|

Uyuşturucu kurbanı en yakın arkadaşımdı

Bağımlılık konusunda Yeşilay’ın düzenlediği kısa video yarışmasında ‘Where were you’ filmiyle Suriyeli Beshr Idıbi ve Sri Lankalı Huzaifa Asim birinci oldu. Yakın arkadaşını uyuşturucu bağımlılığı yüzünden kaybeden Idlbi, “Aileler çocuklarından hiçbir şekilde vazgeçmemeleri gerekiyor. Benim arkadaşım ilgisizlik yüzünen öldü” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2016 Pazar
Güncelleme: 21:10 - 9/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yeşilay, 'Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığını Artırma Projesi' (DAWAP) kapsamında “Gel Konuşalım, Yalnız Değilsin” temalı uluslararası kısa video yarışması düzenledi. Avrupa'nın sayılı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hazırlanan yarışmada Türkiye, Hollanda, Litvanya ve Portekiz'de yaşayan lise ve üniversite öğrencileri katıldı. Yarışmaya başvuran eserlerde, uyuşturucu ve bağımlılık riskleri hakkında ebeveynleri bilinçlendirme konusu işlenerek, madde bağımlılığının riskleri hakkında mesajlar verildi.



ÇOCUKLARINIZDAN VAZGEÇMEYİN


İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencileri Suriyeli Beshr Idlbi ve Sri Lankalı Huzaifa Asim ise 'Where Were You?' adını taşıyan video ile birinci oldular. Sevdiği yakın bir arkadaşını Suriye'de uyuşturucu yüzünden kaybetmesinde arkadaşının ailesinin etkili olduğunu söyleyen Idlbi, “Yıllar önce komşumuzun oğlu küçük yaşta uyuşturucu bağımlılığından dolayı vefat etmişti. Hem de hiç hak etmediği şekilde bir binanın bodrumda katında. Ebeveyni de dahil olmak üzere çevresinde onunla ilgilenen, ona iyi bir gelecek sunan kimse yoktu. Bu konuya dikkat çekerek ailelerin çocuklarından vazgeçmemeleri gerektiğini hatırlatmış oluruz” diyor.



ARKADAŞLARIMI TANIYAMADIM


Sri Lankalı Huzaifa Asim de kendi ülkesinde uyuşturucunun çok yaygınlaştığını ve savaş sonrasında önüne geçilemez bir hal aldığını anlatıyor. Etrafındaki yakın arkadaşlarından uyuşturucu kullananların olduğunu söyleyen Asim, “Bir kaç ay önce ülkeme gittiğimde arkadaşlarımı tanıyamadım. Uyuşturucu vücutlarında o kadar etkili olmuş ki yüzleri değişmişti” diye anlatıyor. Asim, etraflarındaki kötü hikayeler olmasından dolayı insanları bilinçlendirmek adına Idlbi ile yeni filmler çekmek istiyor. Kazandıkları para ödülüyle de teknik malzeme alacaklar.





ONUN GÖZÜNDEN BAKTIK


Ekipman konusunda okuldan aldıkları destekle bir günde çektikleri kısa videolarında uyuşturucu kullanan bir kişiyi ölüm anında ekrana getiriyorlar. Fakat bu kişinin yüzü gözükmezken son anlarında yanında istediği kişilerin hayali beliriyor ekranda. Anne ve babası... Uyuşturucu kullanan kişilerin sonunun ölüm olduğu ve bu yolda anne babaların ilgisizliğinin en büyük rolü üstelendiği mesajını veriyor 2 arkadaş. Ölüm anında anne babasına mesaj çeken ama karşılık bulamayan genç onları yanında hayal ederek video son buluyor. Asim psikoloji üzerine çift anadal yaparken Idıbi de Türkiye'ye ilk geldiğinde madde bağımlısı olanlara destek veren bir kuruluşta çalışmasında dolayı onun gözünden bakma konusunda zorlanmamışlar.



Hikayelerimi sinemayla anlatabilirim


Suriyeli Beshr Idlbi'nin hikayesi de film olacak gibi. Suriye iç savaşının patlak verdiği yıllarda muhalif olmasında dolayı Esad güçleri tarafında hapsedilmek istenir. 2 kardeşi de cezaevinde olduğu için abisiyle Lübnan'a kaçarlar. Liseyi okumak isteyen Idlbi bu sefer ailesiyle Mısır'da buluşur. Fakat Idlbi'nin talihi yine gülmemiştir ve Mısır'da devrim gerçekleşir. Sisi hükümeti Filistin ve Suriyelilere baskı yaparak ülkeyi terk etmeye zorlar. Idlbi'de ailesiyle rahatça yaşayabilmek ve hayali olan Radyo-Sinema bölümünü okumak için Türkiye'ye gelir. 3 yıldır





Türkiye'de yaşayan Idlbi, “Bu yarışma ve birincilik hem bu konuya dikkat çekmem için bir fırsat oldu, hem de üniversite bittikten sonra yapacağım meslek için bana büyük bir motivasyon sağladı” diyor. Şu an Arapça yayın yapan bir radyoda çalışan Idlbi sinema alanında ilerlemek istiyor. Sebebini ise şöle açıklıyor: “Kendim başta olmak üzere etrafımda birçok hikayesi olan insan var. Herkesin bunlardan haberdar olmasını istiyorum.


Bunu da en iyi sinemayla anlatabilirim.”



Camiadaki açığı kapatmak istiyorum


Suriyeli Beshr ile birinciliği paylaşan Sri Lankalı Huzaifa Asim, Türkiye'ye okumak için gelen bir öğrenci. Babasının alim olmasında dolayı Diyanet'in programlarına gelip gitmesiyle duyduğu Türkiye'ye görmeden bağlanmış. Arkadaşı Beshr gibi sinemaya da ilgisi olunca bu bölümü Müslüman bir ülkede okumak istemiş. Babasının tavsiye etmesiyle eğitimine burada başlamış. Asim'in kardeşi de Türkiye'de eğitim görüyor. Kayseri'de İmam Hatip Lisesi bitiren kardeşi şimdilerde üniversiteye yerleşmeyi bekliyor. “Türkiye bizim ikinci vatanımız” diyen Asim, sinema alanında kendini geliştirip İslam camiasındaki açığı kapatmak istiyorum. Müslümanları ancak Müslümanların


doğru şekilde anlatacağını belirten Asim, kendi harçlıklarını çıkartabilmek için çevirmenlik yapıyor ve İngilizce öğretiyor.



#Beshr Idıbi
#Huzaifa Asim
8 yıl önce