|

Tetanoz aşısı vurdurdunuz mu?

Her yıl aşıyla önlenebilir hastalıklar dolayısıyla birçok yetişkin hayatını kaybediyor. Sadece ABD'de her yıl 60.000'den fazla erişkin aşı ile önlenebilecek hastalıklardan dolayı ölüyor

Sağlık Servisi
00:00 - 17/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 22:45 - 16/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Tetanoz aşısı vurdurdunuz mu?
Tetanoz aşısı vurdurdunuz mu?

Aşılarla enfeksiyon hastalıklarının azaltılması belki de halk sağlığı için başarılmış en önemli olaydır. İlk olarak Pasteur bir mikroorganizmanın zayıflatılarak aşı üretilmesi fikrini oluşturmuş, ardından bu konuda diğer bilim adamları çalışmaları ilerleterek 19. yüzyıl sonunda çiçek, veba, tifo ve kolera aşılarının hazırlanmasını sağlamıştır. Bugün artık dünyada çiçek hastalığından bahsetmiyorsak bu aşılamadaki başarının sonucudur. Kadıköy Şifa Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu yetişkinlerde aşının Semptomatik hastalıklardan korunması, yaşam kalitesini artırması ve enfeksiyon hastalığından ölüm riskini azalması açısından önemli olduğunu belirtiyor. Aşılar sadece çocuklar için değildir. ABD'de her yıl 60 000'den fazla erişkin aşı ile önlenebilecek hastalıklardan ölmektedir.


HEPATİT B AŞISINI UNUTMAYIN

Dr. Liceoğlu, "Şimdiye kadar önerilen yetişkinlerin her 10 yılda bir tetanoz aşısı olmalarıydı. Bugün tetanozla birlikte çocukluk döneminde aşılarını olduğumuz ancak erişkin dönemde hatırlatma dozu yapılmadığı için vücudumuzdaki bağışıklığın azalması nedeniyle tekrar riskli hale gelen bazı hastalıkların (boğmaca, difteri gibi) aşıları da yetişkinler için mevcuttur. Ayrıca yetişkinler için kişiye özel riskler (meslek, ailede hepatit B taşıyıcısı olması gibi) değerlendirilerek grip aşısı, hepatit B aşısı, su çiçeği aşısı hatta kuduz aşısı yapılabilir. Yetişkinler için son olarak seyahat aşılarından özellikle sarıhumma aşısının dünyanın belli bölgelerine giderken öne- rildiğini söyleyebiliriz" dedi.


Gebelere BCG yapılamaz

Normalde aşılama için tercih edilecek zaman gebelik öncesi veya doğum sonrasıdır. Ancak bebeği bazı enfeksiyon hastalıklarından korumak ve annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için olası risklerde hesaplanarak gebelik öncesi ve sırasında bazı aşılar yapılmaktadır. Hamilelikte bebeğe geçiş riskinden dolayı canlı virüs aşıları ve BCG (Verem) yapılmaz. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (MMR) aşısından sonra 3 ay, su çiçeği aşısından sonra ise gebelik için 1 ay geçmelidir. Tetanoz aşısı gebeliğin ilk 3 ayı geçtikten sonra ve grip aşısı 14. haftadan sonra yapılabilir. Diğer bazı aşılar (sarıhumma, zatürree, vs. gibi) riskli durum değerlendirilerek yapılmalıdır.


Yaşlılar mutlaka grip aşısı olmalı

Bağışıklık sistemimiz yaşlanmayla azalır. Bu da aşılara yanıtın azalmasını sağlar. Bununla birlikle aşılama özellikle bazı hastalıklara karşı korunmak için özellikle 60 yaş üzerinde daha önemlidir. Grip, zatürree, tetanoz, hepatit B aşıları yapılabilir. Özellikle grip aşısının hastaneye yatış sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Ancak yaşlılarda mevcut aşılar yerine etkinliği daha arttırılmış aşılara ihtiyaç vardır.


Yetişkinlerde aşı neden gereklidir?


  • Bazıları çocukken aşılanmamış veya eksik aşılanmış olabilir.

  • Yeni gelişen aşılar yapılmamış olabilir.

  • Bağışıklık düzeyleri azalmış olabilir.

  • Yaşlandıkça bazı hastalıklara (grip ve zatürree gibi) daha duyarlı olabilirler

  • Özel durumlarda (mesleki risk veya seyahat gibi) aşılama gerekli olabilir.

    5 yılda bir zatürree aşısı

    Kalp hastalığı, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı gibi hastalığı bulunan kişiler özellikle zatürree ve grip için riskli kişilerdir. Zatürree ve grip diğer kişilere göre daha ciddi seyreder. Bu nedenle mutlaka her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatürree aşısı olmaları önerilir.

  • 15 yıl önce