|

'Virüs'ten kaçarken 'bencillik hastalığı'na tutulmak

Kardeş İspanyol yönetmenler Àlex ve David Pastor'un imzasını taşıyan 'Veba', en üst katmanında çok da yenilikçi olmayan bir tıbbî felaket filmi tadında ilerlerken, daha titiz bir alt okuma sonucunda ise yaşanan felaketi metafor olarak kullanan bu öykünün 'çağdaş insandaki hayvanlaşma temayülü'nü mercek altına yatırdığını görüyoruz.

Ali Murat Güven
00:00 - 19/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 23:00 - 18/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
'Virüs'ten kaçarken 'bencillik hastalığı'na tutulm
'Virüs'ten kaçarken 'bencillik hastalığı'na tutulm

Ölümcül bir virüsten kaçan dört genç, güvenli bir bölgeye ulaşabilmek için hızla yol almaktadırlar. Korunmak için en iyi yer olduğuna inandıkları ıssız bir kumsala giderken diğer insanlarla temastan kaçınırlar. Fakat, virüs bulaşmış kişilerle, boş yol ve kasabalarla karşılaştıkça çocukluk masumiyetleri gitgide zayıflar. Karşılarındaki en büyük düşmanın virüs değil de iç dünyalarındaki karanlık olduğunu keşfederler.

Kardeş İspanyol yönetmenler Álex ve David Pastor'un birlikte yönettikleri "Veba", yüzeysel bir okumayla bakıldığında, benzerlerine sinema tarihinde sıkça rastlanan bir gerilim filmi tadında ilerlerken, daha alt katmanlarda ise insan ruhunun -kimi zaman dıştan gelen iletiler, kimi zaman da kendini koruma güdüsü ve bencillik gibi öz niteliklere bağlı olarak- çürümesini anlatan kayda değer bir yapıt… Öyküdeki virüs salgını hem alabildiğine gerçek, hem de aynı zamanda ilginç bir metafor olarak kullanılıyor ve insan soyunu tehdit eden bu büyük salgın karşısında hiç kimse güvende değil...

Öykünün ilk aşamasında, ölümcül virüsten kaçıp kurtulmayı kafasına koyan Danny'nin, kardeşi Brian, kız arkadaşı Bobby ve okul arkadaşı Kate ile birlikte, güvenli bir yere ulaşmak için Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı boyunca korku ve tedirgin içinde yol aldıklarına tanık oluyoruz. Çocukluğundan aklında kalan hatıralara güvenen Danny, Meksika Körfezi'ndeki ıssız bir kumsalın, gitmeyi deneyebilecekleri en iyi yer olduğuna grubu ikna ediyor. Oraya ulaştıktan sonra da huzur içinde yaşayıp, virüsün yok olmasını bekleyerek bu kıyametvari hastalıktan kurtulan kişiler olarak yeni bir hayata başlayabileceklerine inanıyor genç adam…

Öte yandan, hayatta kalabilmek için kurdukları planın kuralları ise oldukça basittir. Sürekli yan yollardan gitmek ve vicdan gösterilerini falan boşverip, her ne pahasına olursa olsun diğer insanlarla temastan kaçınmak… Fakat, tam olarak engelleyemedikleri vicdanî dürtüleri ve bazen de dikkatsizlikleri, yolculuklarının gitgide uzamasına neden olur. En az onlar kadar kendilerini korumaya çalışan virüs bulaşmamış insanlarla ya da umutsuzluk içinde yardım isteyen virüs bulaşmış kişilerle karşılaştıkça, boş yollar ve kasabaların arasında çocukluk masumiyetleri adım adım zayıflayıp koybolacaktır. Bu dört kişilik grup, yolda geçirdikleri dört gün boyunca, hiç bir insanın yüzleşmek zorunda kalmaması gereken ağır ahlâkî kararlar vermek durumunda kalır. Böylelikle de karşılarındaki en büyük düşmanın insanlığı tehdit eden virüsün değil, iç dünyalarında su yüzüne çıkan karanlığın olduğunu keşfederler. Meksika Körfezi'ne ulaşıldığında ise geriye ruhu olmayan boş bedenler kalmıştır.

"Veba"nın öyküsüne Álex ve David Pastor kardeşlerin kuş gribi hakkında medyada gördüğü haberler ilham vermiş. Álex, "Biz bir kuş gribi vak'asına, daha bu olay henüz medyaya geniş ölçekte konu olmadan, pek çok insan ondan haberdar bile değilken şahit olduk" diyor ve ekliyor: "Gerçekten çok ürkütücü bir şeydi, ama her ikimiz de sadece kuş gribi hakkında bir öykü anlatmak istemedik. Kaliteli felaket filmleri, daha ziyade karakterlerin sürüklediği öyküler anlatır. Mesele felaketin kendisi değil, insanların bundan ne kadar etkilendiği ve bu olağandışı durumlarda nasıl davrandıkları olmalıdır aslında…"

David de biraderiyle aynı fikri paylaşıyor. "Salgının varlığı ve salgını insanlara anlatmak oldukça soyut bir şey. Aslında, bir arabanın radyosundan bu hastalık hakkında verilen kısa bilgiler de sayılmazsa, senaryoda hastalıktan hiç bahsedilmiyor, Felaket ortamı, çevrede hemen hemen hiç kimsenin bulunmadığı, hiç bir kanunun ve ahlâkî değerin geçerli olmadığı kendine özgü bir dünyadır. Bizim de bu yönüyle ilgimizi çekmiş oldu."

