|

Yeşilçam bir çınarını daha kaybetti

Yeşilçam’ın usta ismi oyuncu, senarist ve yönetmen Kartal Tibet, hayatını kaybetti. Adını Türk sinema tarihine yazdıran Tibet, ardında imza attığı 200’e yakın sinema filmi ve tiyatro oyunu bıraktı. Tibet bugün Zincirlikuyu’da toprağa verilecek.

00:00 - 3/07/2021 samedi
Güncelleme: 02:19 - 3/07/2021 samedi
Yeni Şafak
Kartal Tibet
Kartal Tibet

Yeşilçam’ın usta ismi; oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet vefat etti. Oynadığı, yönettiği ve senaryosunu yazdığı 200’e yakın filmle Türk Sineması’na önemli katkılar sunan 83 yaşındaki sanatçının vefat haberini oyuncu Civan Canova duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Canova, “Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim” dedi.


BUGÜN DEFNEDİLECEK

  • Tibet’in cenaze detayları da belli oldu. Ünlü oyuncu için bugün öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlenecek. Cenaze namazı detaylarını sosyal medyasından paylaşan oyuncu Civan Canova,
    “Kartal Tibet için, gerek pandemi nedeniyle gerekse kendi arzusu üzerine özel bir tören yapılmayacaktır. Naaşı; 3 Temmuz Cumartesi günü, öğle namazını müteakip Zincirlikuyu caminden kalkacak, aynı yerdeki kabrine defnedilecektir. Mekanı cennet olsun”
    ifadelerini kullandı.

56 FİLM YÖNETTİ

Ankara’da 1938’de dünyaya gelen Kartal Tibet, imza attığı 200’e yakın filmle Türk sinemasına büyük katkılarda bulundu. Oynadığı ve yönettiği filmleri Yeşilçam’ın klasikleri arasına giren usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.
Tibet, 1961 yılında Ankara’nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi’nin kurucuları arasında yer aldı. “Karaoğlan” filmiyle sinemaya adım atan Kartal Tibet, daha sonra Sezgin Burak’ın çizgi kahramanı Tarkan’ın sinema versiyonlarında, “Sarmaşık Gülleri” ve “Boş Çerçeve” gibi birçok melodramda, “Zambaklar Açarken”, “Çalıkuşu” gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde ve tarihi filmlerdeki rol aldığı karakterlerle beğeniyle izlendi. İlk kez 1977’de “Tosun Paşa” filmiyle yönetmenliğe adım atan Tibet, 20’den fazlasında Kemal Sunal’ın rol aldığı çoğu iyi gişe yapan 56 film yönetti.
Yeşilçam’a 200’e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödüle değer görülen Tibet, el attığı tüm yapımlarda başarıya ulaştı. Tibet, son olarak 2006’da “Dünya’yı Kurtaran Adamın Oğlu” ve “Amerikalılar Karadeniz’de 2” adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenmişti.

Derin izler bıraktı

  • Kartal Tibet’in ölümünün ardından siyasiler de taziye mesajları yayımladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
    “Usta bir oyuncu, senarist ve yönetmen olarak sinema tarihimizde derin izler bırakarak aramızdan ayrılan Kartal Tibet’e Allah’tan rahmet, sevenlerine sabır diliyorum. Türk sinemasının başı sağ olsun”
    ifadelerini kullandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ise Twitter’daki mesajında,
    “Türk sineması için oyuncu ve yönetmen olarak hizmet veren ve çocukluğumuzun beyaz perdesinde unutulmaz karakterleriyle izler bırakan Kartal Tibet aramızdan ayrıldı. Ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin”
    ifadesini kullandı.
#Yeşilçam
#Kartal Tibet
#Zincirlikuyu
il y a 3 ans