|

Z Raporu: malumatfuruş havadisler

Halil İbrahim İzgi
00:00 - 8/09/2013 Pazar
Güncelleme: 16:32 - 7/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Z Raporu: malumatfuruş havadisler
Z Raporu: malumatfuruş havadisler
Sömürge düzeninin ırkçılığı

Irkçılık denince, 19 ve 20'nci yüzyıllarda beyaz adamın, siyah adama yönelik insanlık dışı uygulamalarının ve köleleştirmesini anlayabiliriz. Ne var ki beyaz adam ırkçılığı aynı zamanda kendi politikasını üretmek için bir araç olarak da kullanmış ve Afrikalıları birbirilerine karşı kin ve düşmanlık duymasını sağlayacak bir siyaseti uygulamaya koymuş. Gana ile Zambia arasında yapılacak futbol maçı nedeniyle açılan #Ghanavszambia etiketine iki ülke vatandaşlarının yazdığını, biz buraya alamadık ama utanç veren karşılıklı hakaretler, beyaz adamın Afrika'da yaşattığı psikolojik ağır tahribatı göz önüne sermesi açısından anlamlıydı.

Tacikistan rahat bir nefes aldı

Türk dizileri Mısır'da cunta yönetiminin gözüne girmek isteyen yayıncılar tarafından yasaklanmıştı. Mısırlıların bundan ne kaybedeceğini bilmiyoruz ancak bir yasaklama haberi de Tacikistan'dan geldi. Muhteşem Yüzyıl'ın Tacikistan'da yasaklanacağı yönünde ortaya çıkan söylentiler bizzat devlet televizyonunun başkanı tarafından yalanlanmış. Davlat Safarov, 'Daha bu diziyi görmedim bile. İzlemediğim bir şeyi nasıl yasaklayabilirim?' demiş.

Fil dişleri savaşın finansmanı

Afrika'daki savaşların finansmanı için elmas başta olmak üzere değerli madenlerin kullanıldığı bilinir. Kanlı Elmas başta olmak üzere diktatörlüklerin ve asilerin savaşın finansmanı için madenleri bir silah olarak kullandığı pek çok defa işlenmiştir. Şimdi ise finans kaynağı olarak fildişi keşfedilmiş. Asi gruplar bu amaçla Kamerun, Kenya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yasadışı yollardan fildişi avına çıkıyormuş.

Alex yine zirvede

Ülkemizden yaklaşık 2 yıl önce ayrılmış olsa da, Brezilyalı futbolcu Alex, özellikle sosyal medyada geliştirdiği iletişim ile populerliğini sürdürüyor. Her attığı tweet ile Türkiye medyasında yer alan, Alex de Souza, son olarak, 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle attığı mesaj ile gündeme oturdu. TwitTurk'ün istatistiğine göre Alex'in 30 Ağustos tweeti, 15840 Retweet aldı ve haftanın en fazla RT alan tweeti ile sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda önemli bir örnek oluşturdu.

Sanatın da Amazon'u

İnternet perakende satış sitesi Amazon.com, site üzerinden sanat eserlerinin alışverişine imkan sağlayacak yeni bir bölüm açtı. Sitede artık Claude Monet, Norman Rockwell ve Andy Warhol'un tablolarının da olduğu sanat eserleri satın alınabilecek. Galericilerin ilgi gösterdiği sitede 40 binden fazla eser satışa sunulmuş.

Hitler'e karşı erken ikaz!

İkinci Dünya savaşının başlangıcına ve beraberinde milyonlarca insanın ölümüne sebep olan, soykırım gibi bir suçu işleyen ve intihar ederek ölen Adolf Hitler, genç yaşta bu dünyadan ayrılsaydı ne olurdu? Kimse buna kesin bir cevap veremez. Ama Almanya'da Ludwigsburg Sanat Akademisi'nde bir öğrenci bitirme tezi olarak bu konuyu almış ve çektiği kısa filmler, önemli bir tartışmayı da içerlemiş. Bir otomobil markasının sürüş emniyeti özelliğini 'Tehditleri ortaya çıkmadan önce belirler' sloganıyla tarihe bağlayan öğrenci, Hitler'i, bir otomobil kazası sonucu öldürüyor ve tarih değişiyor. 'ADOLF' başlıklı, yaklaşık 2 dakika süren video Youtube'da şimdiden 1 milyon 200 bin kişi tarafından izlenmiş. http://www.youtube.com/watch?v=ytVdBLMmRno

Google 15 yaşında

Dünyanın en büyük dijital şirketi ve arama motoru Google hafta içinde 15 yaşına bastı. 1998 yılında kurulduğunda bu büyüklüğe ulaşacağı düşünülmüş müydü bilinmez ama bu dev teknoloji şirketi 2010 yılından bugüne her hafta bir şirketi bünyesine katarak, dev bir dijital imparatorluğa doğru yol alıyor!

