|

Koronavirüslü hastayı kokusundan tanıyacak: Taylandlı bilim insanları 6 köpeği Kovid-19 testi için eğitti

Tayland’daki Chulalongkorn Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, 6 iz takip köpeğinin Kovid-19 ile enfekte olan ve semptom göstermeyen kişileri tespit etmek üzere başarıyla eğitildiğini duyurdu.

09:22 - 17/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 09:31 - 17/03/2021 Çarşamba
IHA
Kovid-19 hastalarından alınan ter örnekleri, laboratuvar ortamında köpeklerin eğitiminde kullanılmak üzere hazır hale getirildi.
Kovid-19 hastalarından alınan ter örnekleri, laboratuvar ortamında köpeklerin eğitiminde kullanılmak üzere hazır hale getirildi.
Tayland’daki Chulalongkorn Üniversitesi’nden bilim insanları, 6 iz takip köpeğini semptom göstermeyen Kovid-19 hastalarını tespit etmek üzere eğitmeyi başardı. Veterinerlik, Tıp ve Fen Bilimleri Fakülteleri ile özel sektör ortaklığında yürütülen
"Asemptomatik Kovid-19 hastalarının tespitinde iz takip köpeklerinin kullanımı"
adlı proje kapsamında, Kovid-19 hastalarından alınan ter örnekleri, laboratuvar ortamında köpeklerin eğitiminde kullanılmak üzere hazır hale getirildi.

Yüzde 94.8 doğruluk oranı

Altı labrador cinsi köpeğin asemptomatik vakaları tespit etmede yüzde 94.8 doğruluk oranına sahip olduğu açıklanırken, Chulalongkorn Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve araştırma ekibine başkanlık eden Prof. Kaywalee Chadarong, köpeklerin burunlarının kokuyu algılamada insanlardan 50 kat daha hassas olduğunu ifade etti. Köpeklerin uzun burun boşluklarına sahip oldukları ve mükemmel koklayıcı oldukları için seçildiğini kaydeden Kaywalee, "Bu köpekler aynı zamanda arkadaş canlısı ve kolayca eğitiliyor" ifadelerini kullandı.


"Diz çökerse asemptomatik hasta"

Bulaşıcı hastalıklar alanında uzman veteriner olan araştırma ekibi üyesi Doç. Somporn Techa-ngamsuwan ise "Tüm test süreci, köpekler ve personel için güvenli" dedi. Köpeklerin vakaları tespit ettiğinin nasıl anlaşıldığı hakkında da bilgi veren Somporn,
“Diz çöktükleri zaman, numunenin asemptomatik bir kişiden geldiği anlamına gelir"
diye konuştu.
  • Eğitilen 6 köpeğin, ilerleyen günlerde asemptomatik Covid-19 vakalarının tespitinde görev almak üzere havaalanlarına gönderilmesi bekleniyor.
#koronavirüs
#köpek
#tayland
#test
#covid
#kovid
3 yıl önce
default-profile-img