|

Türk resmine İstanbul’dan baktık

İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı Başkanı Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan hazırlanan İstanbul Resimleri Müzesi açılışa gün sayıyor... Çebi, müzenin 1840’lardan günümüze Türk ve yabancı ressamların İstanbul konulu eserlerine yer verdiğini dile getirdi.

Harun Karaburç
04:00 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 03:29 - 13/11/2018 Salı
Yeni Şafak
İstanbul Resimleri Müzesi açılışa gün sayıyor…
İstanbul Resimleri Müzesi açılışa gün sayıyor…

İstanbul yeni müzesine kavuşmak için gün sayıyor. 2015 yılında kurduğu İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı’yla dünyada ilk olan Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesini Süleymaniye’de açan Mehmet Çebi şimdi de Türk resmine ‘İstanbul Resimleri Müzesi’ni kazandırıyor. İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaya devam eden, İstanbul Antik Sanat şirketi ile de sanat ticareti faaliyetlerine devam eden Çebi ile bir araya gelip İstanbul Resimleri Müzesi’ni konuştuk. Üsküdar’da yeni belediye binasının içindeki müzede 1840’lardan günümüze önemli Türk ve yabancı ressamların İstanbul konulu resimleri yer alıyor. Müze, bir yandan Türk resminin İstanbul özelinde retrospektifini sunuyor.


OSMANLI’DAN BUGÜNE UZANIYOR

Resmi açılış için gün saydıklarını söyleyen Çebi, “Buradaki resimlerin hepsi benim koleksiyonumdan. 30 senelik zaman içinde biriktirdiğim resimlerden oluşuyor. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden Halil Paşa, Hikmet Onat, Şeref Akdik, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Safi, Hulusi Mercan, Hamit Görele, Hasan Saim, Feyhaman Duran; günümüzden Selahattin Kara, Ayhan Türker, Ahmet Fazıl Aksoy, Hüseyin Cahit Derman, Erol Deran, Serdar Okan, Zeynep Aslı Türkeli gibi isimler var. Dünyada çok önemli müzelerin olduğu şehirler var ama benim gördüğüm ve bildiğim kadarıyla yalnızca o şehirlerin resimlerinden oluşan bir müze yok. Sergiler elbette oluyor ama kalıcı bir çalışma yok. Bu açıdan bir ilk olan müzenin model oluşturabileceğini düşünüyorum” diyor.

Koleksiyonerlere ilham verecek

“Türkiye’de müze ve müzecilikle ilgili çok az çalışma yapıldığı için en ufak bir girişim kıymetli olacak, mutlaka bir boşluğu dolduracaktır. Amerika’da 2011 rakamları 12 bin 500, Almanya’da 6 bin 500, İtalya’da 4 bin müze olduğunu gösteriyor. Türkiye’de tüm müzelerin toplamının 285 olduğu söyleniyor. Bunların içinden yirmi otuz tanesini dünya standartlarında müze diye kabul edersiniz” diye sözlerine devam eden Mehmet Çebi, İstanbul Resimleri Müzesi’nin İstanbul temalı butik bir müze olarak önemli bir boşluğu dolduracağının altını çiziyor. Çebi, bu müzenin birçok koleksiyoncuya da ilham olacağı inancını taşıyor.

#İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı
#Mehmet Çebi
5 yıl önce