|

Watchmen gösterişli ve sürükleyici; fakat çocuklar için aşırı kanlı ve erotik

Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de +18 yaş sınırlamasıyla gösterime giren “Gözetleyiciler” (Watchmen), önceki sezon İranlıların büyük tepkisini çeken “300 Spartalı” filminin yönetmeni Zack Snyder'ın 120 milyon dolarlık dev bir bütçeyle beyazperdeye aktardığı iddialı bir çizgi roman uyarlaması...

Ali Murat Güven
00:00 - 7/03/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:29 - 6/03/2009 Cuma
Yeni Şafak
Watchmen gösterişli ve sürükleyici; fakat çocuklar
Watchmen gösterişli ve sürükleyici; fakat çocuklar

New York, 1985… İki kutuplu bir dünyada, yerküremizin her köşesini korku ve paranoya dalgası sarmıştır. Bir zamanlar suça karşı mücadele etmek için maskelerini kuşanmış olan kahramanlarımız, artık o kimliklerini geride bırakmış, her yönüyle sıradan birer hayat sürmektedirler. Derken, çok güçlü bir nükleer silahın üretilmesiyle birlikte bütün güç dengeleri bir anda değişir, bunun kaçınılmaz sonucu olarak da dünyamız kıyameti haberleyen korkunç bir savaşın eşiğine gelir. Tarihteki en büyük tehditle karşı karşıya kalan devlet adamları, halkı yaklaşan felaketten korumak için çaresizce önlem almaya çalışmaktadırlar.

Bu sırada, yasalardan güç almadığı hâlde kamu düzenini sağlamayı kendisine görev edinmiş maskeli kahraman Rorschach'ın eski ortaklarından biri öldürülür. Bu olay üzerine harekete geçen Rorschach, geçmişin ve bugünün bütün süper kahramanlarını önce tek tek gözden düşürmek, ardından da öldürmek üzere hazırlanmış dünya çapında bir komployu gün ışığına çıkaracaktır. Suçlulara karşı omuz omuza mücadele verilen eski dostlarla yeniden bağlantı kurma zamanı gelmiştir. Genellikle emekli süper kahramanlardan oluşan bu grubun üyelerinden sadece biri, Dr. Manhattan gerçek anlamda süper güçlere sahiptir, diğerleri ise başarılarını bütünüyle zekâ ve eğitime borçludurlar. Geleceğe yönelik olarak çok kötü sonuçlar doğuracak bu büyük komployu fark eden kahramanlarımız, tehlikenin büyüklüğü karşısında emekliliğe ara verip yeniden biraya gelirler. Yeni misyonları ise bir kişiyi ya da sınırlı bir topluluğu değil, bütün sinsanoğlunu korumaktır.


ÇİZGİ ROMAN DÜNYASININ “SAVAŞ VE BARIŞ”I

“Gözetleyiciler”in çizgi roman sektöründe ilk boy gösterişi, 1986 ve 87 yılları arasında her ay bir adet olmak üzere toplam 12 sayı olarak yayınlanan bir kitap serisi biçiminde gerçekleşti. Çizgi roman edebiyatının doruk noktası olarak kabul edilen serinin bu ilk baskısı, sektörün rakipsiz markası DC Comics tarafından yapılmıştı. Daha sonrasında ise başka yayıncılar tarafından tekrar piyasaya sürülerek çağımızın en popüler grafik romanlarından birine dönüştü. Kapağındaki “kan lekeli gülümseyen yüz” ve “geceyarısına bir dakika kala”yı gösteren saat görüntüsü gibi simgeler, yanısıra da her biri diğeriyle bağlantılı 12 bölümlük karmaşık yapısı, onu zaman içerisinde çizgi roman sanatı içinde öncü ve devrimci bir yapıta dönüştürecekti. “Gözetleyiciler”, prestijli Hugo Ödülü'nü kazanan yegâne çizgi roman olurken, Time dergisinin 2005 yılında hazırladığı “1923'ten bugüne kadar yayımlanan İngilizce dilindeki en iyi 100 roman” listesinde yer almayı başardı; ayrıca bununla da kalmayıp Kirby ve Eisner Ödülleri'ni kazandı.

Amerikalı sanatçı Dave Gibbons'un türettiği bu kahramanlar resmigeçidi, yirmi yılı aşkın bir süre önce ABD'de ilk kez yayınlandığında, nükleer savaş korkusuyla büyümüş bir kuşağın duygularına tercüman olmuş; o günlerin siyasal endişelerini dile getiren, iktidarın kötüye kullanımının doğurduğu acı sonuçları anlatan, iktidar sahipleri karşısında aciz durumdaki sıradan insanların hissettikleri paranoya ve çaresizliği başarıyla yansıtan yapısıyla büyük övgüler toplamıştı. Öte yandan, 12 bölümlük seri, ilk yayınının üzerinden uzun yıllar geçmesine karşılık, zaman içinde katlanarak büyüyen sadık bir hayran kitlesi de topladı.


