|

Türkiye'deki önlemlerin ardından iyileşen hasta sayısı hızla artacak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurgül Ceran, koronavirüsten iyileşen hasta sayısında önümüzdeki günlerde artış olacağını vurguladı. Son verilerin “Önlemler alınmadan önceki bulaçlar bu hafta geliyor” diye değerlendiren Prof. Ceran, “Bu önlemlerin işe yaradığını on beş gün sonra görebiliriz. Bu sürenin sonunda iyileşenlerin sayısı çok daha fazla olacak” dedi.

Fazlı Şahan
13:16 - 9/04/2020 Perşembe
Güncelleme: 13:19 - 9/04/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'de koronavirüse karşı sıkı önlemler alındı.
Türkiye'de koronavirüse karşı sıkı önlemler alındı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ceran, Kovid-19 salgınına ilişkin son Türkiye’de salgına ilişkin genel durumu değerlendirdi.

AVRUPA’DAN İYİ

Türkiye’nin 83 milyon nüfusu olduğunu, bu salgında Avrupa’daki kadar kötü gitmediğinin altını çizen Prof. Ceran, “Bu önlemler alınmadan önceki bulaçlar bu hafta geliyor. Bir hafta on gün kadar daha sayı artabilir. Bu önlemlerin işe yaradığını on beş gün sonra görebiliriz. Dünyada dokuzuncu sıradayız ama sayı olarak düşüğüz. Bunu sürdürebilirsek iyi diyebiliriz. Erken olmakla birlikte kötü değil” diye konuştu.

İYİLEŞEN ÇOĞALACAK

İyileşen hasta sayılarında artışın yaşanacağına dikkat çeken Ceran, “Biz bir süre hastanede tutuyoruz. Hastalar bir hafta on gün tutuluyorlar, bu sürenin sonunda iyileşenlerin sayısı çok daha fazla olacak” dedi.

MASKE VE EL HİJYENİ KİLİT ENSTRÜMAN

Maske ve el yıkamanın kilit enstrüman olduğunu hatırlatan Ceran, “Ben maske takıyorum karşımdaki herkes maske takarsa bulaşmayı kendinden durdurmuş olacağız. Aile içi bulaç dışında. Maskelere bir süre takmamız gerekiyor. Yine evde kalmamız gerekiyor. Dışarı çıktığımızda da herkesin takması gerekiyor” diye konuştu.

MASKE TAKARAK BAŞKASINI KORUYORUM

Ceran, “Ben maske takarken kendimi korumuyorum, karşımdakini koruyorum. Karşımdaki de beni korursa bu şekilde korunmuş oluruz” tavsiyesinde bulundu. Dışarıda giyilen elbisenin yıkanmadan havalandırıldıktan sonra tekrar giyinebileceğini belirten Ceran, “Biz bir parkta gidip dolaştık burada bulaşmaz. Sonuçta havada virüsler elbiseye çarpıp bulaşmaz. Yoksa kıyafetlerden bulaşmaz. Dışarıda yürüdük diye tekrar yıkamak zorunda değiliz” ifadelerini kullandı.

MASKELER YIKANIR MI?

Maskelerin yıkanabilir yönündeki iddialara da açıklık getiren Ceran, “Beyaz maskeler yıkamaya uygun değil. Çünkü onların gözenekleri farklı. Yıkamaya uygun olan maskeleri de eczaneler de görüyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 1’LİK ÖNLEMLERİ BIRAKMAK LAZIM

Vatandaşların yüzde 99’luk önlemlere uyması gerektiğini vurgulayan Ceran, “Yüzde 1’lik önlemleri bırakmamız gerekiyor. Yüzde 1 ayrıntıya boğulursak yüzde 99’u kaçırabiliriz. Toplumda bir paranoya gelişir. Bunu da yapmamız lazım” önerisinde bulundu.

#maske
#koronavirüs
#salgın
#karantina
4 yıl önce