|

Yalınayak diva bir kez daha İstanbul'da

Müzik dünyasının çıplak ayaklı efsane ismi Cesaria Evora, tüm renkleriyle yeni albümü Rogamar'ın Avrupa turnesi kapsamında dün gece İstanbullu müzik severlerle buluştu

Yasin Yılmaz
00:00 - 2/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:26 - 2/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Yalınayak diva bir kez daha İstanbul'da
Yalınayak diva bir kez daha İstanbul'da

1988 yılında De Silva isimli genç bir Fransız'ın teklifiyle Paris'e gidip “La Diva aux Pieds Nus” (Yalınayaklı Diva) isimli albümü kaydettiğinden beri tüm dünyada efsane haline gelen Cesaria Evora, bir kez daha Türk dinleyicileriyle buluştu. 60 yaşında bir dünya starı haline gelen Cesaria Evora yıllara meydan okuyor. Daha önce Türkiye de dahil olmak üzere gittiği her ülkede konserleri kapalı gişe olan Cesaria Evora, dün gece İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sevenleriyle buluştu. Sanatçı Evora'nın ilk yarım saat şarkı söyledikten sonra piyanonun önünde duran sandalyeye oturarak sigara içmesi seyircileri şaşırttı.

Cesaria Evora 27 Ağustos 1941 yılında Mindelo'da dünyaya geldi. Alkolik babasının ölümünden sonra annesi fakirlikten dolayı Evora'yı yetimhaneye vermesiyle, sanatçının müzikal kariyeri yetimler korosunda şarkı söylemesiyle başladı. 13 yaşında korodan ayrılan sanatçı, Eduardo isimli bir gemiciyle büyük aşk yaşadı. Ardından kendini yerel barlarda şarkı söylerken bulan sanatçı, aynı zamanda mornalar; diğer bir değişle bir çeşit ulusal blues diyebileceğimiz şarkılar seslendirmeye başladı ve bu alanda kendini yetiştirdi.


YÜZLERCE KONSER VERDİ

1973 yılında Cape Verde Adası'nın Portekiz kolonisinden çıkıp özgürlüğünü kazanmasından sonra popüler olmaya başlayan sanatçı, özellikle yüksek sosyetenin kabulünü kazandı. Köklerinden hiçbir zaman kopmayan sanatçı açlığın ve sefaletin ne olduğunu iyi bildiğinden bunu şarkılarına da yansıttı. Bu dönemden sonra on karanlık yılını kendi kaderini ve ailevi ilişkilerini sorgulamakla geçirdi. Sanatçı, sonraki yıllarda dünyayı dolaşıp aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerde yüzlerce konser verdi, bir çok ödül aldı.




17 yıl önce