|

Kurallara uymayanlar moralimizi bozuyor

Başkentte Kovid-19 ile mücadelenin yükünü taşıyan Ankara Şehir Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakan Oğuztürk kurallara uymayan vatandaşlara sitem etti: Bazı insanların kurallara uymaması, tedbirleri hiçe sayması ve bu nedenle yeni vaka sayılarının azalmaması sağlık çalışanlarının moralini bozuyor.

Fazlı Şahan
01:00 - 11/08/2020 Salı
Güncelleme: 10:32 - 11/08/2020 Salı
Yeni Şafak
Hakan Oğuztürk
Hakan Oğuztürk

Kovid-19’a karşı önlemlere uymayanlara salgınla mücadelede önemli bir yük üstlenen Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’ten sitem geldi. Prof. Oğuztürk, “Bazı insanların kurallara uymaması, tedbirleri hiçe sayması ve bu nedenle yeni vaka sayılarının azalmaması başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarında moral bozukluğuna sebebiyet vermektedir” dedi. Prof. Oğuztürk, okulların açılması halinde kurallara uyulmasının diplinli bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

  • Ankara’da kovid 19 hastalarının yoğunluklu olarak tedavi edildiği Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kurallara uymayan insanların en çok sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

ACİLLERE EKSTRA YÜK BİNECEK

Sağlık çalışanlarının süreçte yaşadığı sıkıntıları dile getiren Oğuztürk şunları söyledi:
  • “Maalesef Kovid-19 hastalığı, sağlık çalışanlarının ruh sağlığını da etkilemiş durumda. Sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma riski, uzun çalışma süreleri, aile bireylerinden ayrı kalma, çok fazla hastaya ve ölüme maruz kalma gibi durumlar sağlık personellerinin ruhsal olarak yıpranmasına sebep oluyor. Bunlardan belki daha da önemlisi bazı insanların kurallara uymaması, tedbirleri hiçe sayması ve bu nedenle yeni vaka sayılarının azalmaması başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarında moral bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Eğer süreç bu şekilde devam ederse sonbahardan itibaren acil servisler başta olmak üzere hastanelerimize ekstra yük binecektir. Kurallara uyma konusunda direnç gösteren vatandaşlarımızın bu konuya dikkatini çekmemiz gerekiyor.”

KURALA UYUM MOTİVASYONU

Korona önlemlerinin azalması ile birlikte toplumdan hassasiyetin de azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Şu an itibarıyla aşı ve kesin tedavi ilaçlarının olmayışı virüsün bizlerle daha ne kadar beraber yaşayacağı belirsizliğine sebep olmaktadır. Pandemilerde kısıtlamaların uzun süre devam etmesi birçok sıkıntıyı da maalesef beraberinde getireceğinden bazı esnemelerin yapılması zaruridir. Dünyanın hiçbir ülkesi hem ekonomik hem sosyal manada uzun süreli karantina tedbirlerine dayanamaz. Bu nedenle öyle ya da böyle sebeplerle kurallara uyma konusundaki hassasiyetinin azaldığına şahit olduğumuz insanlarımızın bu hastalığa karşı tedbir almasını motive edecek mekanizmaları aktive etmemiz gerekecektir” dedi.

OKULLARDA DİSİPLİNLİ OLUNMALI

  • Okulların açılmasına da değinen Prof. Oğuztürk “Şu bir gerçek ki virüs her yerde var, sadece okullarda değil. Maske takmadığımız, mesafe kurallarına uymadığımız her yerde. Aslında kurallara uyma konusunda eğitim kurumlarında disiplinize bir süreç bu endişeyi giderebilir” diye konuştu.

SEVDİĞİNİZİN HAYATINA MAL OLABİLİR

Oğuztürk, evde izolasyon olanların geçmiş olsun ziyareti dahi olsa kati olarak misafir kabul edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Evde izole kişinin ortak eşyaları kullanmaması ve evin sık olarak havalandırılması da önem arz etmektedir. Bu kuralların bir tanesine dahi uymamak sevdiğiniz bir kişinin hayatına mal olabilir” dedi.

#Koronavirüs
#Mücadele
#Ankara
4 yıl önce