|

Yapımcı Ronald Neame 99 yaşında öldü

'Poseidon Macerası' filminin yapımcısı Ronald Neame 99 yaşında öldü

Aa
00:00 - 19/06/2010 Cumartesi
Güncelleme: 21:51 - 19/06/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Yapımcı Ronald Neame 99 yaşında öldü
Yapımcı Ronald Neame 99 yaşında öldü

'Poseidon Macerası' gerilim filminin İngiliz yapımcısı ve senaryo yazarı Ronald Neame, Los Angeles'daki bir hastanede 99 yaşında öldü.

Düşerek yaralandıktan sonra altı hafta hastanede tedavi gören İngiliz yapımcının ölümünü, eşi Donna Neame, Associated Press ajansına açıkladı.

Lüks 'Poseidon' transatlantiğinin otuz metrelik dev tsunami dalgasında alabora olmasını konu alan gerilim filminin yapımcısı ve senaristi Neame, çok sayıda yüksek nitelikli filmlerde de kameraman olarak görev aldı.

Neame, gerilim filmlerinin gelmiş geçmiş en büyük yönetmeni ve sinema tarihinin en derin sinematografi (kamera) sanatına sahip İngiliz film yönetmeni Alfred Hitchcock'la (1899-1980) da kameraman olarak çalıştı.

Bugün ölen sinema emektarı, ilk İngiliz sesli filmi 'Şantaj'da da 1929 yılında kameraman olarak görev aldı.

Yönetmen David Lean ile 'sadece' Oscar adayı olan Neame, 1945'te, İngiliz sinemasının yüksek nitelikli filmlerinden 'Brief Encounter (Kısa Beraberlik)' filminde de baş görevlerden birini üstlendi. Richard Burton'la Kısa Beraberlik filminin 1974 yılındaki çevriminde rol alan Sophia Loren, bu filmin 'Türkiye Galası' için 1976 yılında Ankara'daki Arı Sineması'na gelmişti.

Yapımcı Neame'nin hafızalarda en çok kalan filmi, 1972'de çekilen Poseidon Macerası oldu. Gene Hackman ve Ernest Borgnine gibi Amerikan sinemasının en büyük oyuncularından ikisi Poseidon'da rol aldı.


14 yıl önce