|

Yaşayan bir Müslüman bilim adamı: Aziz Sancar

2015’te aldığı Nobel Kimya Ödülü ile Türkiye’yi gururlandıran bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 'DNA tamiri ve hücre dögüsü' gibi konularda adını duyurarak, dünyanın en önemli üyelikleri arasında bulunan “ABD Ulusal Bilim Akademisi” ne seçilen ilk Türk oldu. Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
10:58 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 12:15 - 26/01/2018 Cuma
Diğer
Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 33 kitabı ve 415 makalesi vardır.
Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 33 kitabı ve 415 makalesi vardır.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile beraber Nobel Kimya Ödülünü kazanan gerçek bir bilim insanı. Bu ödülle beraber, ilk kez bir Türk bilim insanı fen bilimlerinde Nobel Ödülü almış oldu.

Aziz Sancar kimdir?

8 Eylül 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Aziz Sancar, Çiftçilikle geçinen sekiz çocuklu orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğudur. Abisi Kenan (TSK da generalliğe kadar çıkmıştır.) Aziz’e 5 yaşında okuma yazma öğretmiş ve yaşıtlarından önce okula başlayan Sancar, çocukluğunun bir kısmını keçilere çobanlık yaparak geçirmiş, ilk ve orta öğretimini Mardin’de tamamlamıştır.

Çalıştığı kanser konusu ile ilgili Prof. Dr. Aziz Sancar ödüller almış, 2001 yılında Amerika Kimya Cemiyeti tarafından verilen North Carolina Distinguished Chemist Award ( Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü) ne layık görülmüş, 2005 yılında ise bilim dünyasının en önemli üyelikleri arasında bulunan “ABD Ulusal Bilim Akademisi” ne seçilen ilk ABD’li Türk olmuştur. Türkiye Bilimler Akademisi’ne asil üye olarak seçilen Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci Türk olmuştur. Aziz Sancar bu ödülü DNA’nın onarılması alanında yaptığı katkılardan dolayı almıştır. Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 33 kitabı ve 415 makalesi vardır.

Ödülleri :

2015 – Nobel Kimya Ödülü

2007 – Vehbi Koç Ödülü

2006 – TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Ödülü

2005 – ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi

2004 – ABD Fen ve s and Sciences) Ödülü

1997 – TÜBİTAK Ödülü

1995 – ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü

1990 – Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü

1984 – ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü

  • Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Ders kitaplarında, 9. sınıf kimya dersleri dışında 10. sınıflara okutulacak din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitabına da alınarak, İslam ve Bilim ünitesinde, Prof. Dr. Sancar, “Yaşayan bir Müslüman bilim adamı” olarak tanıtıldı.

Bilim öğrenmeye çalışın.

Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın.

Memlekete hizmet için, Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lazım.

Saygı istiyorsanız, önce kendinize saygı göstereceksiniz.

Herkesten üstün değiliz ama kimseden de aşağı değiliz.

Kendimizle iftihar edelim ki başkası da bize saygı göstersin.

Prof. Dr. Aziz Sancar

#Aziz Sancar
#Bilim Adamı
6 yıl önce