|

Tüketici şikayetlerine dikkat

Haber Merkezi
04:00 - 31/08/2018 Cuma
Güncelleme: 12:24 - 3/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
BAYRAM KISIKLI (
Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim (Tüketici) Vakfı Başkanı)
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 29 Mayıs 2017 günlü AK Parti Genel Merkezdeki iftar programında şöyle konuştu: “…adeta bir metal eskimesi görüyorum…

… şikâyetler nedir, bunların üzerine gitmemiz gerekiyor. Ve arkadaşlarla da onu konuştum, bir ekip burada oluşturacağız, bir ekip de Cumhurbaşkanlığı makamında ve bu oluşturacağımız ekiplerle çok yoğun bir kontrol mekanizmasını çalıştıracağız, çünkü aldığımız şikâyetleri neticeye ulaştırmamız gerekiyor. Efendim, işte malum bizim şikâyet mercilerimiz var, partimizde (AKİM) var, Başbakanlıkta (BİMER) var, Cumhurbaşkanlığında (CİMER) da var; gelen bütün o mektuplar vesaire orada kalıyor, mesele bunu çözüme ulaştırmak, çözüme ulaştırmak için de bu adımları atmaya mecburuz… Zamanımız az, ama işimiz çok, bunun için tek bir gün, tek bir saat dahi kaybetmeden gündemimizdeki meselelere yoğunlaşmalıyız.”

ACİL YARDIM İHTİYACI

İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda alın teri paralarıyla alışveriş yapmaktadır. Alışveriş esnasında ahlaksız üretici/satıcılar tarafından kalitesiz ürünlerle, kandırıkçı/kazıkçı satış teknikleriyle aldatılabilmekte ve mağdur edilmektedir. Sürekli satın alınan, her ay düzenli gelen telefon, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik faturalarındaki kurnazlıklarla tüketici aileler kazıklanmaktadır. Bu sorunların tümü, tüketici seçmenlerin şikâyetlerinin kaynağıdır.

Tüketici Mahkemelerinde dava açmak, Tüketici Hakem Heyetlerine şikâyet dilekçesi vermek, BTK+BDDK+EPDK+TBB gibi düzenleyici ve denetleyici kurumlara şikâyet başvurusu yapabilmek için 18 yaşında olmak yani tüketici seçmen olmak gereklidir.

Aldatılan, kazıklanan, kandırılan ve aşağılanan, haksızca parası alınan ve alın teri parasını kaybeden, canı yanan ve zarar gören, mağdur ve mazlum tüketici seçmen, piyasa güçlerine karşı, tek kişidir ve yapayalnızdır. Şikâyet eden tüketici seçmen; Mutsuzdur. Öfkelidir. Çaresiz kalmıştır. Parasını kaybetmiş, canı yanmıştır. (Para kaybetmek insanları çok kızdırır.)

Kapana kısılmıştır. Pişmanlık duymaktadır. Acil yardıma ihtiyacı vardır. Tüketici, haklarını, nereye, nasıl şikâyet edeceğini bilmemektedir.

Bir sorun yaşayan ve şikâyeti süren tüketici seçmen, kendi parasıyla, kendisine işkence satın alan ve hayatını zindana çeviren kişi gibidir. İyi cevaplanamayan ve yönetilmeyen tüketici seçmenlerin şikâyetleri, siyasal marka aşkını ve sadakatini öldürmektedir. Ayrıca tüketici şikâyetleri alışverişlerdeki haram kazançların göstergesidir.

15 Yıllık Tüketici Hakem Heyetlerine Yapılan Şikâyetler

2003 yılı 31.582 adet

2004 yılı 38.476 adet

2005 yılı 47.910 adet

2006 yılı 68.855 adet

2007 yılı 82.873 adet

2008 yılı 105.070 adet

2009 yılı 143.810 adet

2010 yılı 179.266 adet

2011 yılı 165.218 adet

2012 yılı 446.054 adet

2013 yılı 833.854 adet

2014 yılı 5.445.884 adet

2015 yılı 3.118.842 adet

2016 yılı 1.794.376 adet

2017 yılı 590.736 adet

Son 5 yılda Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikâyetlerin toplamı 11.783.116’dır.

