|

Güney Afrika’daki Türk bilim insanı Safiye Yıldız'dan aşı çağrısı: Salgını bağışıklıkla durdurabiliriz

Omicron varyantının ilk tespit edildiği ülke Güney Afrika’da insan genetiği üzerine çalışan Safiye Yıldız, varyantla ilgili laboratuvar deneylerini anlattı. Yıldız, "Tam aşılı kişiler ile virüsle enfekte olanlar yeniden pozitif olabiliyor. Çalışmalara göre aşı ile kazanılan bağışıklığın etkili olacağı öngörülüyor. Araştırmacılar takviye aşı tavsiye ediyor." diye konuştu.

Aybike Eroğlu
00:00 - 14/12/2021 Salı
Güncelleme: 12:06 - 14/12/2021 Salı
Yeni Şafak
Safiye Yıldız
Safiye Yıldız
Omicron varyantının ilk tespit edildiği ülke Güney Afrika’da insan genetiği üzerine çalışan Safiye Yıldız, Yeni Şafak’a konuştu. Cape Town Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırma yapan Türk bilim insanı Yıldız, varyantla ilgili laboratuvar deneylerine dikkat çekerek,
"Sonuçlar daha önce Kovid-19 geçirmiş kişilerin tekrar enfekte olabileceğini gösteriyor.Tam aşılı kişiler ile virüsle enfekte olanlar yeniden pozitif olabiliyor. Çalışmalara göre aşı ile kazanılan bağışıklığın etkili olacağı öngörülüyor. Araştırmacılar takviye aşı tavsiye ediyor. Şimdi Güney Afrika dahil birçok ülke aşı konusunda alarma geçti"
dedi.

ÖLÜM ORANLARI ETKİLENMEDİ

Güney Afrika’da vaka sayısı ve hastane başvurularında artış olduğunu aktaran Yıldız, "Bu durum ölüm oranlarını etkilemedi. Önceki dalgalara benzer şekilde vakalarda hızlı bir artış var. Bu durum gevşetilmiş kurallar ve miting gibi organizasyonların neticesi mi, yoksa varyanta özel bir artış mı bunu göreceğiz” şeklinde konuştu.

VARYANT BİRKAÇ GÜNDE TESPİT EDİLDİ

Vaka sayılarının en yüksek olduğu Gauteng bölgesinde nüfusun yüzde 80'inin delta varyantıyla enfekte olduğunu aktaran Yıldız, "Bu artış uzmanların dikkatini çekti. Güney Afrika- Genom Sürveyans Ağı (NGS-SA) yeni hastalardan örnekler alıp genom taraması yaptı. İlk önce bazı PCR testlerinde hatalar saptandı. Yeni bir varyantın sinyalini veren bu hatayı, genom sekanslaması sonuçları teyit etti. Yeni varyant 1-2 gün içinde netleşince DSÖ’ye süratle bilgi verildi" dedi.

GÜNEY AFRİKA'DA KARANTİNA SİSTEMİ VAR

Omicron varyantının Güney Afrika’da tespit edilmesinin ardından tüm dünyada alarm verildi. Bazı ülkeler seyahat kısıtlaması getirdi. Ülkede salgının başından bu yana karantina uygulandığını aktaran Yıldız, "Vaka artışına göre tam kapanma seviyesi 5’iken, yasaklar azaltıldığında seviye 1 oluyor. Omicron’dan önce karantina seviyesi 1’di. Ülke yurtiçi ve dışında seyahat serbest, kapalı alanlarda maske takmak zorunlu, toplu faaliyetler belirli sayıya kadar tedbirlere uygun şekilde yapılıyor. Gece 12'den saat 4'e kadar sokağa çıkma yasağı var. Sokağa çıkma yasağının esas sebebi gece kulüplerindeki toplu eğlence, olası trafik kazası ve alkol koması gibi travma ünitelerinde artışa yol açacak yoğunluğu azaltmak. Hafta sonu gibi alkol yasağı olduğu zamanlar hastanelerdeki yoğunluğun yarı yarıya azaldı”ifadelerini kullandı.

KISITLAMA SADECE AFRİKA’YA

  • Yeni varyantın yaz sezonuna hazırlanan Güney Afrika’yı olumsuz etkilediğini söyleyen Yıldız, “Ülkeye uzun süredir turistler geliyordu. Belki de bu da bir Avrupalı varyanttı ve turistler aracılığıyla diğer Afrika ülkelerine yayılmaya devam etti, bilinmez ama delta varyantı gibi dominant hale gelme ihtimali var. Pek çok ülkede omicron varyantı haberleri rapor ediliyor, seyahat kısıtlaması fayda sağlamayacak gibi duruyor” dedi. Yıldız, Groote Schuur Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar ve HIV Tıbbı Bölümü Başkanı Marc Mendelson’ın “Güney Afrika omicron varyantını tespit ettiği için adeta cezalandırılıyor vakalar her yerde görülüyor ama kısıtlama Güney Afrika’ya uygulanıyor” dediğini aktardı.

#Güney Afrika
#Omicron
#Safiye Yıldız
2 yıl önce