|

Türk valslerini dünya dinleyecek

Keman sanatçısı Cihat Aşkın, Türk müzik tarihindeki valslerden bir albüm hazırladı. Dede Efendi’den Sezen Aksu’ya uzanan besteler 15 Şubat’taki konserle dinleyiciyle buluşacak.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 9/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 10:17 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Keman sanatçısı Cihat Aşkın
Keman sanatçısı Cihat Aşkın

Batı müziğine ait bir tür olan valsin, Türk müziği tarihinde örnekleri olduğunu biliyor muydunuz? Keman virtüözü Cihat Aşkın, müzik tarihimizdeki valsleri bugüne ulaştırıyor. Aşkın, Dede Efendi’nin Gülnihal’i başta olmak üzere, İsmail Hakkı, Muhlis Sabahaddin gibi kıymetli isimlerin eserlerini Osmanlı›dan Yeşilçam filmlere uzanan besteleri “Türk Valsleri” albümünde buluşturdu. Albümün konseri ise 15 Şubat akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek.

* Türk Valsleri albüm projesi nasıl doğdu?

Bütün dünyada eğlenceye yönelik etkinliklerde mutlaka vals çalınır. Ama bunlar genellikle Viyana valsleridir. Özellikle Johann Strauss’un meşhur Mavi Tuna eseri… Ancak bizim müziğimizde de vals niteliğinde eserler Dede Efendi’den sonra 200 yıldır kullanılmıştır. Dede Efendi ilk defa bu formu geliştirerek sarayda gelişmeye ve revaçta tutulmaya başlanan İtalyan müziğine bir cevap vermek istemiş ve bir çırpıda ‘Yine Bir Gülnihal’ isimli eseri bestelemiştir. Bu bir valstir. Demek ki bizim kültürümüzde de vals var ve besteciler 200 yıldır vals bestelemişler. Biz kendi kültürümüzde yarattığımız eserleri dünyaya niçin mâl etmeyelim?

* Dede Efendi’nin Gülnihal’inin bir vals olduğunu biliyoruz fakat diğler besteler hakkında pek bilgimiz yok gibi... Albümde neler var?

İlk Türk Valsi olan Dede Efendi’nin ‘Yine Bir Gülnihal’ adlı eseri ile başlıyoruz. Bunun yanı sıra İsmail Hakkı Bey ve Muhlis Sabahaddin Bey gibi romantik besteciler var. Tabi ki unutulmazlar arasında Refik Fersan, Arif Sami Toker ve Erol Sayan var. Neveser Kökdeş 20. yüzyılın ilk yarısında yaşamış kadın bestecimiz ve Muhlis Sabahaddin Bey’in de kardeşi. Onun iki güzel eseri var. ‘Bekledim de gelmedin’ Yesari Asım Arsoy’dan bir klasik. Özdemir Erdoğan ve Sezen Aksu’nun besteleri de artık toplumumuza mâl olmuş melodileriyle herkes tarafından bilinen eserler.

* Valslerin Türkiye tarihindeki tarihsel süreci nasıl ilerliyor?

Klasik üslupta önemli eserler vermesine rağmen, Dede Efendi yenilikçidir. Mevlevi ayinleri dışında, besteler ve daha hafif eserler de bestelemiştir. Gülnihal, bir çok batı valsini gölgede bırakacak derecede yenilikçi ve daha iyisidir. Dede Efendi’den sonra hızla yayılmaya başlayan bu formda bazı eserleri Zekai Dede ve Hacı Arif bey de bestelemiştir. Osmanlı’nın son döneminde Hacı Emin Efendi’de bu tarzda besteler yapmıştır. Yeşilçam filmlerinin unutulmazları arasına giren valsler, özellikle Erol Sayan’ın yazmış olduğu eserler var.

DEĞERLERİMİZİ SAKLIYORUZ

* Bu albümün müzikseverlere sözü ne olur?

Türk Valsleri bir dünya markası olacaktır. Bugüne kadar bu eserleri dünyaya tanıtamamamızın nedeni tamamen tanıtım eksikliğinden kaynaklanıyor. Biz kendi değerlerimizi kendimize saklamayı seviyoruz. Halbuki onları tüm dünyada sergileyebilecek güce ve kaynağa sahibiz. Bu albümle artık kendi değerlerimizi küçümsemekten ve saklamaktan vazgeçeceğiz.?

* Türk valslerinin Batı’daki örneklerinden farkı neler?

Farklı olarak, şarkı ve hüzün var. Yani vals formu şarkı olarak kullanılmış. Bununla beraber, tek tük enstrümantal eserler yazılmış ama genellikle Türk müziğindeki vals şarkı, romantizm ve aşkla bütünleşmiştir.

  • Düzenlemesi Oğuzhan Balcı’ya ait konserde kanunda Serkan Halili, klarnette Metin Can Sarı, piyano&akerdeonda Çağdaş Özkan, flugel horn’da Timuçin Abacı, vurmalı çalgılarda ise Emre Günay sahne alacak.

#Keman
#Cihat Aşkın
#Virtüoz
5 yıl önce