|

Yahya Kemal muhacir bir kuştu

Usta şair Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 60. yılında anılıyor. Uzun yıllardır Beyatlı ile ilgili çalışmalar yapan ve kitap çıkaran Dr. Âlim Kahraman, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Yahya Kemal hakkında “Muhacir Kuş” ifadesini kullandığını söyledi. Yahya Kemal’in hayatı boyunca çok az mülakat verdiğini belirten Kahraman, bu sebepten dolayı çalışmalarının hala bitmediğini söyledi.

Yeni Şafak
15:08 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:35 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Ahmet Hamdi Tanpınar Yahya Kemal için “Muhacir Kuş” ifadesini kullanırdı.
Ahmet Hamdi Tanpınar Yahya Kemal için “Muhacir Kuş” ifadesini kullanırdı.

Vefatının 60. yılında çeşitli etkinliklerle anılan Türk şiirinin büyük üstadı Yahya Kemal Beyatlı'yı bir de edebiyatçı yazar Dr. Âlim Kahraman'dan dinleyin.

Beyatlı’nın hayatını, şiirlerini, ideallerini ve fikirlerini anlatan Kahraman, 30 yıl önce çalışmalarına başlamasına rağmen Yahya Kemal ile ilgili araştırmaların hala bitmediğini söyledi.

Yahya Kemal’in hayatı boyunca çok az mülakat verdiğini belirten Kahraman, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Yahya Kemal hakkında “Muhacir Kuş” ifadesinden etkilenip kitabının adını Büyük Göçmen Kuş koyduğunu söyleyen Kahraman sözlerine şöyle devam etti:

  • “Bir evi var bir yuvası var İstanbul’a gönülden bağlı ama Niş’ten başlıyor. Üsküp, Selanik hatta bir ara ailesi Bursa’ya kadar geliyorlar. Balkan olayları, savaşlar, Osmanlı’nın son yılları sonrasında İstanbul’a geliyor. Sonra Paris’e gidiyor. Dokuz yıl Paris’te kalıyor. Paris’ten dönüyor, 1926 yılında büyükelçilik ile görevlendirilip yine Avrupa tarafına gidiyor. 1932’den sonra acıklı durumlar ile dönüyor.”
Yaşarken kitap yayınlamadı

Kahraman, Yahya Kemal hakkında yaptığı kitap çalışması, Yahya Kemal araştırma zevki hakkında bilgiler paylaştı. Nihad Sami Banarlı’nın çabaları hakkında bilgi verdi. Mehmet Kaplan’ın Yahya Kemal ile dostluğuna değindi. Hayatı boyunca kitabının yayınlamadığı gibi değişik yönlerinin ve özelliklerinin olduğunu da belirtti.

#Yahya Kemal Beyatlı
#Dr. Âlim Kahraman
#Vefatının 60. yılı
5 yıl önce