|

Vezir tabağından Karadeniz tatları

Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerini mönüsünde bulunduran Demirkapı'daki Vezir Sofrası zor karar verenler için yöresel yemeklerin bulunduğu Vezir tabağını da hazırlayabiliyor

Aysel Yaşa
00:00 - 29/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:19 - 28/01/2011 Cuma
Yeni Şafak
Vezir tabağından Karadeniz tatları
Vezir tabağından Karadeniz tatları

İstanbul'da yöresel yemek yapan çok sayıda restoran bulunuyor. Bunlar arasında Karadeniz bölgesinden yemekler yapan birkaç alternatif söz konusu. Biz de bu hafta Lezzet Durakları'nda molayı Karadeniz yemekleriyle ünlü Demirkapı'da bulunan Vezir Sofrası'na konuk oluyoruz. 1999'dan beri hizmet veren Vezir Sofrası Karadeniz mutfağını hak ettiği şekliyle tanıtan nadir mekanlardan biri. Mekan sahibi Hakan Çataklı işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, usta aşçılar ve iyi malzemelerle kaliteli yemekler sunan biri.

Karadeniz mutfağı denince akla hemen balık gelir. Mekanında da bu anlayışı yıkmaya çalıştığını söyleyen Çataklı, “Karadeniz demek, balık demek değil. Bu yüzden biz de balık lokantası değiliz” diyor. Çataklı Karadeniz'in birçok noktasında yemeklerin farklı şekillerde pişirildiğini söylüyor ve ekliyor: “Biz mönümüzü olabildiğince sade tutmaya çalışıyoruz. Karadeniz'in lokal değil de ortak ve herkesin bildiği yemeklerini pişiriyoruz.” Mekanda hamsili pilavdan kuru fasulyeye, Akçaabat köfteden turşu kavurmasına kadar birçok yöresel alternatif bulunuyor. Hepsi arasında seçim yapmak elbette zor. Ama yemeğe karalahana çorbasıyla başlayabilirsiniz. Çorba yanında enfes mısır ekmeğiyle servis ediliyor. Vezir Sofrası'na gitmişken mıhlamanın da tadına bakmadan olmaz. Özel peynir ve tereyağıyla hazırlanan mıhlama da, Vakfıkebir ekmeğiyle servis ediliyor. Yemekler arasında tereddütte kalanlar içinse Vezir tabağı bulunuyor. Bu tabakla her yemekten az az alarak hepsinin tadına bakabilirsiniz. Karalahana sarma, fındık kabuğunda somon, çoban kavurma bu tatlardan sadece birkaçı. Vezir Sofrası'nın ustaları kadar malzemeleri de özel. Tereyağı, mısır unu ve malzemelerin yüzde 70'i Karadeniz'den temin ediliyor. Çorbanın vazgeçilmezi karalahana ise Kemerburgaz'da mekan için özel ekiliyor.


Vezir Sofrası

Ne yenir? Karalahana çorbası,

mıhlama, hamsili pilav

Ne ödenir? Bir kişi için 25 TL

Ne zaman gidilir? 07.00-22.00

Nerede? Rami Kışla Cad. No:2 Demirkapı Eyüp İstanbul

Tel: (0212) 613 95 55



13 yıl önce