|

Aşı en geç 11 Ocak’ta

Sinovac'ın Kovid-19 aşısında geri sayım başladı. Pazartesi Türkiye’ye ulaşacak aşının, 10-14 günlük testlerin ardından en geç 11 Ocak’ta uygulanmaya başlaması bekleniyor. Günde ortalama 1,5-2 milyon kişiye aşı yapılacak. Şubat sonuna kadar 50 milyon dozun Türkiye’ye ulaşması planlanıyor.

Fazlı Şahan
00:00 - 26/12/2020 Cumartesi
Güncelleme: 00:40 - 26/12/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kovid-19’a karşı milyonlara uygulanacak aşıda geri sayım başladı. Uygulamanın 11 Ocak’ta başlaması öngörülüyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den temin edilen aşıların pazartesi günü Türkiye’de olacağını açıkladı. Aşılar gelir gelmez uygulanmaya başlamayacak.
    İlk olarak Halk Sağlığı ve İlaç Eczacılık Kurumu laboratuvarlarında incelemeye tabi tutulacak. Bu sürecin 10 ila 14 gün sürmesi bekleniyor.
    Testleri tamamlanan aşıların en geç 11 Ocak’ta uygulanmaya başlanması hedefleniyor.

İLK ETAPTA 3 MİLYON DOZ

Çin menşeli SinoVac aşısından ilk etapta 3 milyon doz gelecek.
Şubat ayı sonuna kadar 50 milyon dozun Türkiye’de olması planlanıyor. Aşıların gelmesi ile birlikte yoğun bir aşılama kampanyası gerçekleşecek.
Aşılamanın başlaması ile birlikte günde ortalama 1.5-2 milyona kadar aşının yapılması hedefleniyor.

ÖNCE SAĞLIKÇILAR

  • Aşılama 4 grup halinde uygulanacak.
    İlk aşamada sağlık çalışanlarıyla başlayacak aşılama, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayanlar ile devam edecek.

ZORUNLU DEĞİL

İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.
Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar ile ilk 2 grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşılacak. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak. Aşılama ilk başta zorunlu olmayacak.
İlk etapta 18 yaş altı çocuk ve hamilelerin aşılanması öngörülmüyor.


#Koronavirüs
#Aşı
#Sinovac
3 yıl önce