İngilizleri anlama kılavuzu

İngiliz diplomasisi, siyasetin derin kanallarına nüfuz etmesi ve a derken z'yi kast etmesiyle nam salmıştır. İşte şimdi o diplomasinin alfabesini çözmek için bir liste yayınlandı. Bir İngiliz, 'Bu kesinlikle benim hatam' dediğinde, aslında 'tamamen senin hatan' vurgusu yaptığını da çözmemiz kolaylaşıyor. İyisi mi siz bu listeyi notlarınız arasına alın. Bir gün lazım olur. http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10280244/Translation-table-explaining-the-truth-behind-British-politeness-becomes-internet-hit.html

Çin'de 'ikinci çocuk' ihtimali

Çin'in resmi devler politikası birden fazla çocuk sahibi olmaya izin vermiyor. Ancak anne ve baba evin tek çocukları iseler iki çocukları olabiliyor. Bu durum fazla çocuk sahibi olmak isteyenler için pek de iyi değil. Ancak son günlerde Çin'deki internet sitelerinde ve bloglarda, hükümetin 2015 yılından itibaren iki çocuklu aile planlaması uygulayacağı yönünde haberler yayılıyormuş. Çin Devlet Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu Sözcüsü Deng Haihua düzenlediği bir toplantıda hükumetin bu işi düzenleyeceğini söylemiş.

Almanya'dan beyin göçü

Türkiye'nin tersine beyin göçü konusundaki çalışmalar daha çok ABD'deki Türk kökenli bilim insanları için yoğunlaşsa da Avrupa ve özellikle Almanya'daki bilim insanlarının dönüşü ide gündeme geliyor. Deutsche Welle'nin haberine göre Almanya'nın Nobeli olarak kabul edilen Leibniz Bilim Ödülü sahibi Bochum Ruhr Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Onur Güntürkün, TÜBİTAK'ın ve bazı Türk üniversitelerinin bu konuda çok aktif olduğunu belirmiş. Güntürkün, Türkiye'ye dönmesi konusunda kendisine de teklif geldiğini ifade etmiş.

Ruslar kendi Türk dizilerini çekiyor

Türkiye'de üretilen dizilerin Rusya'da ilgi görmesi bu ülkedeki yapımcıları harekete geçirdi. Yeni yayın döneminde, İstanbul'a yerleşen üç Rus kızın başından geçenleri anlatan 'Yasemin' dizisi izleyicilerin karşısına çıktı. Hafta içi her gün, gündüz kuşağında yayınlanacak dizide Türk oyuncular da rol alıyor. Dizi çekimleri için Moskova'da bir İstanbul seti kurulmuş.

Sosyal medyada ünlü olmak için 10 saniyeniz var!

Twist Forum sitesi sosyal medya ile ilgili güncel bir araştırma yayınladı. Bu araştırmada Türkiye ve genelde sosyal mecralar ile ilgili ilginç bilgilere yer verilmiş. Örneğin, Türkiye, LinkedIn adlı profesyonel şirket yöneticilerinin etkileşime girdiği mecrada en hızlı büyüyen ülke konumunda. Facebook'un 1 milyar 150 milyon kullanıcısı var ve ilk 3 ülkeyi ABD, Brezilya ve Hindistan oluşturuyor. Kullanıcı sayısında Facebook'u, youtube ve twitter takip ediyor. Bir video ile sosyal medyada ilgi çekmeniz için 10 saniyelik bir sürenizin olduğunu da yine aynı araştırmadan öğreniyoruz. Son olarak Flickr ve Instagram gibi fotoğraf tabanlı sosyal iletişim ağlarında son dönemde dikkat çeken bir artışın olduğuna da dikkat çekiliyor. www.twistforum.com

11 yıl önce