|

'Wilson' hastalığı hayatını durdurdu

Çanakkale'de, 8 ay önce 100 bin kişide bir görülen Wilson hastalığı teşhisi konulan 16 yaşındaki Şafak Ateş, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Ateş, dokularda bakır birikimine yol açan, psikiyatrik, nörolojik belirtiler ya da karaciğer hastalığıyla belirtiler gösteren genetik bir hastalık olan Wilson yüzünden hareket edemiyor, konuşamıyor.

Yeni Şafak
11:39 - 10/06/2016 Cuma
Güncelleme: 11:45 - 10/06/2016 Cuma
AA
'Wilson' hastası Şafak, konuşamayıp yürüyemediği için eğitimine devam edemiyor.
'Wilson' hastası Şafak, konuşamayıp yürüyemediği için eğitimine devam edemiyor.

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, 8 ay önce 100 bin kişide bir görülen, psikiyatrik, nörolojik belirtiler ya da karaciğer hastalığıyla kendini gösteren genetik bir hastalık olan "Wilson" hastalığı teşhisi konulan 16 yaşındaki Şafak Ateş, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.



Şafak'ın babası Sezgin Ateş, yaptığı açıklamada, 3 çocuğundan en küçüğü olan Şafak'ın yaklaşık bir yıl önce ellerinde kasılmalar başladığını, bunun üzerine oğlunu ilk olarak psikoloğa götürdüğünü, ardından birkaç hekime daha muayene ettirdiğini ancak çare bulamadıklarını söyledi. Ateş, kış aylarında Muğla'nın Fethiye ilçesinde çalıştığı için oğlunun da eğitimini burada sürdürdüğünü ancak oğlunun hastalığı yüzünden liseye devam edemediğini belirtti.



Çanakkale'de dertlerine çare bulamayınca İzmir'e gittiklerini anlatan Ateş, "Sağolsunlar doktorlarımız bizimle çok ilgilendi. Yapılan tetkiklerin ardından oğlumuzun, hayatımda hiç duymadığım 'Wilson' hastalığına yakalandığını öğrendik." dedi.



Arkadaşlarını görmek istedi, enfeksiyon kaptı


Hastalığın tedavisinin olduğunu ancak bunun için yurt dışından ilaç getirilmesi gerektiğini aktaran Ateş, kendisinin çeşitli bölgelerde gündelik işlerde çalıştığını, eşinin ise ev hanımı olduğunu, maddi güçlerinin yeterli olmadığını belirtti. Ateş, doktorların kendilerine çok yardımcı olduğunu, bu sayede ilaçların yurt dışından getirtildiğini ifade ederek, böylece oğlunun ilaç kullanmaya başladığını ve kullanmaya da devam ettiğini dile getirdi. Doktorların oğlunun yatalak olabileceği konusunda kendilerini uyardığını anlatan Ateş, şöyle devam etti:



"İzmir'deki tedavi sırasında Şafak Çanakkale'ye gelmek istedi. Arkadaşları burada. Konuşamıyor. Bakışlarıyla anlaşıyoruz. 'Oğlum, burada, İzmir'de kalalım' dedim, istemedi. 'Çanakkale'ye, Ezine'ye mi gidelim?' dedim. Gözleriyle 'Evet' dedi. 'Neden istiyorsun, okul arkadaşların var diye mi?' dedim. 'Evet' dedi. Biz de Ezine'ye geldik. Burada 10-15 gün iyiydi ama bir enfeksiyon kaptı. Ezine'de hastaneye gittik. Allah razı olsun doktorumuz bizi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne yönlendirdi. Buradaki doktorlarımızdan da Allah razı olsun, çok ilgileniyorlar, çok güzel bakıyorlar. Oğlumu yoğun bakıma yatırdık. Biraz başladı hareket etmeye. Enfeksiyonunu atıyor, hocamız öyle dedi. Allah yardımcımız olsun."



100 binde 1 görülme olasılığı var


Ateş'in tedavisiyle ilgilenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Battal ise "Wilson" hastalığının halk arasında "vücutta bakır birikmesi" olarak bilindiğini ve özellikle akraba evlilikleri sonucu doğan çocuklarda bu tip rahatsızlıklara rastlandığını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Battal, "Wilson"un sistemik bir hastalık olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:



"Özellikle karaciğer ve böbreği etkileyebiliyor. Gözler de etkilenebilir. Çok nadir görülen bir hastalık. Karaciğer enzimlerinde yüksek değerler çıkabilir. Aileler, özellikle çocuklarında davranış değişikliği, okul başarısında düşme ve karaciğer enzimlerindeki yükseklik gibi bir durumla karşılaşırlarsa bu hastalıktan şüphelenebilirler. Çok sık görülen bir hastalık değil,100 binde bir gibi az sıklıkta karşılaşılan bir durum. Ama gözden kaçırılmamasında fayda var."



#bakır birikmesi
#Çanakkale
#Ezine
#tedavi
#wilson hastalğı
8 yıl önce