|

Vals sustu zeybek başladı

Atatürk'ün katıldığı son baloda valsi yarıda kesip oynadığı zeybek oyunundan yola çıkarak o gün yaşananların anlatıldığı "Sarı Zeybek" adlı kısa film belgeseli tamamlandı

Oktay Mehmet
00:00 - 28/03/2008 Cuma
Güncelleme: 01:05 - 28/03/2008 Cuma
Yeni Şafak
Vals sustu zeybek başladı
Vals sustu zeybek başladı

Atatürk'ü, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü'nun canlandırıldığı "Sarı Zeybek" isimli 6 dakikalık kısa film belgeselinin çekimleri tamamlandı. 19 Mayıs'ta gösterime girecek belgeselin hazırlık çalışmaları 4 ay sürerken çekimleri 2 günde tamamlandı.


ÇEKİMLER BURSA'DA YAPILDI

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölmeden 8 ay önce Bursa'da yaktığı bir ışık, senaryosunu Ömer Lütfi Mete'nin yazdığı Sarı Zeybek, kısa film belgesele dönüştü. Atatürk'ün hayatından gelecek kuşaklara önemli mesajlar aktarıldığı Sarı Zeybek Belgeseli bugün ülkemizde yaşanan kimlik savrulmasından kurtulmasına vesile olacak bir yapıt olma özelliğine sahip.

JOY PR yapım adına Yasemin Nak yapımcılığını üstlendiği belgesel, Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Hasan Ekşi öncülüğünde hayata geçirildi. Sponsorluğunu ve ev sahipliğini ise Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlendi. AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan da filmin Bursa'da gerçekleştirilmesi için büyük çaba sarfetti. Genç cumhuriyeti modern dünya ile buluşturan Sarı Zeybek belgeseli, bir ayağı kendi kültürel köklerinde, bir ayağı da evrensel değerlere basan Atatürk'ün modern cumhuriyet rüyasını günümüze taşıyan önemli bir yapıt. Atatürk 1938'de Bursa'nın tarihi Belediye Sarayı'nda uygar dünyanın salon dansı olarak bilinen valsin tam ortasında zeybek çaldırarak ve bizzat kendisi de zeybek oynayarak Türk'ün salon dansının zeybek olduğuna işaret etmiştir.


Kostümleri öğrenciler hazırladı
  • İlk defa Atatürk'ün hayatından Türk sanatı ile ilgili bir kesit kısa film belgeseli olarak canlandırıldı.
  • Ülkü Adatepe ilk defa Atatürk belgeselinde yer alıyor.
  • Sanatçı Sümer Ezgü, Atatürk rolünü üstlendi.
  • Derya Ergün ve Ahsen Gülkaya Türkiye'de ilk defa "Gel 10 Silicone" yöntemi ile Atatürk maskesini yaptı.
  • Araştırmacı Ercan Çitlioğlu Sarı Zeybek kısa film belgeselinde oynadı.
  • n Çekimlerde 1938 yılında baloda giyilen kıyafetler Bursa Osman Gazi Kız Olgunlaşma Enstitüsü'nde yapıldı.
  • Sarı Zeybek belgeselinin Atatürk'ün vefatından önce katıldığı 'Son Balo'nun yapıldığı tarihi belediye sarayında çekilmiş olması bir ilk olarak tarihe geçmektedir.


  • 16 yıl önce