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'u etkisi altına alarak 30'un üzerinde yurttaşımızın ölümüne yol açan sel felaketinin ardından, kameralara takılan yağmacı görüntülerini düşününce, her iki yönetmenin de son derece doğru tesbitler yaptıkları âşikâr… Düşük bir bütçe ve âşina olmadığımız oyuncularla çekilen "Veba" da bütün bu tesbit ve gözlemleri vasatın üzerine çıkan bir sinema diliyle beyazperdeye yansıtmayı başarıyor.

Filmin "zeki tür" hayranlarının ilgisini çekmesini uman yapımcıların beğeniyle karşıladıkları söz konusu yaklaşım da pastor kardeşlere hayallerindeki öyküyü çekme fırsatı sunmuş oldu. Yapımcı Angelic de bu yaklaşımdan dolayı keyifli olanlardan biri, "Veba, özünde çok çarpıcı, etkileyici ve karakterlerin sürüklediği bir gerilim öyküsü" diyor, "Filmimizde, bu karakterlerin yaşadığı değişimi ve hayatta kalmak için temel içgüdülerine başvurmalarını gözler önüne seren bölümler elbette ki var. Yaşadıkları şeylerin bazıları çok ürkütücü. Dahası, insanların başlarını çevirecekleri ya da şok olacakları bir kaç sahnemiz de var. Fakat, bir sokaktan aşağı doğru koşuşturan zombi sürüsü yok bu öyküde. Herşeyi son derece gerçekçi bir yaklaşımla anlatmaya çalıştık."


VEBA / Carriers

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Psikolojik gerilim / 84 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmenler: Àlex Pastor ve David Pastor

Senaristler: Àlex Pastor ve David Pastor

Görüntü Yönetmeni: Benoît Debie

Özgün Müzik Bestecisi: Peter Nashel

Kurgucu: Craig McKay

Sanat Yönetimi Ekibi: Clark Hunter (Yapım Tasarımcısı), Gabriella Villareal (Set Dekoratörü), Jill Newell (Kostüm Tasarımcısı), Lori Ann Baker (Saç Tasarımcısı), Tod McIntosh (Makyaj Tasarımcısı)

Oyuncular: Lou Taylor Pucci (Danny), Chris Pine (Brian), Piper Perabo (Bobby), Emily VanCamp (Kate), Christopher Meloni (Frank), Kiernan Shipka (Jodie), Ron McClary (Vaiz), Mark Moses (Doktor)

İthalatçı Şirket: r Film

Dağıtıcı Şirket: Medyavizyon Film

İçerik Uyarıları: İçerdiği korku ve gerilim öğelerinden dolayı, 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://www.carriersmovie.com/

Yıldız Puanı: * * *


BU HAFTA SONU GÖSTERİME GİREN DİĞER FİLMLER



ÇINGIRAKLI TOP

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Yönetmen: Egemen Ertürk

Oyuncular: İpek Özkök (Semra), Burak Önal (Kerem), Zihni Göktay (Ahi), Osman Tamburacı (Osman), Erkan Taşdoğen (Yannis)

İçerik Uyarıları: Her yaş grubundan izleyiciler için uygundur.

Yıldız Puanı: * * *

Boğaz Körler Derneği'nde Başkan Ahi ve Semra yerel gazetelerini okurken ilginç bir gelişme yaşanır. Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, derneğin sporcu üyelerini Çin'de düzenlenecek Engelliler Olimpiyatları'na katılmaya davet eden resmî bir faks mesajı göndermiştir. Öneri “Çıngıraklı Top” ya da daha açık ifadesiyle bir “körler futbol takımı” kurmaktır. Kahramanlarımız, Zeki'nin bu önerisi üzerine imkânsız gibi görünen bir hayalin peşine düşerler.


ŞEYTAN'IN OTELİ-2

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, Norveç yapımı

Yönetmen: Mats Stenberg

Oyuncular: Ingrid Bolsø Berdal (Jannicke), Marthe Snorresdotter Rovik (Camilla), Mats Eldøen (Sverre), Kim Wifladt (Ole), Robert Follin (Geir Olav Brath)

İçerik Uyarıları: İçerdiği yoğun korku ve gerilim öğelerinden dolayı, 18 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı: * *

2006 yılı kışında, Norveç dağlarının eteklerindeki Jotunheimen bölgesinde dört genç korkunç bir şekilde ölür. Gruptan sadece bir kişi kurtulmayı başarmıştır. Bu genç kadın da günlerce açlık ve soğuk havayla mücadele ettikten sonra en yakın yerleşim merkezine ulaşmayı başaracaktır. Üstü başı kan içinde olan Jannicke'yi yolda tesadüfen bulan bir kişi, onu en yakın hastaneye götürür.