HER KAHRAMAN AYRI BİR TAKINTININ SİMGESİ

“Gözetleyiciler”in çizgi romanlardaki geleneksel “süper kahraman” konseptini altüst eden ve bu konuda alışılmadık çözümlemeler sunan öyküsünde, okura/izleyiciye önce ardarda bir grup karakter tanıtılıp, bunların “süper” falan değil, aksine “gayet normal insanlar” olduğu söyleniyor. Kahramanlarımız, bir takım ahlâkî ve kişisel meselelerle ilgilenen, toplumsal hayattaki aksaklıklarla kendi çaplarında mücadele eden sıradan tiplerdir. Ki Dr. Manhattan karakterini ayrı tutarsak, hiç birinin de öyle aman aman bir üstünlüğü yoktur.

Çok katmanlı öykü anlatımı, alışılmadık diyalogları, yanısıra da bünyesinde barındırdığı sembolizm, mistisizm, senkronize yapı, zorlayıcı geri dönüşler ve metafizik kavramlarıyla kendine özgü bir yapıt olan “Gözetleyiciler”in film versiyonunu yapmak, hem özel efekt noktasındaki teknik kısıtlamalar, hem de karmaşık içeriğinin uyarlanmasındaki zorluklar nedeniyle bugüne kadar neredeyse imkânsız olarak görülmüştü. Ancak, şans iki sezon önce İran devleti ve halkını -haklı olarak- çılgına çeviren “300 Spartalı” filminin yönetmeni Zack Snyder'e gülecek ve Warner Bros-Paramount ortaklığı, fantastik sinemayla ilgilenen bütün yönetmenlerin hayâllerini süsleyen bu çetin ceviz projeyi -120 milyon dolarlık göz kamaştırıcı bir bütçe eşliğinde- ona teslim edecekti Gerek içerdiği ilginç siyasal, sosyolojik ve psikolojik simgeler, gerekse gösterişli sinematografisiyle, fantastik film tutkunlarının, özellikle de çizgi roman uyarlamalarına meraklı olanların kesinlikle kayıtsız kalamayacakları türden, alabildiğine sürükleyici, iddialı ve de zengin içerikli bir gösteri.


GÖZETLEYİCİLER (Watchmen)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı (Türkiye'de dünya sinemalarıyla aynı anda gösterime giriyor)

Yönetmen: Zack Snyder

Oyuncular: Jackie Earle Haley (Rorschach-Walter Kovacs), Malin Akerman (Silk Spectre II-Laurie Jupiter), Patrick Wilson (Nite Owl II-Dan Dreiberg), Jeffrey Dean Morgan (The Comedian-Edward Blake), Carla Gugino (Silk Spectre-Sally Jupiter), Billy Crudup (Dr. Manhattan-Jon Osterman), Matthew Goode (Ozymandias-Adrian Veidt)

Senaryo: David Hayter, Alex Tse (Dave Gibbons'un aynı adlı çizgi romanından uyarlamayla)

İçerik Uyarıları: İçerdiği yoğun şiddet ve cinsellik nedeniyle, 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Yıldız Puanı: * * 1/2 (İki buçuk)


Bu hafta sonu gösterime giren diğer filmler

GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞTÜ

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Drama / 119 Dakika

Yönetmen: Raşit Çelikezer

Senaryo: Raşit Çelikezer

Görüntü: Mustafa Nuri Eser

Müzik: Tamer Çıray

Kurgu: Serdar Çakular

Oyuncular: Köksal Engür, Bennu Yıldırımlar, İsmail Hacıoğlu

İçerik Uyarıları: Bazı bölümlerinde cinsellik ve argo dil içerdiğinden, 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Yıldız Puanı: **

Küçük çaplı hırsızlıklarla geçinen Ali (İsmail Hacıoğlu), feleğin sillesini yemiş annesi ve yüzünü nadiren gördüğü serkeş babasını geride bırakarak aile ocağını terk eder. Genç adamın şimdiki hedefi, İstanbul'da yaşayan, daha önce hiç karşılaşmadığı dedesine ulaşmaktır. Ancak, yola koyulurken, kendisini orada ne türlü bir karşılamanın beklediğini de hiç bilmemektedir. Ali'nin dedesi Recep bey (Köksal Engür), İstanbul'daki evinde tek başına ve tam bir kışla disiplini içinde yaşayan emekli bir askerdir.


