|

Avrupa'da çok tartışılan sürü bağışıklığı stratejisi: Pişman olanlar ve yola devam edenler

Avrupa'da çok tartışılan "sürü bağışıklığı" stratejisi Hollanda ve İsveç'te halen yürürlükte. Bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayan İsveç'te ölüm sayıları katlanarak artıyor. İsveç'te bin 500'e yaklaşan ölüm sayısı, komşuları Norveç, Finlandiya ve Danimarka'daki ölüm sayısından kat kat fazla. Uyguladığı sürü bağışıklığı stratejisi nedeniyle komşusu Belçika tarafından çokça eleştirilen Hollanda'da ise ölüm sayıları Belçika'dan daha düşük. Koronavirüse karşı uyguladığı sürü bağışıklığı sisteminden pişman olup geri adım atan İngiltere'de ise vaka sayısı 114 bini aştı.

16:15 - 19/04/2020 Pazar
Güncelleme: 16:34 - 19/04/2020 Pazar
Yeni Şafak
İsveç'te uygulanan sürü bağışıklığı stratejisi kapsamında günlük hayat eskisi gibi devam ediyor.
İsveç'te uygulanan sürü bağışıklığı stratejisi kapsamında günlük hayat eskisi gibi devam ediyor.

Avrupa'da koronavirüse karşı sürü bağışıklığı stratejisini uygulayan iki ülkeden biri olan İsveç'te işler yolunda gitmiyor. Ülkede ölüm sayıları komşularından kat kat fazla. İsveç'te koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı bin 300'e yaklaşırken, bu sayı Danimarka'da 346 , Norveç'te 164, Finlandiya'da ise 90.


Vaka sayısı 14 bin 358'e yükselen İsveç'te günlük yaşam sürüyor. Bazı kısıtlamalar getirilse de restoran, kafeler ve okullar açık. Avrupa'nın birçok bölgesinde kiliseler kapalıyken İsveç'te halk kiliselere gitmeye devam ediyor. Getirilen kısıtlamalar arasında ise huzur evlerine ziyaret yasağı, restoranlarda aralıklı oturma ve 50'den fazla katılımlı etkinliklere yasak gibi maddeler bulunuyor.


"Herkesin evde kalması gereksiz"

İsveç'de Başbakan Stefan Lofven'in koronavirüsle mücadelede uyguladığı stratejinin mimarı ise, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Anders Tegnell. Corona virüsün her şartta insanlara bulaşma potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Tegnell, "Hastalık her tarafı yayıldıktan sonra ha içeride kalmışsın ha dışarıda, bunun önemi yok. Sınırları kapatmanın virüsle savaşta bir değişiklik yapacağını sanmıyorum" düşüncesini savunmaya devam ediyor.


Bilim insanları uyardı

"Diğer ülkelerin yaptığı gibi biz de corona virüsün geç yayılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu sağlamanın yolu ise virüsü taşıyan hastaların evlerinde kalmalarını sağlamak" diyen virüs uzmanı Anders Tegnell, sınırların kapatılmasını ya da çocukların okuldan mahrum edilmesinin gereksiz olduğunu savunuyor. İsveçli 2 bin bilim insanı hükümete açık bir mektup göndererek, sağlık yetkililerinin tutumunu eleştirmişti.

Hollanda ikinci ülke

Hollanda, koronavirüs salgınına karşı İsveç'le birlikte Avrupa'da "sürü bağışıklığı" yöntemi uygulayan iki ülkeden birisi. Belçika ise, komşusu Hollanda'yı "gevşek davranmakla" suçlayarak, sınırlarını kapattı ve zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı uyguladı.

Ancak ortaya çıkan rakamlar, Belçika'nın aldığı katı önlemlere rağmen, Hollanda'dan iyi durumda olmadığını ortaya koydu. Belçika'da vaka sayısı 38 bin ölü sayısı ise 5 bin 638 iken Hollanda'da vaka sayısı 32 binde, ölüm sayısı ise 3 bin 884'te kaldı.

İngiltere geri adım attı

İngiltere'de koronavirüse karşı sürü bağışıklığı sistemini hayata geçiren ülkelerden biriydi ancak tehlike artınca bu stratejiden vazgeçildi. İlk başlarda nüfusun en az yüzde 60’ına virüsün bulaşması yoluyla toplumsal bağışıklılık kazanılması stratejisi güden İngiliz hükümeti, eleştiriler ve toplamda ölü sayısının 250-300 bin arasında olacağını gösteren raporların ardından geri adım atmıştı. İngiltere'de vaka sayısı 114 bin, ölüm sayısı ise 15 bin 546.


Sürü bağışıklığı nedir?

Sürü Bağışıklığı, nüfusun bağışıklık sistemi güçlü grubunun hastalığa geliştirdiği dirençle salgının etkisinin gittikçe azalmasını ifade eder. Stratejinin başarıya ulaşması için nüfusun olabildiğince fazla kısmının virüsü taşıması ve buna bağışıklık kazanması gerekiyor. Hastalığa direnç geliştiremeyen risk grubundakiler için kitlesel ölüm riskinin oldukça yüksek olduğu değerlendiriliyor.

#sürü bağışıklığı sistemi
#sürü bağışıklığı
#Avrupa'da sürü bağışıklığı
#İngiltere
#Hollanda
#İsveç
#Finlandiya
#Avrupa
#koronavirüs
#sürü
#bağışıklık
#sürü bağışıklığı nedir?
4 yıl önce