|

Tip 2 diyabeti çözdü

Türk bilim adamı Prof. Dr. Umut Özcan, şişman ve tip 2 diyabetli fareleri iyileştirmeyi başardı. Özcan'ın bu araştırması, obezite tedavisinde yeni bir umut ışığı olacak

Aa
00:00 - 21/01/2009 Çarşamba
Güncelleme: 04:50 - 21/01/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Tip 2 diyabeti çözdü
Tip 2 diyabeti çözdü

Şişman ve ileri derecede tip 2 diyabet geliştirmiş fareleri üç yıl önce yaptığı araştırmayla tamamen iyileştiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, farelerde obeziteyi tedavi eden araştırmasıyla da tüm dikkatleri üzerinde topladı. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun olduktan bir yıl sonra 29 yaşında Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Özcan, çalışmalarıyla bilim dünyasında kendinden söz ettiriyor.

ÖĞRENCİYKEN DİKKATİ ÇEKMİŞTİ

Tıp Fakültesi 3. sınıfta iken Harvard Üniversitesi Joslin Diabetes Center'da dünyanın en ünlü diyabet profesörlerinden C. Ronald Kahn ile çalışmaya başlayan Özcan, 'Science' dergisinde yayımlanan ve diyabetin gelişmesinde rol oynayan sistemi bulan iki çalışma yaptı.

Harvard Üniversitesi'ndeki kendi laboratuvarında 8 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüren Dr. Özcan, son araştırmasında, yeme isteğini azaltarak vücudun enerji harcamasını artıran 'leptin' hormonunun şişmanlardaki direncini bir ilaç grubu ile yok etmeyi başardı. Vücuttaki yağ hücrelerinden salgılanarak beyindeki 'hipotalamus' bölgesine etki eden ve yeme isteğini azaltarak, vücudun enerji harcamasını artıran leptin hormonu, 1995 yılında bulunduğunda obezitenin tedavisinde önemli rol oynayacağı düşünülerek bilim dünyasında çok büyük bir heyecan yaratmıştı. Özcan'ın araştırması, bu alanda umut sağladı. Araştırma sonuçları, saygın bilim dergilerinden Cell Metabolism'de yayımlandı.


TİP 2 NEDİR?

Tip 2 diyabet kanda sürekli yüksek düzeyde şeker (glikoz) olduğunda meydana gelen bir hastalıktır. Dünyada tahmini 140 milyon insan diyabet hastasıdır ve tahminler, bu rakamın, 2025 yılı itibariyle 300 milyona ulaşacağını ileri sürmektedir. Daha da şaşırtıcı olan şey bu insanların üçte birinin hasta olduklarını bilmemeleridir.





15 yıl önce