|

Taşeron işçide çok önemli açıklama

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bozdağ, "Taşeron işçiler konusu bütçe görüşmelerinden sonra parlamentoya gelecek" dedi. Bu açıklamaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, "Taşeron işçi düzenlemesi 12 maddelik bir düzenleme" dedi. Başbakan Yıldırım'dan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Grup Toplantısı'nda taşeron işçilerle ilgili flaş açıklamalarda bulundu. Taşeron işçiler hangi statüye geçecek? Kaç taşeron işçi bu düzenlemeden yararlanacak? Taşeron işçilerin yıllık izin hakları yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek? Taşeron işçi uygulaması neleri içeriyor? Taşeron işçi düzenlemesi ne zaman başlayacak? Neden taşeron işçi çalıştırılır? İşte soruların yanıtları...

Yeni Şafak
12:14 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 13:59 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Taşeron işçilerin yeni hakları merak konusu oluyor.
Taşeron işçilerin yeni hakları merak konusu oluyor.

Taşeron işçi düzenlemesiyle ilgili hükümetten geçen hafta boyunca gelen son dakika haberlerinin ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan yeni bir haber daha geldi.

Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ taşeron düzenlemesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu hafta Bakanlar Kurulu'na gelmedi ama önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na gelebilir. Bütçe görüşmelerinden sonra parlamentoya gelecek."

Hatırlanacağı üzere Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilerle ilgili geçen hafta önemli bir açıklama yapmış ve 'içimize sinen bir düzenleme oldu' demişti.

Sarıeroğlu'nun açıklamaları tasarının bittiğine işaret ederken, hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da kritik bir açıklama gelmişti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen toplu açılış töreninde bir vatandaşın “Taşeron ne olacak Sayın Cumhurbaşkanım” diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işte taşeron olmaz. Ama taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor” diye cevap vermişti.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, taşeron işçilerle ilgili 12 maddelik bir düzenleme olduğunu, detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklayacağını söylemişti. Ve beklenen açıklama Cumhurbaşkanı'ndan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 950 bin taşeron işçinin yakın bir zamanda 4/B statüsüne geçeceğinin müjdesini verdi.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN FLAŞ TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

İşte Erdoğan'ın taşeron işçiler açıklaması:


TAŞERON İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI

İş hayatında çalışmak kadar izin de önemli. Şimdilerde hükümetin üzerinde çalıştığı taşeron işçiler de iş hayatının bir vazgeçilmezi. Tabii ki onların yıllık izin hakları da yeni düzenlemeyle merak ediliyor. Normalde taşeron işçilerin yıllık izne hak kazanabilmesi için işe giriş tarihinden başlayarak deneme süresi olarak bir yıl çalışması gerekir. Aynı zamanda yıllık izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait, iş yerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.

TAŞERON İŞÇİYE EN ÇOK 26 GÜN YILLIK İZİN

İşçilere verilen yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara on dört günden, beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamaz.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yani Kanunda belirtilen süreler asgari süreler olup, işçi ve işveren arasındaki hizmet akdi ile ya da toplu iş sözleşmeleri ile yıllık izin süreleri Kanunda belirtilen sürelerin üzerinde kararlaştırılabilir.

TAŞERON İŞÇİYE EN ÇOK 30 GÜN YILLIK İZİN VERİLECEK

Taşeron işçiler yeni düzenlemeyle 4/B, 4/E veya 4/C statüsüne geçecek. 4/B sözleşmeli personele, kamu kurum ve kuruluşlarında Sosyal Güvenlik Kurumları’na prim ödemek suretiyle herhangi bir statüde geçirmiş olduğu hizmet sürelerinin toplamı bir yıldan on yıla kadar ise 20 gün, on yıldan fazla ise 30 gün ücretli yıllık izin verilir.


4/C’de ise personele izin kullandırılırken geçici personel olarak çalışılan her ay için azami iki gün ücretli izin verilebileceği, geçici personele talebi halinde halihazırda çalışmadığı ancak çalışacağı aylara karşılık gelen ücretli izinlerin kullandırılmasının kurumların takdirinde bulunduğu (Toplu izin kullanımı), bir yıl içerisinde 24 gün ücretli izin kullanılmasının mümkün bulunduğu, toplu olarak kullanılan ücretli izinlerin hafta sonu veya resmi tatillere denk gelmesi durumunda söz konusu günlerin de ücretli izin hesaplanmasında değerlendirilmesi gerektiği, hususları dikkate alınıyor.

"TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASI YILBAŞINDAN ÖNCE ÇIKABİLİR"

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamaları merakla bekleniyor. Taşeron işçiye kadro ne zaman verilecek sorusunun cevabı ve taşeronda yeni sistemin nasıl olacağı araştırılıyor. Vatandaşlar heyecanla yapılan yeni açıklamaları takip ediyorlar. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda 2017 bitmeden kadro ile ilgili açıklamanın yapılacağı duyurulmuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Taşeronla ilgili düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor' demişti.

TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanlığı ile taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz." dedi.

Sarıeroğlu şunları söyledi:

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Yeni dönemde taşeron şirket elemanlarının yeni adı 'kamu çalışanı' olacak. Taşeron işçileri, 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak 4E'li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında.

Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.


#Taşeron işçi
#Yıllık izin
#İzin
#İş Kanunu
#4/B
#4/C
#İşçi
#Belediye
#Kamu kurumu
6 yıl önce