|

Yurt mu ev mi? Öğrenciler rahatlık veliler güvenlik istiyor

Binlerce öğrenci üniversiteli olmanın sevincini yaşarken bir yandan da nerede kalacaklarının derdine düştü. Okula yakın, hem güvenilir hem de maddi olarak uygun yerler arayan aileler ve öğrencilerin tercihi yurtlardan yana. Uzmanlar da ilk yıl öğrenciye fazla sorumluluk verilmemesi gerektiğini söyleyerek yurtların tercih edilmesini söylüyor. Biz de yurt hizmeti veren kurum ve kuruluşlara dair bilinmesi gereken her şeyi sizler için derledik.

Fatma Çelik
04:00 - 10/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:16 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Öğrenci ve velilere 'Ev mi yoksa yurt mu?' diye sorduk. Ağırlıklı olarak yapılan yurt tercihini uzmanlar da destekledi.
Öğrenci ve velilere 'Ev mi yoksa yurt mu?' diye sorduk. Ağırlıklı olarak yapılan yurt tercihini uzmanlar da destekledi.

Bu yıl ÖSYM tarafından açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre 857 bin 240 öğrenci lisans, ön lisans ve açık öğretim programlarına yerleşti. Okul kayıtların ardından öğrenci ve veliler için önemli bir diğer husus ise barınma ihtiyacı. Yenisafak.com olarak sokağa çıkıp ailelere çocuklarının nerede kalmasını tercih ettiklerini sorduk. Çoğunlukla çocuklarının yurtlarda kalmasını isteyen velileri deneyimli öğrenciler ve uzmanlar da destekliyor. Klinik psikolog ve akademisyen Dr. Sevil Yavuz, yeni üniversiteye başlayacak öğrencilerin okula ve gittikleri şehre uyum sağlamaları açısından yurtlara öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, ilk seneden bir evin sorumluluğunun çocuklara yüklenilmemesi gerektiğini belirten Yavuz, eğitimde başarı açısından da yurtların faydalı olabileceğini ifade etti. Öğrenci evi ve yurtlarda kalan öğrenciler ise güvenilir, uygun ve sorumluluktan uzak olunması gerektiğinden ilk yıl yurtta kalınması gerektiğini deneyimlerinden hareketle anlatıyor. ‘Öğrenci evi mi yoksa yurt mu?’ konusu üzerinde yapılan akademik çalışmalar da öğrencilerin genellikle yurdu tercih ettiğini ortaya koyuyor. Yine gözlem ve araştırmalara göre, yurtta kalan öğrencilerin başarı oranı evde kalanlar öğrencilerden daha yüksek.


Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ve birçok sivil toplum kuruluşu bu noktada öğrencilere en iyi hizmeti vermek için uğraşıyor. Öğrencilere nerede kalmaları konusunda yol göstermek için yenisafak.com olarak yurt hizmeti veren kurum ve kuruluşların yurt bilgilerini tek yerde birleştirdik.


Yurt bilgilerini bizlerle paylaşan kurumlardan hareketle yurt haritası oluşturduk.


Kredi Yurtları Kurumu (KYK), Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Ensar Vakfı, Kadem Vakfı, Yeni Dünya Vakfı, TÜRGEV, ÖNDER, TÜGVA ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD)’nin yurt özellikleri, aylık ücretleri, giriş-çıkış saatleri, etkinlik takvimleri gibi birçok bilginin ayrıntıları ise şöyle:

Kredi Yurtlar Kurumu

3 Eylül Pazartesi günü başlayan KYK başvuruları, 10 Eylül Pazartesi günü sona erecek. Yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren KYK, yükseköğrenim öğrencilerine burs/öğrenim kredisi ve beslenme yardımı yoluyla nakdi destekte bulunuyor. Kurum yurtlarında barınan öğrencilerin kişisel eğitimi ile sosyal, kültürel, sportif ve benzeri ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor.