G-GÜCÜ

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Yönetmen: Hoyt H. Yeatman Jr.

Oyuncular: (Sanal baş karakterler Darwin, Blaster, Juarez, Speckles, Hurley ve Bucky dışında) Bill Nighy (Leonard Saber), Will Arnett (Kip Killian)

İçerik Uyarıları: Her yaş grubundan izleyiciler için uygundur.

Yıldız Puanı: * * *

Ünlü yapımcı Jerry Bruckheimer, hayvanların casusluk faaliyetlerinde kullanılmak üzere eğitildiği gizli bir hükümet programındaki son gelişmeleri ele alan serüven-komedi filmi “G-Gücü” ile ilk 3 boyutlu filmine imza atıyor. En gelişmiş casusluk ekipmanlarıyla donatılmış olan bu eğitimli kobay fareler, dünyanın kaderinin patilerinde olduğunu fark ediyorlar.


GÖÇENLER, GÖÇÜRENLER… NE VARSA GÖTÜRENLER

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD-Macaristan ortak yapımı

Yönetmen: Gabor Csupo

Animasyon Ekibi: Zhenia Delioussine, Jim Duffy, John Holmquist, Michael Daedalus Kenny, Andrei Svislotski ve Lajos Kondor

İçerik Uyarıları: Anlattığı öykü itibarıyla, 13 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı: * * 1/2

“Göçenler, Göçürenler… Ne Varsa Götürenler”, bir Rus göçmeni olan Vladislav ve Macar göçmeni arkadaşı Joska'nın yeni vatanları ABD'deki serüvenlerini anlatıyor.


KANIMDAKİ BARUT

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Yönetmen: Haluk Piyes

Oyuncular: Haluk Piyes, Necmettin Çobanoğlu, Jülide Kural, Öykü Çelik, Şenay Aydın, Baran Seyhan, Metin Turan, Açelya Elmas, Pelin Batu

İçerik Uyarıları: 13 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı: * * *

Hayatını yıllarca tetikçilik yaparak kazanan Bülent, iki oğlunun gözleri önünde eşini öldürmüştür. Bu çocuklardan Duman hiç bir şeyi hatırlamak istemezken, Barut ise olayları sorgulayarak yaşadığı travmanın üstüne gider.


ÖLDÜREN KELİMELER

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Kanada yapımı

Yönetmen: Bruce McDonald

Oyuncular: Stephen McHattie (Grant Mazzy), Lisa Houle (Sydney Briar), Georgina Reilly (Laurel Ann), Hrant Alianak (Dr. Mendez)

İçerik Uyarıları: İçerdiği korku ve gerilim öğelerinden dolayı, 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı: * * 1/2

Kıdemli, fakat geçimsiz radyocu Grant Mazy, bir kez daha büyük şehir istasyonlarından kovulmuş ve Pontypool kasabasının kilisesinin bodrumundan yayın yapan CLSY Radyo'da sabah programı sunmaya başlamıştır. Yoğun kar fırtınası nedeniyle okul otobüsünün iptal edilmesiyle başlayan her zamanki sıkıcı Pontypool günlerinden biri, ansızın gerçek bir kâbusa dönüşüverir


SİZİ SEVİYORUM

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Yönetmen: Mustafa Uğur Yağcıoğlu

Oyuncular: Emre Altuğ, Birce Akalay, Durul Bazan, Irmak Ünal, Selen Sevigen, Ecem Özkaya, Tamay Kılıç, Zeynep Aydemir, Ece Özdikici

İçerik Uyarıları: Öyküsü ve içerdiği erotik öğeler nedeniyle, 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun değildir. Ancak nihai mesajı itibarıyla olumlu bir film…

Yıldız Puanı: * * _1/2

Son derece çapkın bir adam olan Erkut, sevgilisi Eda tatildeyken onu bir başkasıyla aldatmaktadır. Eda durumu öğrenince intikam almaya karar verir ve hiç bir şey olmamış gibi eve döner. Erkut ertesi sabah keyifle kalkar, fakat yanında Eda olduğunu iddia eden başka bir kadın vardır. Erkut yeni Eda'yı tanımaya çalışırken, ertesi gün de bir başkasıyla uyanır. Ve bir gün “Ben aynı kadını istiyorum” diye isyan eder.


KAN: SON VAMPİR

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Hong Kong-Japonya-Fransa ortak yapımı

Yönetmen: Chris Nahon

Oyuncular: Gianna Jun (Saya), Allison Miller (Alice Mckee), Liam Cunningham (Michael), JJ Feild (Luke), Koyuki (Onigen), Yasuaki Kurata

İçerik Uyarıları: İçerdiği yoğun korku ve gerilim öğelerinden dolayı, 18 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı: * *

Saya, 16 yaşında güzel bir kızdır. Fakat, bu genç görüntüsünün altında 400 yaşında bir ruh barınmaktadır. O, insan ırkından bir babayla vampir bir annenin kızıdır ve yüzlerce yılını da samuray tekniklerini kullanarak yeryüzünü vampirlerden temizlemekle geçirmiştir.



15 yıl önce