|

Uzmanlar uyardı: Her diyet sağlıklı değildir

Günümüzde özellikle hazır gıdalara olan talebin artması insanlarda fazla kiloya bağlı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Aldıkları fazla kiloları vermek isteyen vatandaşlar çareyi diyette buluyor. Sağlık için yapılan diyetlerden bazıları sanılanın tersine sağlıklı değil. Ayrıca yanlış yapılan diyetin vücuda geri dönüşü de tehlikeli olabiliyor. Bununla ilgili uzmanlar da açıklama yapmaya devam ediyor. On dokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yanlış yapılan diyetlerin organ yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.

16:25 - 8/09/2023 Cuma
AA
Uzmanlardan diyet uyarısı.
Uzmanlardan diyet uyarısı.

Prof. Dr. Kaya :"Hızlı kilo vermek uğruna yetersiz beslendiğimizde verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor. 'Saat 20.00'den sonra yemek yemeyin' deniliyor. Bu durum gündüz çalışan bireyler için uygun olurken vardiyalı çalışan bireyler için uygun olmayabilir. Diyet, kişinin alışkanlıklarına, çevresine ve çalışma saatlerine göre ayarlanmalı. Gün içinde almamız gereken kalori miktarına dikkat etmeliyiz. İdeal ağırlık, kişinin kendini en iyi hissettiği ve sağlık sorunları yaşamadığı ağırlıktır. Çok zayıf olmak da çok şişman olmak kadar tehlikeli olabilir. Başkalarına önerilen diyetler size uymayabilir. Her besinin fazlası vücutta yağ olarak depo edilir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca doğru su tüketimi hakkında da bilgi veren Kaya; "Böbrek yetmezliğiniz, karaciğer hastalığınız ve akciğerinizde ödem yoksa aldığımız kalori kadar da su tüketmelisiniz. Sağlıklı bireyler için su miktarı 2000-2500 kalori / 2000-2500 mililitre suya denk gelir. Çay ve kahve tüketmek, su tükettiğimiz anlamına gelmez." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Kaya, herkesin diyet yapması gerekmediğini belirtti. Sağlıklı beslenme ve bu beslenmeyi alışkanlık haline getirmenin önemine işaret eden Kaya, "Herhangi bir sağlık sorunumuz yoksa sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için öncelikle besin çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor" dedi.

#Sağlık
#Diyet
#Doktor
8 ay önce