|

Yahya Kemal’in ütopya yazıları keşfedilemedi

Vefatının 60. yılında “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nde anılan Yahya Kemal’in farklı yönleri konuşuldu. Dr. Alim Kahraman, “Yahya Kemal’in zaman makinasıyla 2300’lü yıllara gidip İstanbul’un o hâlini tasvir eden ütopik kurguları vardı. Onun bu yönü tam olarak keşfedilemedi” dedi.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:07 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yahya Kemal
Yahya Kemal

Türk edebiyatının unutulmaz kalemlerinden Yahya Kemal, vefatının 60. yıl dönümünde Bâbıâli Enderun Sohbetleri’nde yâd edildi. “Büyük Göçmen Kuş – Yahya Kemal Beyatlı” kitabının yazarı Dr. Alim Kahraman’ın farklı yönleriyle Şair’i anlattığı etkinlik Yeni Dünya Vakfı’nda düzenlendi. Yahya Kemal’in şiirleri ve Milli Mücadele yazılarının yanı sıra ütopya kurguları olduğunu hatırlatan Kahraman, “Çamlar Altında Musahabe başlığıyla yazdığı yazılarda maarif inkılabını, Türk Rönesansını, Tevhid Uyanışı’nı hayal etmiştir. Fatih’in yerine Cem Sultan padişah olsaydı ne olurdu diye soran, zaman makinasıyla 2300’lü yıllara gidip İstanbul’un o hâlini tasvir eden ütopik kurguları vardı. Çok zevkli, okuması hoş yazılar bunlar. Onun bu yönü tam olarak keşfedilemedi” dedi.

ETRAFIYLA YAŞARDI AMA YALNIZDI

Yahya Kemal’in 1925’ten 1958’e kadar sadece 2 yazı yayınladığını söyleyen Kahraman, sözlerine şöyle devam etti: “Yahya Kemal o dönemde hatıralarını yazıyor ama yayınlamıyor. Soranlara da ‘Az yazmak az şey değildir’ diyor. Kendisinin benzersiz bir hayatı vardı. Etrafıyla yaşayan bir adamdı ama aslında yalnızdı.


Anmalar devam edecek

Öte yandan Beyatlı, 60. ölüm yıl dönümünde farklı yönleriyle anılmaya devam ediyor. Bugün İstanbul Fetih Cemiyeti ve İ.Ü. işbirliğiyle Yahya Kemal Sempozyumu düzenliyor. Abdullah Uçman, Sema Uğurcan, Kazım Yetiş, Halim Kara gibi çok sayıda akademisyenin katılacağı etkinlik, saat 10:00-16:00 arasında İÜ Kültür Merkezi’nde olacak.

  • Parçalar Yeni Şafak Kitap’ta toplanıyor
  • Yahya Kemal’in hayatında 1935-36 yıllarının önemine değinen Alim Kahraman, “ Yahya Kemal Türk edebiyatına bir açılım kazandırmak için Kültür Haftası mecmuasına ön ayak oluyor. Birçok hatırat okuyup parçaları birleştirdim. Milli Mücadele döneminde Dergâh dergisinde yaptıklarını devam ettirmek istiyor ancak çeşitli sebeplerle bu gerçekleşemiyor” ifadelerini kullandı. Kahraman bu olayın detaylarının 10 Kasım 2018 tarihinde yayınlanacak Yeni Şafak Kitap ekinin yeni sayısı için kaleme aldığı yazıda olduğunu söylüyor.

Olumsuz İstanbul algısı yıkıldı

Anma etkinliklerinden biri de İBB ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında düzenlendi. “Evvel Giden Ahbab” başlıklı etkinlikte Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Prof. Dr. Hayati Develi, Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Doç. Dr. Mehmet Samsakçı ve Beşir Ayvazoğlu Yahya Kemal’i anlattı. Şair’in İstanbul üzerine olan özel dikkatini hatırlatan Ali Şükrü Çoruk, “İstanbul’un kaybedilmesiyle aslında bir milletin, bir dinin ortadan kaldırılma tehlikesi söz konusuydu. Yahya Kemal’in çalışmaları sayesinde olumsuz İstanbul algısının zamanla ortadan kalktı” dedi.

#Bâbıâli Enderun Sohbetleri
#Yahya Kemal
5 yıl önce