|

Yakalı toy sürprizi

Anadolu''da artık görülmeyen yakalı toy kuşu, yüz yıl sonra ilk kez Konya''da yaralı olarak bulundu. Yakalı toy, bilimadamlarınca hemen incelemeye alındı.

Aa
00:00 - 21/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:38 - 20/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Yakalı toy sürprizi
Yakalı toy sürprizi

Karapınar ilçesi yakınlarında yaralı halde bulunan ve tedavi için Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen kuşun, yaklaşık 100 yıl önce Anadolu''da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912''de Kars''ta görülen ''yakalı toy kuşu'' olduğu belirlendi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, kuşu önce toy kuşunun yavrusu sandığını ve resimlerini çekerek, kesin teşhis için 19 Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas''a gönderdiğini söyledi.

YÜZ YILDIR İLK BİZ GÖRÜYORUZ

Fotoğrafları gören Erciyas''ın bunun yakalı toy kuşu olduğunu ve yakından incelemek için hemen Konya''ya geleceğini söylediğini belirten Dik, şunları kaydetti: ''Yakalı toyu neredeyse yüzyıl sonra gören ilk araştırmacılarız. Bu gelişmenin bilim dünyasınca yakından takip edileceğini düşünüyorum. Ülkemizde soyları tükenmiş olsa da yakalı toy kuşları, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve Çin''de yaşamlarını devam ettiriyor. Ancak son 20 yılda sayılarında çok hızlı bir düşüş var. Yaşam alanlarının bozulması ve avcılık, bunun en önemli nedenleri.''

Yaraları tedavi edildi

1912''den bu yana ülkemizde görülmeyen yakalı toy kuşunun göğüs bölgesindeki yaraya uzmanlarca medikal tedavi uygulandı. Kuş bilimcilerden oluşan bir heyet ise, Karapınar ilçesi yakınlarında yakalı toyun bulunduğu alanda incelemelere başladı.

Kanat açıklıkları 150 santimetre kadar olabilen yakalı toyların erkekleri dişilerden biraz daha iri. Bu ilginç kuşların vücutları soluk kum ya da devetüyü renginde.

10 yıl önce