|

Türkiye’de nüfusun yüzde 34’ü aşırı kilolu: Obezite batı bölgelerinde daha yüksek

Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu Raporuna göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 34’ü aşırı kilolu. Obezitenin en yüksek görüldüğü bölgeler yüzde 37,5 ile Batı Karadeniz ve yüzde 36,9 ile Orta Anadolu Bölgesi, en az görüldüğü bölgeler yüzde 24,2 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 24,5 ile Orta-Doğu Anadolu öne çıkıyor. Kadınlarda obezite oranı yüzde 39,1 iken, erkeklerde yüzde 24,5 oranında.

10:00 - 10/06/2021 jeudi
Güncelleme: 10:08 - 10/06/2021 jeudi
IHA
Arşiv
Arşiv

Obezitenin, enerji alımı ve tüketimi arasındaki dengesizlik sebebiyle oluştuğuna, en önemli nedenin ise yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketilmesi olduğuna dikkat çekilen

Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu raporda, obez ve fazla kilolu olgularda böbrek hastalığı ve kardiyometabolik hastalık riskinin önemli oranda arttığına işaret ediliyor.


  • Her geçen yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artış gösteren ve bir halk sağlığı sorunu olarak Türk Böbrek Vakfı tarafından sıklıkla farklı proje ve etkinliklerle ele alınan obezite konusu, TBMM alt komisyonunda detaylı olarak raporlandı.

En yüksek Batı Karadeniz en düşük Güneydoğu Anadolu

Obezitenin en yüksek görüldüğü bölgeler yüzde 37,5 ile Batı Karadeniz ve yüzde 36,9 ile Orta Anadolu Bölgesi, en az görüldüğü bölgeler yüzde 24,2 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 24,5 ile Orta-Doğu Anadolu öne çıkıyor.

"Obezite maalesef hızla artıyor"

Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu Raporunu değerlendiren
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk
,
“Açıklanan rapor, Türk Böbrek Vakfı olarak uzun yıllardır hayata geçirdiğimiz çalışmaları destekler nitelikte.
Raporda sunulan veriler, günümüz yaşam koşularının önlem alınmadığı takdirde obeziteyi maalesef hızla artıracağı yönünde.
Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda hem yetişkinler hem çocuklar için beslenme ve hareketin önemini sıklıkla dile getiriyoruz. Biliyoruz ki obezite ve dolaylı olarak obezite kaynaklı böbrek hastalıkları dahil çeşitli hastalıklar, yaşam şekli değişiklikleri ile önlenebilir nitelikte. Bu sebeple çalışmanın detaylıca ele alınması bizler için son derece önemli”
dedi.

  • Rapora göre, son 5 yılda Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerine, beslenme tedavisi için başvuranların sayısının ise her geçen gün arttığına dikkat çekiliyor:
  • "- 2016’da 93 bin 49,
  • - 2017’de 189 bin 921,
  • - 2018’de 233 bin 776,
  • - 2019’da 285 bin 135,
  • - 2020’de ise 130 bin 977 (pandemi dönemi)".



Obezitenin en büyük nedenleri

Günümüz koşullarında, daha az hareket, daha fazla kalorili beslenme, fast-food olarak tanımlanan sağlıksız, rafine karbonhidratlardan zengin bitkisel liflerden fakir, aşırı yağlı besinlerin tüketimi, tuz ve şeker miktarı yüksek paketli gıdalar, öğün sayısı ve beyaz ekmek tüketimin artması, porsiyonların büyük olması gibi pek çok neden obezitenin gelişmesine zemin oluşturuyor.

#Obezite
#kilo
#sağlık
#Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk
#Batı Karadeniz Bölgesi
#Güneydoğu Anadolu Bölgesi
il y a 3 ans