|

Çin aşısı %91 etkili: Ara rapor çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’in ürettiği CoronaVac aşısının Türkiye’deki ilk sonuçlara göre yüzde 91.25 etkili olduğunu söyledi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Koca, “Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkânımızın olduğunu söyleyebilirim” dedi. Pazartesi günü 3 milyon doz aşının Çin’den yola çıkacağını kaydeden Bakan Koca, ilk aşamada sağlık çalışanlarının aşılanacağını belitti.

00:00 - 25/12/2020 Cuma
Güncelleme: 03:11 - 25/12/2020 Cuma
Yeni Şafak
Fahrettin Koca
Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, ara rapor sonuçlarına göre Çin’de Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac aşısının yüzde 91,25 etkili olduğunu söyledi.
Koca, bir aksilik olmazsa Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece aşıların Çin’den yola çıkacağını söyledi, Bakan Koca ayrıca ilk etapta 9 milyon kişiye aşı yapılacağını belirtti.
Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dünyada açıklanan ilk veriler

  • Toplam aşı etkinliği yüzde 91.25 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar bu aşıyla ilgili dünyada açıklanan ilk veriler. Dolayısıyla dünya, hatta Çin devlet olarak bu datalarımızı kullanacak.
    Özetle, aşının koruyuculuğu %91.25 oranında. Bu erken dönem, giderek daha da artmış olacak. Normalde 40 enfekte olan kişi olduğunda açıklamayı düşündüğümüz bir durumdu. Şu an 29 kişi söz konusu. 40 enfekte vaka olana kadar bu çalışma devam edecek. Bu riskli olmasına rağmen 3 kişini PCR’ı pozitif, ateş ve solunum problemi olmayan, akciğer tutulumu olmayan, çok hafif geçiren bir tablo olduğunu görüyoruz.
    O 3 kişiyi riskli olmasına rağmen çok hafif geçirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an güvenilir alanı yüksek olduğu, %50’nin üzerinde için aşıyı çok rahatlıkla kullanabilir olduğumuzu söylemek mümkün. Bu, Çin aşısıyla ilk veri olmuş olacak.

PAZAR GECESİ YOLA ÇIKIYOR

Aşılar bir aksilik olmazsa Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor. Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Sinovac aşısı ilk planda 3 milyon olarak gelecek.
Toplam Şubat sonuna kadar 50 milyon gibi sözleşme yapıldı. Alman aşısında sözleşmede sorun çıktı. Alman aşısında, mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 30 milyon doz için sözleşme bugün yarın imzalanabilir.
BioNTech aşısını mart sonuna kadar 4,5 milyon doz gibi planladık. Zannediyorum ocakta bunun 1 veya 1,5 milyon gibi bir kısmı gelmiş olacak. Biz hem Sinovac hem Pfizer aşısını dünyadan daha ucuza almış olacağız.

TÜRK İNSANINDA ETKİLİ VE GÜVENİLİR

  • Bilim Kurulunun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz.
    Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkânımızın olduğunu söyleyebilirim. Sağlık çalışanlarından başlamak üzere, ocak-şubat-mart, en geç nisan olmak üzere, ilk 2 hatta 3. aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz. Sağlık çalışanlarından başlamak üzere, ocak-şubat-mart, en geç nisan olmak üzere, ilk 2 hatta 3. aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz. İlk aşamada 9 milyon kişi aşılanacak.
#Fahrettin Koca
#CoronaVac
#Türkiye
3 yıl önce