Yurt odaları 2 ila 8 kişi arasında değişse de genellikle 4 kişilik odalardan oluşan KYK yurtlarında engelliler için ayrılan tek kişilik özel donanımlı odalar da mevcut.

Odalarda 24 saat sıcak su, ücretsiz ve sınırsız internet, dolap, buzdolabı, çalışma masası, tuvalet, banyo bulunuyor. Kurum son yıllarda hızla hem kapasitesini artırdı hem de eski, ranzalı yurtları yeniledi. Yurtlarda bazalı sisteme geçildi.

412 bin 624 kız öğrenci ve 249 bin 679 erkek öğrenci kapasitesine sahip olan KYK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil 81 ilde toplam 775 adet yurtla hizmet veriyor.

Yurtların giriş çıkış saatleri ise sabah 06.00 ile akşam 23.00.

195 ila 330 Türk lirası arasında değişen yurt ücreti KKTC’de 360 lira.

Yurtlarda kalan her öğrenciye günlük 11 Türk lirası olmak üzere aylık 330 lira yemek yardımı yapılıyor.

Ayrıca KYK bünyesinde ücretsiz olarak öğrencilere Çınaraltı Gençlik Söyleşileri, dil kursları, müzik ve görsel sanatlar, tasarım kursları ile edebiyat, tarih, sosyoloji, ilahiyat, felsefe, sinema, psikoloji gibi alanlarda atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. “Tarih ve Medeniyet” gezileri de düzenlenmekle de beraber çeşitli sportif faaliyetleri organize ediliyor.

Türkiye Diyanet Vakfı

‘Sıcak Bir Yuva’ mottosuyla hareket eden TDV, Ankara, İstanbul, Burdur, Isparta, Van başta olmak üzere 22 şehirde 29 yurt ile hizmet veriyor. 9 erkek, 20 kız öğrenci yurduna sahip olan TDV’nin toplam öğrenci kapasitesi ise 6 bin 806.

Yurtların yıllık ücretlerinin içerisinde her gün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriliyor. Odalar, bir, 3 ve 4’er kişilik şekilde. Ayrıca yurtlarda etüt odaları, kütüphane, spor salonu, oturma salonu, kantin, mescit gibi ortak kullanım alanları ile ücretsiz internet hizmeti bulunuyor.

Öğrencilerin huzur ve güvenliği için 24 saat nöbetçi idareci personel görev yapıyor.

Çamaşırhanedeki çamaşır, kurutma makinaları ücretsiz olup yastık, yorgan ve nevresim takımları yurt tarafından veriliyor.

Belli şartlar yerine getirildikten sonra ücret indirimi anlamına gelen beslenme ve barınma yardımı imkânı da sağlanıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı, yurtlarında barınan öğrenciler için haftalık manevi içerikli sohbet ve konferansların yanı sıra dini ve tarihi mekân ziyaretleri, sahur ve iftar programları, özel gün, gece ve hafta etkinlikleri, sosyal içerikli kamp çalışmaları, hadis, tefsir, ilmihal dersleri, güncel konularda seminerler, anma programları, dil kursları, atölye çalışmaları, ziyaretler, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor faaliyetleri, kültür - sanat çalışmaları ile geziler ve çeşitli akademik etkinlikler düzenleniyor.

Yurtlarımızın bulunduğu 22 şehir dışında öğrenci evleriyle de kaliteli ve güvenli bir barınma hizmeti sunuluyor.

Ensar Vakfı

Türkiye’de 32 İl’de 58 yurdu ile hizmet veren Ensar Vakfı, 3bin 500 kapasiteli 34 kız yurdu ve 2bin 500 kapasiteli 24 erkek yurduyla öğrencilere sadece barınma değil sıcak, samimi bir aile ortamı imkânı sağlıyor.

Toplam yurt mevcudunun yüzde 5’ini yabancı öğrenciler için ayıran vakıf, yurtlarında kalan öğrencilere yüzden 10 tam burs, yüzde 10’da yüzde 50 burs imkânı veriyor.

