|

Yer çekimi olmazsa fıtık da olmaz!

''Omurgada Ameliyatsız Basınç Azaltma Sistemi'' ile yerçekimsiz ortam yaratarak, bel ve boyun fıtığı ağrısı çeken bir çok hasta ameliyata gerek duymadan tedavi edilebiliyor

Aa
00:00 - 8/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 17:48 - 8/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Yer çekimi olmazsa fıtık da olmaz!
Yer çekimi olmazsa fıtık da olmaz!

Uzaya giden astronotların bel ve boyun fıtığının iyileştiğinin gözlenmesi sonucunda yapılan araştırmalarda, bel ve boyun fıtığını yerçekimsiz ortamın tedavi ettiği ortaya çıktı. Araştırmaların hemen ardından geliştirilen Integrity Dekompresif Traksiyon yöntemi, dünyada yerçekimsiz ortam yaratarak, tedaviye yönelik kullanılmaya başlandı.

Sistem, kişiye özel oluşturulan bilgisayar programı ile omurgada tam hedeflenen bölgede kontrollü ve aşamalı bir çekme kuvveti sağlıyor. Vakum etkisi ile disk içinde negatif basınç oluştururken, iki omur arasına sıkışmış olan disk, ritmik çekme ile sağlanan negatif basınç sayesinde tekrar yerine dönüyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, yaptığı açıklamada, yöntemin ''Omurgada Ameliyatsız Basınç Azalma Sistemi'' şeklinde adlandırıldığını kaydederek, tedavinin prensibini ''omurgada basıncı düşürme'' olarak açıkladı.

Yavuzer, NASA tarafından yapılan ilk araştırma sonucunda uzaya gönderilen astronotlarda bel ağrılarının iyileşmesinin gözlemlenmesiyle omurgada iki omur arasında yükü alan disklerde yerçekimsiz ortamda basıncın düştüğünün ortaya çıktığını ve bunun yeryüzünde yapılması için sistemin geliştirildiğini anlattı.

Yavuzer, tedavide özel bir düzenek giydirilen hastanın sırtüstü, kalça ve dizleri bükük şekilde uzandığını, her seansın 28 dakika sürdüğünü dile getirdi.


11 yıl önce