|

Türkiye'de yaşamak istiyordu: Kutul Amare Gazisi'nin oğlu Ahmet Kemal Ataullah Johannesburg'da vefat etti

1863 yılında Sultan Abdulaziz tarafından Güney Afrika’daki Müslüman halk arasındaki ihtilafları çözmek ve dini anlatmak için vazifeli olarak Erzurum’dan gönderilen Ebubekir Efendi’nin torunlarından, Kutul Amare gazisi Pilot Rüştü Ataullah'ın hayattaki tek oğlu Ahmet Kemal Ataullah Johannesburg'da evinde vefat etti. 2018 yılında Türk vatandaşlığına başvuran Ahmet Kemal Ataullah ve ailesi Türk vatandaşlığı almaya hak kazanmıştı. Cenaze merasimine katılan aile yakınları Ahmet Kemal Bey'in son zamanlarında Türkiye'de yaşamak istediğini ve taşınmak için plan yaptığını ifade etti.

14:16 - 27/07/2021 Salı
Güncelleme: 14:26 - 27/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Ahmet Kemal Ataullah (solda) ve oğlu Rüştü Güven Ataullah.
Ahmet Kemal Ataullah (solda) ve oğlu Rüştü Güven Ataullah.

Dedesi Osmanlı Devleti'nin Singapur'daki ilk başkonsolosu olan Ahmet Ataullah Bey'in ismini taşıyan ve Kutul Amare gazisi Pilot Rüştü Ataullah'ın hayattaki tek oğlu Ahmet Kemal, 80 yaşında covid-19 hastalığından yattığı hastahanede hayata gözlerini yumdu.


Ahmet Kemal Ataullah kimdir?

Ahmet Kemal Ataullah, 1863 yılında Sultan Abdulaziz tarafından Güney Afrika’daki Müslüman halk arasındaki ihtilafları çözmek ve dini anlatmak için vazifeli olarak Erzurum’dan gönderilen Ebubekir Efendi’nin torunlarından. Güney Afrika’nın aynı zamanda saygın iş adamları arasında olan Ahmet Kemal Ataullah, Güney Afrika’nın ilk sigorta şirketinin başındaydı.

1941 yılında Güney Afrika'da doğan Ahmet Kemal 1963 yılında Merle adında bir İngiliz hanımla evlilik gerçekleştirmiş ve ondan Mehmet Ekrem Tansel, Rüştü Güven, Ural ve İskender Turhan adında dört çocuğu olmuştu.

60 yıl sonra akrabalarıyla buluştular

Efendi ailesinin diğer mensuplarından farklı olarak Apartheid döneminde Pilot Rüştü Beyi'in itibarı sebebiyle hususen asli vatandaş sınıfında beyaz olarak sınıflandırılan kesim gibi yaşayıp iyi eğitim aldıkları biliniyor.

Müslüman oldukları için ayrımcılığa maruz kaldılar

Fakat Müslüman oldukları için Malay olarak sınıflandırılan Cape Town'daki bir akrabalarını 50 yıl göremedikleri tahmin ediliyor. Apartheid rejiminin bu ırkçı uygulamaları o sancılı süreçte birçok aileyi birbirinden ayırmış bu süreçte ırkçı yasalar gereği akrabalar birbirleriyle görüşemedikleri için ister istemez ilişkilerini koparmışlardı.

Ataullah ailesi ancak Cape Town Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi Dr. Halim Gençoğlu'nun araştırmalarıyla neredeyse 60 yıl sonra tekrar akrabalarıyla buluştu. Ataullahzadeler Cape Town'daki akrabalarıyla görüşüp 2018 yılında tatile Türkiye'ye gittiler.

Türk hükümetine minnet duygularıyla öldü

2018 yılında aieyi iyi tanıyan bazı Türklerin teşvik ve yardımıyla Türk vatandaşlığına başvuran Ahmet Kemal Ataullah ve ailesi Türk vatandaşlığı almaya hak kazanmıştı. İçişleri bakan yardımcısı Prof. Dr. Tayip Sabri Erdil tarafından Ankara'da aile üyelerine tevdi edilen Türk vatandaşlığı Güney Afrika'daki tüm aile fertleri için büyük bir heyecana sebep olmuş ve Güney Afrika basınına yansımıştı.

Türkiye'de yaşamak için plan yapıyordu

Ahmet Ataullah Türk vatandaşlığı aldıktan sonra Türkiye'ye karşı ayrı bir ilgisi olduğunu söylemişti. Cenaze merasimine katılan aile yakınları Ahmet Kemal Bey'in son zamanlarında Türkiye'de yaşamak istediğini ve taşınmak için plan yaptığını ifade etti. Johannesburg'da WestPark mezarlığına defnedilen Ahmet Kemal Ataullah'ın cezanesi aile yakınları, Türk büyükelçiliği yetkilileri ve Güney Afrika'da yaşayan bazı Türkler katıldı.

#ahmet kemal ataullah
#ebubekir efendi
#johannesburg
#vefat
#kutul amera gazisi
3 yıl önce