YAŞAM ARSIZI

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Drama / 100 Dakika

Yönetmen: Yasemin Alkaya

Senaryo: Yasemin Alkaya (Yarı Belgesel)

Görüntü: Bernadette Paassen

Müzik: Cem Adıyaman

Kurgu: Thomas Balkenhol

Oyuncular: Elif Çağlayan, Yasemin Alkaya, Aysun Çağlayan, Funda Çağlayan, Berivan ve Umut

İçerik Uyarıları: Bazı bölümlerinde argo dil içerdiğinden, 13 yaşından küçükler için uygun değildir.

Yıldız Puanı: ***

Elif (Elif Çağlayan), iki çocuk annesi, sıradışı bir pavyon kadınıdır. Tarihçi olan babasının aşıladığı dünya görüşünün de etkisiyle, yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen yine de “insan” olarak kalmayı başarabilmiştir. Çocuklarına “Ne yapıp yapacaksınız; ama hayatınızı hiç kimseyi incitmeden yaşayıp bitireceksiniz” diye öğüt vermiştir hep. Bataklıkta dans etmek kadar zor olan hayatını defalarca sonlandırmaya çalışmıştır Elif. Sık sık “Bu hayatı yaşamayı beceremiyorum” der kendi kendine; fakat eli kolu da bağlıdır. Çünkü iki çocuk anasıdır Elif ve bu dünyaya çocuk getirmek, onun hayattaki en büyük hatasıdır. Ne yapıp ne edip, çocukları büyüyene kadar sürdürecektir hayatını…


CÜCELER DEVLERE KARŞI: GİZLİ ODA / Gnomes and Trolls: The Secret Chamber

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, İsveç yapımı

Türü ve Süresi: Animasyon / 75 Dakika / Türkçe seslendirmeli

Yönetmen: Robert Rhodin

Senaryo: Salvatore Cardoni ve Robert Rhodin

Müzik: Anders Bagge ve Oscar Merner

Kurgu: Gregory Nussbaum

İçerik Uyarıları: Her yaş grubundan izleyici kitlesi için uygundur.

Yıldız Puanı: ***

Genç bir cüce olan Junior'ın tek isteği ağaç evine kurduğu laboratuvarında bir şeyler icat etmektir. Junior'ın babası ve aynı zamanda orman cücelerinin lideri olan Jallie, oğlunun da kendisi gibi yetişmesini arzulamaktadır. Aralarındaki bu derin karakter farklılığına rağmen, Junior'un bir gün babasına yardım edeceği tutar ve beraber hayvanlara yem dağıtırlar. O sırada da olanlar olur.


SIRADAN BİR GÜNDÜ He was a Quiet Man

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2007, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Duygusal Drama / 95 Dakika

Yönetmen: Frank A. Cappello

Senaryo: Frank A. Cappello

Görüntü: Brandon Trost

Müzik: Jeff Beal

Kurgu: Kirk Morri

Oyuncular: Christian Slater, Elisha Cuthbert, William H. Macy

İçerik Uyarıları: Bir kaç bölümünde kısa süreli çıplaklık, argo dil ve şiddet içerdiğinden, 15 yaşından küçükler için uygun değildir.

Yıldız Puanı: ***

Bob Maconelkötü bir gün geçirmektedir. Her zamanki 8 saatlik mesaisini kasvetli, gri kabininde, iş arkadaşları tarafından dışlanarak ve yaşadığı dünyadan tamamen kopuk hissederek geçirmektedir. Bu berbat günde, kazara, potansiyel katillikten kahramanlığa geçer ve onu bugüne kadar hiç fark etmemiş olan arzu nesnesi Venessa'nın (Elisha Cuthbert) hayatını kurtarır. Bu kahramanca davranışı onu monoton gerçekliğinden sürreal bir kasırgaya doğru çekecektir.


GRAN TORINO

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Duygusal Drama / 95 Dakika

Yönetmen: Clint Eastwood

Senaryo: Nick Schenk

Müzik: Lennie Niehaus

Görüntü: Tom Stern

Kurgu: Joel Cox ve Gary D. Roach

Oyuncular: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher

İçerik Uyarıları: Bir kaç bölümünde kısa süreli şiddet ve argo dil içerdiğinden, 15 yaşından küçükler için uygun değildir.

Yıldız Puanı: *** 1/2

Aynı zamanda Kore gazisi de olan emekli otomotiv sektörü işçisi Walt Kowalski, hayatının sonbaharını evdeki tamir işleriyle geçirmektedir. Hayata küsmüş Walt için itiraf edecek hiç bir şey yoktur ve köpeği Daisy'den başka kimseye de içini dökecek kadar güvenmemektedir. Bir zamanlar komşusu olarak adlandırdığı kişilerin hepsi taşınmış ya da vefat etmişler; yerlerini ise ölesiye nefret ettiği, Güneydoğu Asya kökenli Hmong göçmenlerine bırakmışlardır. Gördüğü hemen her şeye kızmaktadır.



15 yıl önce