|

Türk ikizlerden kansere umut

Kanada'da eğitim gören 17 yaşındaki lise öğrencileri Mustafa ve Hazal Babadağlı, 2008 Sanofi-Aventis Bio Yetenek Yarışması'nda kanserin yayılmasını engelleyen projeleriyle ödül aldılar.

Aa
00:00 - 26/05/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:20 - 26/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk ikizlerden kansere umut
Türk ikizlerden kansere umut

Kanada'da eğitim gören 17 yaşındaki lise öğrencisi ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı, Kanada'da düzenlenen 2008 Sanofi-Aventis Bio Yetenek Yarışması'nda kanser hücrelerini filtre eden çalışmalarıyla 4. oldu.

Ottawa'daki Edmonton Old Scona Academic Yüksek Okulu uluslararası bakalorya öğrencisi ikizler, yarışmaya Alberta Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi'nde profesör olan Hasan Uludağ'ın kılavuzluğunda hazırlandılar.

ÇALIŞMAYI GELİŞTİRECEĞİZ

İkizler, yarışmaya, kanserin yayılmasına neden olan MMP enzimlerinin vücuda salınmasına yol açtığı düşünülen genin çalışmasını durdurarak, böylelikle de kanserin yayılmasını engelleyen projeleriyle katıldılar. Babadağlı kardeşler, “Kanser hücreleri çok değişik sayıda MMP enzimi salgılıyor. Bunlardan hangisinin kanserin yayılmasına sebebiyet verdiği henüz bilinmiyor. Araştırmalarımıza devam ederek MMP enzimlerinin hangisinin yayılmaya engel olduğunu bulmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştular. İkizlerden Mustafa, babaları Tayfun Babadağlı'nın petrol mühendisliği bölümünde profesör olduğu Alberta Üniversitesi'nin mühendislik, Hazal ise fizik bölümünde burslu olarak eğitim görecek.

TIBBA İLGİ AİLEDEN GELİYOR

İkizlerin annesi Şule Babadağlı, Mustafa ve Hazal'ın tıpla yakından ilgilendiklerini belirterek, “Ailemizde tıp alanında çalışan birçok kişi var. Ağabeyim, kız kardeşim ve eşleri, Türkiye'deki tıp fakültelerinde görev yapıyor” dedi. Mustafa ile Hazal'ın tatillerde Türkiye'ye giderek kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan dayılarının tüp bebek merkezinde staj yaptıklarını belirten anne Babadağlı, ikizlerin geçen yıl da aynı yarışmada başka projeyle birincilik elde ettiklerini söyledi.





16 yıl önce