|

TRT Belgesel ezber bozdu

Belgesel izlemenin entelektüel bir boyutu olduğu ve halkın eğlenceli vakit geçirmek için belgesel izleyemeyeceği anlayışını TRT Belgesel yerle bir etti. Kanalın artık her yaştan seyircisi var. TRT Belgesel yeni sezona da oldukça iddialı girdi.

Ayşe Olgun
02:39 - 2/10/2022 Pazar
Güncelleme: 02:48 - 2/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
TRT Belgesel ezber bozdu.
TRT Belgesel ezber bozdu.

Televizyonda en çok izlenen eğlence ağırlıklı program-ların başında dizi, film, müzik ve magazin programları gelirdi. Bir ortamda “Ben bunları izlemiyorum” dediğinizde “Evet belgesel izliyorsun” denilerek bir anlamda dalga geçilirdi. Çünkü belgesel izlemek demek eğlenceden uzak, bilgiye dayalı ve hepsinden öte “sıkıcı” programları tercih etmekti ve onlara da yalnızca “entel tipler” vakit ayırırdı. TRT Belgesel ise yıllar içinde bu algıyı yerle bir eden işlere imza attı. Mesela hem büyükşehirlerde hem de Anadolu’da uzun yıllar ev ahalisi tarafından büyük beğeniyle izlenen “Ömür Dediğin” belgeseli bir anlamda ülkemizdeki belgesel izleyici profilini baştan aşağı değiştiren ilk işlerden birisiydi. Hatırlayacağınız gibi bu belgeselde Anadolu karış karış gezilerek yaşlıların hayat tecrübelerine mikrofon tutularak hazırlanıyordu.

Ben de geçtiğimiz günlerde evhanımından tıp doktoruna, öğretmenden, mühendise farklı mesleklere sahip yaşları 27 ila 72 arasında değişen aile üyelerine TRT Belgesel’de hangi programları beğendiklerini sordum. Liste oldukça kalabalıktı. Yaşlı, genç, çalışan, ev hanımı, öğrenci dahil her kesime hitap eden belgesellerden Su Savaşları, Şehirden Uzakta, Ailenin Yeni Üyesi, Şehirden Uzakta, Kaz Otaran, Hastane Korona İstanbul, Anadolu’da Yaşam bu sohbetlerde en çok konuşulan belgeseller olarak öne çıktı. Bir çırpıda ortaya çıkan bu liste aynı zamanda artık evlerde belgesel izlendiğinin de güzel bir örneğiydi.

SEZON AÇILIŞI

Geçtiğimiz hafta ise TRT Belgesel yeni yayın dönemini düzenlediği bir tanıtım toplantısıyla duyurdu ve geçen yıllar büyük beğeniyle izlenen bazı belgesellerin yeni dönemde de devam edeceğini öğrendik. Tanıtım programına TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, TRT Yönetimi, TRT Belgesel’in ekran yüzleri, kültür ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

ÖNCÜLÜK ETTİ

TRT Belgesel’in çeşitlenen ekranında 23 yeni yapım seyirciyle buluşurken, her bölümü merakla beklenen yapımları da yeni bölümleriyle yolculuğuna devam edecek. Gecede bir konuşma yapan TRT Genel Müdürü Sobacı, 18 televizyon kanalı, 17 radyo istasyonu, giderek büyüyen uluslararası haber platformları, dijital uygulamaları, ulusal ve uluslararası onlarca etkinliğe sahip olan TRT’nin yeni dönemde her bir kanalının ve platformunun ayrı ayrı yürütülen çalışmalarla yenilerek zenginleştiğini ve derinlik kazandığını ifade etti. TRT’nin ülkemizdeki belgesel yapımcılığının öncüsü olduğunu ve TRT Belgesel’in Türkiye’nin en çok izlenen belgesel kanalı olduğunu ifade eden Sobacı, şunları söyledi: “İnsanı, doğayı, tarihi, olayları ve konuları perde perde açıp arka planındaki mücadeleyi evlerinize taşıyor, yaşamın derinliği narinliği ve detaylarıyla hemhal olacağınız bir yeni dönemi size vadediyoruz. Görünenin değil, özün izinde bir yayın içeriğiyle geçmişten geleceğe, coğrafyamızdan, dünyanın her köşesine zihninizde bağlantılar, kalbinizde kökler kurmayı umut ediyoruz.”

TRT Belgesel’in yeni yapımlarına işaret eden Sobacı, doğa, insan ve macera odaklı yapımların yanı sıra yeni dökü-dramalar, yakın tarihe ve gündeme odaklı araştırma-süreç belgeselleri, bilim-teknoloji belgeselleri, sualtı belgeselleri, spor belgeselleri ve sıra dışı özgün hikayelerin seyirci karşısına çıkacağını aktardı. Türk Savunma Sanayiinin dehaları, Türkiye’nin gücüne güç katan teknoloji ürünleri, siber dünyada yaşananlar, milli gemiler, Türk doktorları, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık savaşı, Batı zihniyeti, darbelerin tarihi, afetler, 90’lar dünyası, ebeveynler, kamp hayatı, yabani kediler, engel tanımayan maceralar, endüstriyel dalgıçlık, veterinerler, su altı doğası, ata tohumları, arabesk dünyası, down sendromlu kardeşlerin yolculuğu, düğün şarkıcıları, kadın olmak ve töreye başkaldırış hikayeleri TRT Belgesel’in yeni yayın döneminde ekranlarda yerini alacak. “Savunma Sanayiinin Yalnız Dehaları”, “Oyunbozan”, “Maskelerin Ardında: Siber Savaş”, “Afetler”, “Dünyayı Darp Edenler”, “Karanlık Miras”,

“30 yılın Ardından”, “Tut Elimden”, “90’lar Dünyası”, “Türk İşi Gemiler”, “Çocuğum İçin”, “Açık Ateş”, “Ormanın Sırrı: Karakulak”, “Maceraya Engel Yok”, “Gönüllü Veteriner”, “Sualtı Ustaları”, “Türlerin İzinde”, “Ata Tohumları”, “Bir Arabesk Muhabbeti”, “Demir Atlı Yörükler”, “Kuru Pasta Gazoz”, “Dünyada Kadın Olmak” ve “Yüz Görümü” isimli 23 yeni yapım seyirciyle buluşacak.

Beğenilen seriler devam ediyor

  • TRT Belgesel izleyicisinin yakından takip ettiği yapımlar ise yeni bölümleriyle ekranda olacak. Aralarında “Şehirden Uzakta” “Su Savaşları” ve “Savaşın Efsaneleri” gibi yapımların yer aldığı belgeseller yeni bölümleriyle yolculuğuna devam edecek.
#TRT
#Belgesel
#Zahid Sobacı
1 yıl önce