İstanbul’da 8 kız ve 8 erkek yurdu bulunan Ensar öğrencileri sabah kahvaltısını açık büfe, akşam yemeğini 4 çeşit şeklinde ücretsiz alabiliyor.

Yurt giriş saatleri kız yurtları için akşam saat 21.00 ve erkek yurtları için akşam saat 23.00 olarak belirleniyor.

Yurt ücretleri bölgeler ve ihtiyaçlar baz alınarak 2 bin ila 5 bin lirası arasında değişiyor. Yurt odaları bir 2, 3, 4, 5 ve 6 kişilik odalar oluşan vakıfta ücretsiz internet, sıcak su, oda temizliği, çamaşırhane ve bilgisayar odası hizmetleri de sunuluyor.

Ensar Vakfı yurtlarında barınan öğrenciler, Ensar Enstitü bünyesinde Kültür Sanat Günleri, konferanslar, atölye çalışmaları, kulüp çalışmalarına katılmakla beraber kültürel ve tematik gezilerle ülkenin maddi ve manevi mirasını da tanıma şansı yakalayabiliyor.

Anadolu Gençlik Derneği

“Önce ahlak ve maneviyat” şiarıyla Türkiye'nin en eski gençlik kuruluşlarından olan Anadolu Gençlik Derneği’de üniversiteyi kazanan öğrencilere yurt imkânı sağlıyor. Anadolu Gençlik Derneği’nin, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinde yurdu olmasa da kendisine bağlı evleri mevcut.

Türkiye genelinde 300 erkek 400 kız öğrenci evi ile birlikte 52 tane de yurt ile kendilerine başvuran öğrencileri mağdur etmek istemeyen AGD, barınma hizmetinin yanı sıra illerdeki gönüllerin katkılarıyla öğrencilere burs imkânı da sağlıyor.

Öğrencileri mağdur etmemek için ücretler maddi durumlara göre değişkenlik gösterebiliyor.

Yurt ya da evlerde kalan öğrencilere etüt odaları, sınırsız internet, sıcak su, kafeterya, masa tenisi, televizyon odası gibi imkânlar sunuluyor.

Futbol maçları, geziler, çadır kampları, kitap okuma gibi faaliyetler var. Her hafta sanat ve ilmi çalışmalar profesörler ve gazeteciler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Şehrin tarihi dokusunu tanıtacak tarihi geziler oluyor. Bu etkinlikler AGD öğrencileriyle birlikte dışardan katılım göstermek için öğrenciler için de geçerli.

Giriş çıkış saatleri şehirlere ve öğrencilerin ders durumlarına göre değişiyor.

KADEM Vakfı

Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), öğrenciler için hazırladığı yurtları vakıf bünyesinde hizmete sunuyor. 17 ilde 21 yurt ile kız öğrencilerimize hizmet veren KADEM Vakfı, 3 bin öğrenci kapasitesine sahip. Yurtlar: Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Elazığ, Erzincan, İstanbul İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Konya, Malatya, Zonguldak, Trabzon ve Samsun’da buluyor.

Yurt ücretlerinin aylık 250 Türk lirası olduğu KADEM Vakfı’nda 330 lira beslenme yardımı ile 240 lira barınma yardımı yapılıyor.

Yurt kapasitesinin yüzde 30’u burslu öğrencilere aitken 98 yabancı öğrenci kapasitesine sahip.

Giriş saatleri hafta içi 21.30 hafta sonu ise 22.00 olarak belirleniyor.

Yurtta kalan öğrenciler sanat, dil, spor gibi atölye çalışmalarına katılabiliyor, İki İnsan, Kuran’ı Kerim, film okumaları, kitap kritiği, İslami ilimler, ilk yardım eğitimi alabiliyor. Sosyal sorumluluk projeleri, tiyatro ve konser aktiviteleri, tarih ve medeniyet gezileri, sergiler ve fidan dikimi gibi aktivitelere katılabiliyorlar.

ÖNDER

Önder İmam Hatipliler Derneği'nin Türkiye genelinde15 erkek ve 11 kız yurdu olmak üzere toplam 26 yurt ile öğrencilere hizmet veriyor. Öğrenci kapasitesi ise 3 bin.

