|

Tutankhamon'un babası çöpten çıktı

Mısır'da halk isyanında Devlet Müzesi'nden çalınan Firavun Tutankhamon'un babası Kral Akhenaten'e ait kayıp heykel, çöp tenekesinden çıktı. 16 yaşındaki Mısır'lı bir isyancı tarafından bulunan dünya kültür mirası heykele müzayedeciler paha biçemiyor

Orhan Turan
00:00 - 23/02/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:52 - 22/02/2011 Salı
Yeni Şafak
Tutankhamon'un babası çöpten çıktı
Tutankhamon'un babası çöpten çıktı

Dünyaca ünlü Mısır Firavunu Tutankhamon'un babasına ait heykel 16 yaşındaki Mısırlı bir isyancı genç tarafından bulundu. Gencin çöp tenekesinde bulduğu 7 santimetre boyundaki Kral Akhenaten'e ait eser, geçtiğimiz gün de restorasyona alındı. Konuyla ilgili ilk açıklama Mısır Tarihi Eserler Bakanı Dr. Zahi Hawass'tan geldi. Yeni Şafak'a konuşan Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin bu haberin dünya kültür mirası için de önemli bir haber olduğunu söyledi. Heykelin halk isyanı sırasında Devlet Müzesi'ni yağmalayan protestocular tarafından çalındığını söyleyen Eldin, “Kral Akhenaten'in kireçtaşından yapılmış kayıp heykelinin bulunması Mısır medeniyeti açısından çok önemli bir gelişme” dedi.

SÜS DİYE EVE GÖTÜRDÜ

Olaylar yatıştıktan sonra paha biçilemeyen tarihi eser 16 yaşındaki Mısırlı bir genç tarafından çöpte bulundu. Heykeli süs diye evine götüren gencin annesi Kahire Amerikan Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan kardeşini aradı. Öğretim üyesinin durumu bakanlığa bildirmesiyle küçük heykelin aslında dünyanın en önemli tarihi eseri olduğu anlaşıldı. Mısırlı uzmanlar yaptıkları incelemeler sonucunda heykelin Mısır Müzesi'nden çalınan Akhenaten heykeli olduğunu doğruladıktan sonra heykelin Amarna galerisinde yeniden sergiye açılması için restorasyon çalışmalarına başlandığı da bildirildi. Akhenaten heykelinin bulunmasıyla protestolar sırasında kaybolan heykellerden Mısır Müzesi'ne iade edilen eser sayısı dörde çıkmış oldu.


ÇOK MUTLU OLDUK

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Mısır'ın Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin, Mısır'ın tarihi eserlerinin korunmasının hem turizm hem de kültür açısından büyük önem taşıdığını belirtirken Kral Akhenaten heykelinin bu kadar kısa bir sürede bulunmuş olmasının kendileri için bir sevinç kaynağı olduğunu ifade etti.



13 yıl önce