|

Yıldızımız Göbeklitepe’de parlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmeyi planlıyor. Kazı başkanı Celal Uludağ, tanıtım faaliyetlerine hazır olduklarını, bu yıldan itibaren uluslararası yayınlara ağırlık vererek Göbeklitepe’yi tüm dünyaya tanıtacaklarını dile getirdi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:53 - 21/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmişti.
Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmeye hazırlanıyor. Bakan Mehmet Ersoy, önceki gün yapılan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmeyi istediklerini dile getirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ziyarete açılan Göbeklitepe’nin önümüzdeki yıl ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor.

Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe’deki arkeolojik kazılar ve çalışmalar Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Müze Müdürü Celal Uludağ, 2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi halinde bölgenin tanıtıma hazır olduğunu söyledi. Yapılması planlanan etkinlikleri paylaşan Uludağ, “2018 Troya Yılı’nda olduğu gibi ülkemizde ve yurt dışında sergi, konferans, seminer ve söyleşiler yapılabilir. Biz bunlar için hazırız. Bakanlık tarafından yürütülen tanıtım çalışmaları da devam ediyor. Ziyaretçilerle birlikte ilginin artmasını bekliyoruz. Böylece turizmde de hareketlilik olacak” dedi.


YAYINLARA AĞIRLIK VERDİK

Göbeklitepe hakkındaki yayınlara ağırlık verileceğini kaydeden Uludağ, Türk ve Alman akademisyenlerin yeni yayınlar için harekete geçtiğini dile getirdi. Uludağ şöyle konuştu: “Uzun yıllardır Göbeklitepe’de fazla yayın yapılamadı. Bundan sonraki süreçte ulusal ve uluslararası anlamda yayın çalışmalarına ağırlık vermek istiyoruz. Yayın önceliği Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nde. Biz kazı ekibi olarak yayınları hazırlıyoruz. Son yıllarda yapılan bazı kazılarda tespit edilen eserler, yeni keşifler, Göbeklitepe’deki bitki çeşitliliği ve mimarisi konusunda yayın sıkıntılarımız vardı. Kazı ekibinin yeni görüşleri de çalışmalara yön verecek. Yaşam alanlarına dair izlere rastladıkça çeşitlilik artacak. Hepsi önümüzdeki yıllarda çözülmüş olacak.”

  • Hedef: 250 bin ziyaretçi
  • İki yıldır kapalı olan Göbeklitepe geçtiğimiz Haziran ayında ziyarete açıldı. 5 ayda yaklaşık 60 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Uludağ, önümüzdeki yıl 250 bin ziyaretçiyi beklediklerini sözlerine ekledi.

#Göbeklitepe
#Celal Uludağ
5 yıl önce