Tüketici Hakem Heyetlerinin iyi çalışamaması nedeniyle şikâyetler gittikçe azalmaktadır. Tüketici kuruluşlarına, firmaların tüketici çağrı merkezlerine, internette şikâyet sitelerine vs araştırmalara göre, bir yılda haksızlığa uğrayan 6 milyondan çok fazla tüketici seçmen hakkını aramaya çalışmaktadır.

DÜZENLEME KURUMLARINDAKİ DURUM

BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici Hakları Dairesi önceleri çok iyi çalışıyordu ve bizler örnek gösteriyorduk. Artık iyi çalışmıyor. İletişim sektöründe 11 milyon sabit telefon, 78 milyon cep telefonu, 69 milyon genişbant internet aboneleri olmak üzere toplam 158 milyon abone yeterince tüketici haklarından yararlanamıyor.

BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı iyi çalışmıyor. Bankacılık sektöründe 137 milyon vadesiz ve 11 milyon vadeli mevduat olmak üzere toplam 148 milyon mevduat sahibi tüketici haklarından gerektiği gibi faydalanamıyor.

EPDK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda tüketici hakları dairesi hiç kurulmamıştır. Enerji piyasalarında 40 milyon elektrik, 12 milyon doğalgaz, 20 milyon petrol LPG abonesi olmak üzere toplam 72 milyon abone tüketici haklarından hak ettikleri gibi yararlanamıyor.

Kısaca; Toplam 378 milyon abone+mudi, BTK+BDDK+EPDK tarafından piyasa güçleriyle baş başa bırakılmakta, haklı zayıflar haksız güçlülere karşı korunamamakta adeta zulümler seyredilmektedir. Kurumlar 378 milyon abonenin haklarını korumaktan acizdir.

MEMNUNİYETSİZLİKLERİ DÖNÜŞTÜRMEK

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu ve 25 adet uygulama yönetmeliği ile tüketici seçmenlerin ve ailelerin günlük ekonomik hayatları yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanımız, herkesin duymaktan mutlu olacağı Avrupalı tüketici haklarını Türkiye’de besteledi ama bu şarkıyı kimse duymadı. Yasal olarak artık zayıf tüketici yoktur ama bilinçsiz, eğitimsiz, haklarını ve hak arama yollarını, akıllı alışveriş pratiklerini bilmeyen milyonlarca tüketici seçmen vardır. Tayyip Erdoğan Markasının vitamini, tüketici seçmenlerin eğitilmesinde ve şikâyetlerinin yönetilerek memnuniyetsizlerin memnuniyetlere dönüştürülmesindedir.

Öncelikle tüketici seçmenlerle yüz yüze iletişim kurularak, ciddi eğitim projeleriyle tüketici bilinci yükseltilmeli ve hemen Cumhurbaşkanlığında Tüketici Seçmenlerin Şikâyetleri Yönetimi Merkezi Başkanlığı kurularak; şikâyetlerin nasıl dinlenileceği, yönetileceği ve çözüleceği konularında tüm kamu kurumlarında çalışan Tüketici Hakem Heyetleri, BTK+BDDK+EPDK Tüketici Hakları Daireleri ve bakanlıkların iletişim merkezi personelleri, şikâyetçi tüketici seçmenlerin gönüllerini kazanarak sadık tüketici seçmenleri çoğaltacak, kısaca Tayyip Erdoğan Markasına hizmet edecek şekilde eğitilmelidir.

Ülkemizde gerçekleşen tüm tüketici seçmen şikâyetleri, resmi kurumlardan ve özel sektör kuruluşlarından her 3 ayda bir toplanarak Cumhurbaşkanımızın önüne konulmalıdır.

Tüm kamu kurumlarında, kurumlara ulaşan tüketici seçmenlerin şikâyetleri, eğitimli uzman personeller tarafından mutlaka yönetilmeli, ilgilenilmeli ve çözümlenmelidir. İlgilenilmeyen ve çözümlenemeyen tek bir şikâyet kalmamalıdır. Tayyip Erdoğan Markasından memnun kalmayan tek bir kişi olmayacak şekilde şikâyetler yönetilerek memnuniyetsiz vatandaşların, şikâyetleri çözülerek mutlu ve memnun olmaları sağlanmalıdır.

#Tüketici
#şikayet
6 yıl önce