|

Vuslatın 743. yılı

Allah’ın varlığını ve tekliğini, yaratan ve yaratılanın bir oluşunu anlatan tasavvuf ilminin en önemli ismi Mevlana Celaleddin Rumi, ölümünün 743. yılında Şeb-i Arus etkinlikleri ile anılıyor.

Yeni Şafak ve
08:59 - 17/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:14 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Mevlana Celaleddin Rumi'nin Rabbine kavuştuğu gün Şeb-i Arus yani düğün gecesi olarak kabul edilir.
Mevlana Celaleddin Rumi'nin Rabbine kavuştuğu gün Şeb-i Arus yani düğün gecesi olarak kabul edilir.

Mevlevi tarikatının kurucusu Mevlana Celalaeddin Rumi'nin ölüm yıldönümü olan 17 Aralık gecesi, Rabbine kavuştuğu günde anma törenleri düzenleniyor. Şeb-i Arus yani düğün gecesi olarak bilinen bu kutlu gecede, tasavvuf ve Mevlevi tarikatının öğretileri hatırlanarak İslam'ın özüne dönüş hedefleniyor.




Nefis terbiyesi ve kamil insan


Mevlana'nın düşünce dünyası sadece idealist bir fikir olarak kalmayıp kişinin varlığından, ferdiyetinden, istek ve arzularından tamamen sıyrılmayı amaçlar. Sosyal hayatta ise, sınırsız sevginin ve hoşgörünün hakim olduğu bir hayatı önceler. Hayra, güzele ve iyiye doğru ilerleyen insanın, kamil insan olma yolundaki çilesini ele alır.





Mevlevilik


İslam felsefesi olarak da bilinen tasavvufta Mevleviliğin önemi büyüktür. Mevlevilik insan odaklı olup hoşgörüye, güzele ve ihlasa yönelik bir anlayış olarak kabul edilir. Pes etmek yerine, pişman olma ve affetmek kişinin erdemleri arasında yer alır. Ayrıca âlemdeki tüm varlıkların Allah'ın birer parçaları olduğu varsayılarak onlara değer verilir.



Mevleviliğe göre; Allah'a giden en kısa yol, ona tam bir gönül bağı ile bağlanarak kendi varlığından vazgeçmektir. Gönlünü Hakk'a veren kişi artık yok olacak, her zerresinde Allah'ın varlığı tecelli edecektir. Hz. Muhammed'in ahlakı ile ahlaklanmak Hz. Mevlana'nın en önemli vasfıdır.



“İnsan yaratılmışların en şereflisidir" ayetini düstur kabul ederek, her dilden, her dinden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlâna; sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolü olarak kabul edildi.







  • Günümüzde bilinen Mevlana portresi ve Mevlana türbesi ilk kez Mevlana'nın yakın dostu Prenses
    Gürcü Hatun
    'un yaptırması ile ortaya çıktı.

İnsanlığa mirası


Mevlana Celaleddin Rumi denildiğinde şüphesiz herkesin aklına Mesnevi eseri gelir. Mesnevi, bizzat Mevlana tarafından yazılmamış, öğrencisi Hüsamettin Çelebi'nin Mevlana'dan duyduğu sözleri kaleme almasıyla oluşturulmuştur.



Eser, yaradılış destanı, erenlerin kıssaları, âşık masalları, halk öyküleri barındıran beyitlerle "dünya cenneti"nde insan özgürlüğünün kapılarını açan anahtarları vermeyi amaçlar.



Ayrıca Divan'ı Kebir, Fihi Ma Fih, Mektubat ve Meclis- Seba (Yedi Meclis) eserleri de Mevlana'nın sohbetlerinde bahsettiği varlık, mürid, mürşid, ahiret konularından oluşur. Fihi Ma Fih eserini Selçuklu Veziri Süleyman Pervane'ye hitaben yazdığı için siyasi konulara da değinmiştir.



  1. Mevlana'nın Yedi Meclis eserinde şerh ettiği hadislerin konuları
  2. 1.Doğru yoldan ayrılmış toplumların hangi yolla kurtulacağı
  3. 2. Suçtan kurtuluş, akıl yolu ile gafletten uyanış
  4. 3. İnanç'daki kudret
  5. 4. Tövbe edip doğru yolu bulanların Allah'ın sevgili kulu olacakları
  6. 5. Bilginin değeri
  7. 6. Gaflete dalış
  8. 7. Aklın önemi










#Mevlana Celâleddin-i Rumi
#Şeb-i Arus
7 yıl önce