk yüze girmek olduğunu belirten Büyükakçay''ın bu ay çok önemli maçları olacak. ''A Milli takım maçlarımız var. Dünyada ilk yüzde olan sporcuların olduğu bir grupta yer alıyoruz. Polonya, Romanya ve İsrail''in kendi evinde oynayacağız. İlk defa aynı haftada ilk yüzden üç kişi ile yarışacağım'' diyerek heyecanını paylaşıyor.

ZAAFI OLANI YENERİM

Çağla Büyükakçay, maçlara çıkmadan önce çok heyecanlandığını bunu yenmek için çok çaba sarf ettiğinden bahsediyor. Günde altı saat idman yaptığını

söyleyen Büyükakçay, kondüsyonunu muhafaza etmek için koşuyor, ağırlık kaldırıyor ve ip atlıyor. Rakiplerine göre atletik ve hızlı olduğunu söyleyen sporcu, ''Zaafı olan rakibe karşı kazanmak kolay oluyor» diyor. Büyükakçay, hayalinin Venüs ve Serana Williams gibi dünya bir numara olmak istediğini de söylemeden edemiyor.

Çağla Büyükakçay

1989 yılında Adana''da doğdu. 15 yaşında A milli takıma seçilerek Türk tarihindeki en genç A milli takım oyuncusu oldu. Kadınlarda tarihte en yüksek sıralamaya sahip olan Çağla 2010 senesinde Amerika Açık Tenis turnuvasına, 2011 senesinde Grand Slam oynayan ve tur geçen ilk Türk kadın tenisçi ünvanını aldı. Çağla''nın ulaştığı en yüksek sıralama WTA 157.

Marsel İlhan

11 Haziran 1987''de Özbekistan''ın Semerkand şehrinde doğan Türk tenisçi. Türkiye çapında sıralamada 1 numara, ATP dünya sıralamasında Eylül 2010 tarihli liste itibari ile ilk 100''e girmiş olan Marsel İlhan, 17 Ocak 2011 tarihinde 87. sıraya yükselerek şimdiye kadar bir Türk tenisçinin aldığı en iyi dereceye sahip oldu.

Genç yetenekler harcandı

Adidas ve Turkcell olmak üzere iki sponsoru bulunan Çağla Büyükakçay, sponsor desteğinin ne ölçüde önemli olduğundan şöyle bahsediyor: ''Sponsorum Adidas olduğu için hiçbir kıyafetime para harcamıyorum. Turkcell''in bana sağladığı çok iyi şartlar var. Antrenörüme para ödemiyorum. Özel kondüsyonerim, diyetisyenim, sağlık sponsorum var.'' Çağla daha önce tenisçilerin yetişmemesini sponsor almayışına bağlıyor ve bu sporun gelişebilmesi için sponsorun hayati bir önem taşıdığını dile getiriyor. Geçmişte sponsorları olmadığı için pek çok tenisçinin isimlerini duyuramadıklarını anlatıyor. Turkcell daha önce futbola destek veriyordu. Yeni dönemde bireysel sporlara yönelen firmanın tenisin popülerlik kazanmasında fonksiyonu büyük. Turkcell aynı zamanda turnuvalara da sponsorluk yapıyor.

2020 yolunda spora destek veriyoruz

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler yapmak istedikleri projelerden şöyle bahsediyor:''Turkcell olarak İstanbul 2020 Olimpiyat adaylığı sürecinde atılan tüm adımlara tam destek veriyoruz. . Ayrıca bireysel sporların gelişmesine destek vermeye devam ediyoruz. Tenis, bizim önem verdiğimiz bireysel spor dallarının başında geliyor. Türk tenisinin başarılarının yarınlara taşınabilmesi ve kalıcı olabilmesi için Türkiye Tenis Federasyonu''yla milli takımlar seviyesinde uyumlu işbirliğini sürdürüp Türk tenisinin gelişimine katkı yapmaya devam ediyoruz. Bu anlamda Türk tenisinin gururu olan Marsel İlhan ve Çağla Büyükakçay''ı da ana sponsor olarak destekliyoruz. Geleceğe Koşanlar projemizin rol modellerinden olan Marsel ve Çağla bugüne kadar pek çok defa başarıları ile bizleri gururlandırdı, gençlere ilham verdi. Marsel ve Çağla''nın yeni sezonda da yüzümüzü güldüreceğine inanıyoruz''

İlk yüzde yer almak çok önemli

Çağla Büyükakçay ve Marsel İlhan ilk yüzün içinde yer almanın çok önemli olduğunu ve bu sayede profesyonel sporcularla aynı zeminde yarışabildiklerini söylüyorlar. Bulundukları yaşa göre iyi performans sergileyen iki sporcu gelecekte büyük başarılara imza atmak için zamanlarının neredeyse hepsini tenise ayırıyorlar. Bu sayede onlar her gittikleri yerde parmakla gösterilen iki sporcu olmayı başardılar.


11 yıl önce