|

Türkiye senfonisi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın “Cumhuriyet Bestecileri” konserinde Türk Beşleri’nin Anadolu motiflerinden etkilenerek besteledikleri eserleri dinleyiciyle buluştu.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:34 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Orkestra “Cumhuriyet Bestecileri” konseriyle müzikseverlerle buluştu.
Orkestra “Cumhuriyet Bestecileri” konseriyle müzikseverlerle buluştu.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, önceki gün “Cumhuriyet Bestecileri” konseriyle müzikseverlerle buluştu. Konserin özel yanı programın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuşak bestecilerine adanmış olmasıydı. Cumhuriyetin ilanından sonra müzik alanında yapılan çalışmaların öncü isimleri, “Türk Beşleri” olarak adlandırılan Anadolu motiflerini çoksesli müzikle harmanlayan Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses’in kıymetli eserleri icra edildi.

ANADOLU ESİNTİLERİNE SENFONİK YORUM

Konserde Erkin, Saygun gibi bestecilerin öğrencisi olan Gürer Aykal ve Gülsin Onay sahne aldı. Programda Ahmed Adnan Saygun’un Orkestra Suiti ile 4. Senfonisi’nin 4.bölümü, Ulvi Cemal Erkin’in 1. Piyano Konçertosu, Alnar’ın Prelüd ve İki Dans’ı icra edildi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı tenor Hüseyin Likos ise Akses’in Kanuni şiirinden bestelediği “Bir Divandan Gazel”ine ses verdi. Konserin heyecan verici bölümlerinden biri ise başlangıçtaki “Türkiye, senfonik şiir” idi. Anadolu esintilerinin senfonik tınılarla harmanladığı eser, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Türk Beşleri’nin eserlerinin daha çok çalınması ümidiyle…

#TürkiyeSenfonisi
5 yıl önce