ÖNDER, yurtlarında öğrencilere spor ve kültürel etkinlikler,24 saat sıcak su, sınırsız internet, 8 çeşit kahvaltı, 4 çeşit akşam yemeği, seminerler, yazar-akademisyen buluşmaları, piknik ve geziler gibi imkânlar tanıyor.

Yurt ücretleri ise 300 ila 500 Tür lirası arasında değişiyor.

Tamamı bazalı olan yurt odaları 3, 4 ve 5 kişilik.

Yurtların giriş çıkış saati en geç akşam 22.30.

TÜGVA

“Yeni Nesil Gençlik Yurdu” mottosuyla hizmet veren TÜGVA, sadece erkek öğrenciler için yurt imkânı sağlıyor. Ülke genelinde 39 ilde 56 yurdu bulunan TÜGVA’nın toplam öğrenci kapasitesi 7 bin 306. LYS’de dereceye giren öğrencilere yurt bursu sağlanabiliyor.

Başarılı öğrencileri ödüllendiren TÜGVA, onlara eğitim hayatında da destek olarak, Türkiye sıralamasında ilk bine giren öğrencilere yüzde 100 burs, bin ile 5 bin arasında yer alan öğrencilere yüzde 75 burs, 5 bin ile 10 bin arasına giren öğrencilere ise yüzde 50 burs sağlanıyor. 10 bin ve 20 bin arasında yer alan öğrencilere de yüzde 25 burs imkânı tanınıyor.

Sosyal gelişimin önemsendiği TÜGVA yurtlarında öğrencilere kendini ifade edecekleri ve geliştirecekleri imkânlar da sunuluyor. Halk eğitimle anlaşmalı olarak yapılan “15 Arkadaş 1 Ders” adlı eğitim programı bu sene de devam edecek olup, bir araya gelen 15 öğrenci, Halk Eğitim Merkezlerinin desteğiyle istedikleri bir konu hakkında eğitim alabilecek. Bunun yanı sıra Liderlik Programı, Teneffüs, Bir Musibet Bin Nasihat, Bir Lokma Bir Kıssa gibi programları bulunuyor.

TÜGVA yurtlarında futbol turnuvasında dereceye giren takımlar yurtdışı gezi, fotoğraf yarışmasında öne çıkan eser sahiplerine de profesyonel makine hediye ediliyor. Bu sene de buna ek olarak masa tenisi ve basketbol turnuvası yapılacak.

TÜGVA yurtlarından kalan bir öğrenci başka şehre ziyarete gittiğinde buradaki TÜGVA yurdundan ücretsiz konaklayabiliyor. Yabancı öğrenciler de konaklayabiliyor.

Tüm yurtlarında internet, çamaşır makinası, çay-kahve ve içme suyu imkânı mevcut olup sabah ve akşam yemeği veriliyor.

Bir, 3 ve 4 kişilik odaları ücret aralığı ise minimum 190 maksimum ise 740 Türk lirası.

TÜRGEV

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı, 6 yeni yurt açarak öğrenci kapasitesini 9 bin 234'ten 12 bin 921'e çıkarıyor. Türkiye’de 33 farklı ilde 11’i ortaöğretim, 52’si yükseköğretim yurdu olmak üzere toplam 63 yurt ile kız öğrencilerin eğitimine destek veriyor.

Türkiye genelindeki hizmet ağını genişletmeyi hedefleyen TÜRGEV, yurtlarında kalan öğrencileri atölye ve kulüp çalışmaları, genel seminer programları, mesleki platform çalışmaları, TÜRGEV Akademi Aşamalı Ders Programları ile bilimsel, fikirsel, ruhsal ve fiziksel anlamda destek veriyor.

Öğrencilerin ihtisas alanlarında yetkinlik kazanmalarının dışında sosyal, kültürel, müzikal, sportif alanlarda yeteneklerine uygun, kendilerine özel ilgi ve gelişim alanları oluşturmalarına imkân sağlayan TÜRGEV; kendi bünyesindeki eğitimlerin dışında öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşması için de destek sunarak, kariyer merkezi çatısı altında öğrencileri talep ve eğitim alanlarına göre staj ve iş başvuruları için yönlendiriyor.

Vakıf, atölye çalışmaları kapsamında dil atölyelerinde İngilizce, Osmanlıca, Arapça, İspanyolca eğitimlerinin yanı sıra işaret dili eğitimi, kültür-sanat atölyelerinde resim, el nakışı, dikiş, senaryo yazımı, satranç, hüsnü hat, kaligrafi, diksiyon ve hızlı okuma teknikleri eğitimi, müzik atölyelerinde ney, keman ve gitar eğitimi, İslam ilimleri atölyelerinde siyer, fıkıh, akaid, tefsir ve Kur'an eğitimi imkânları sunuyor.

Spor atölyelerinde okçuluk, hapkido, voleybol, zumba, fitness, pilates ve step-aerobik eğitimleri veren TÜRGEV, gezi ve fotoğrafçılık kulübü, sosyal çalışmalar kulübü, akademik araştırmalar ve çalışmalar kulübü ve hafızlık çalışmaları ile yurt öğrencilerinin her alanda gelişmesine katkı sağlıyor.

Televizyon, ücretsiz internet, sıcak su kahvaltı, akşam yemeği, güvenlik hizmeti, mini buzdolabı, çamaşırhane ve bilgisayar odası gibi hizmetleri bulunan TÜRGVE yurtlarının ücretleri 450 ila bin 750 Türk lirası arasında değişiyor.

Yeni Dünya Vakfı

Bin 442 öğrenci kapasitesine sahip olan Yeni Dünya Vakfı’nın İstanbul, Ankara, Gümüşhane, Bursa, Kırıkkale ve Gaziantep’te yurtları bulunuyor.

Yurtları genel olarak toplu taşıma imkânı en yüksek bölgelerde hizmete açan vakıf yurtlarında gün boyu ısıtma ve sıcak su, internet, güvenlik, çamaşırhane, etüt ve konferans salonu, televizyon, dinlenme/sosyal alanlar gibi öğrencilerin işini kolaylaştıracak hizmetler mevut. Bazı yurtlarında ise 200 veya 150 kişilik sinema salonları dahi bulunuyor.

Yurtlarımızda öğrenci giriş saatlerinde genel olarak KYK saat uygulamaları esas alınırken, İstanbul’da bu şartlar biraz daha esnetiliyor. Son giriş saati en geç 23.00 veya 23.30.

Odaların özellikleri her yurtta farklı olmakla beraber tüm yurtlarda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriliyor.

Yurtta ve evde kalan öğrencilerin maliyet raporu


Öğrenci yurtları ve evlerde kalan öğrenciler aylık ne kadar harcama yapıyor? Yenisafak.com olarak konuştuğumuz öğrencilerin verdiği bilgilerden hareketle bir maliyet raporu hazırladık.

Öğrenci yurtları

KYK ve vakıf yurtlarında aylık ücret 195 lira arasında başlayıp 750 liraya kadar değişiyor.

Yemekle birlikte birçok ihtiyaç yurt ücretine dâhil.

Ayrıca burs imkanıyla aylık gider daha da düşebiliyor.

Öğrenci evleri

Büyükşehirlerde bin lira kirası olan evlerde 3 ya da 4 kişi kalıyor.

Mutfak masrafları, elektrik-su-doğalgaz faturaları dâhil tüm harcamalar 800 lira tutuyor.

Okula uzak olduğu için 100 liraya yakın yol ücreti de ödeniyor.

#Öğrenci yurtları
#Öğrenci evleri
#Ev mi yurt mu?
#Ev
#Yurt
#KYK
#TÜRGEV
#TÜGVA
#KADEM
#AGD
#Yeni Dünya Vakfı
#ENSAR
#ÖNDER
#TDV
6 yıl önce