|

Turkovac aşısının Faz 3 sonuçları açıklandı: İzlem süresi 108 gün

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal Turkovac aşısının Faz-3 sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada "İzlem süresi coronavac faz 3'te 43 gün, Turkovac'ta bu süre 108 gündür" ifadeleri kullanıldı.

10:05 - 12/01/2022 Çarşamba
Güncelleme: 10:29 - 12/01/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Turkovac aşısının Faz 3 sonuçları açıklandı.
Turkovac aşısının Faz 3 sonuçları açıklandı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal, Turkovac Faz-3 sonuçlarını açıkladı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Turkovac adını almış olan Aşı çalışmalarını başarıyla tamamlamış ve uluslararası dergide yayınlanmıştır. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ye teşekkür ediyoruz. Faz-1'de başarılı olmuşsa Faz-2'ye geçer. 31 Ekim 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında aşı FAZ 1 çalışmasını tamamlamış ve başarılı olmuştur.

Faz-2 çalışmalarına yüzlerce gönüllü katılır, yan etki daha da önemlidir. aşıyı sağlıklı kişilere veriyoruz, hiçbir hastalığı olmayan... Yan etkiler aşı çalışmalarında daha da önem kazanır.

ÜÇ BİNE YAKIN VAKADA ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Turkovac 10 Şubat ile Nisan arasında yanılmıyorsam 3 bine yakın vakada çalışmalar değerlendirildi ve Faz-3'e geçmeye hak kazandı.

Faz-3'te gerçek hayata yakın, gerçek hayatta bir kola aşının kendisi, diğer kola da plasebo verip hayatlarına devam edecekler ve bunların kaçı hastalandı, esas baktığımız bu. 1000'in üzerinde rakamdan bahsediyoruz. Burada da aşı başarılı bulunmuşsa bütün bu çalışmalar bir bütün olarak ilgili kurumların ilgili komisyonları değerlendirildikten sonra uygulamaya alınıp alınmayacağına karar verilir.

Faz-3'te dedim ki bir kola aşı verilir, bir kola aşı vermedik. Bir sene bu çalışmaya başladığımızda ülkemizde de etkin aşılama çalışmaları başlamıştı. Deneyeceğiniz aşı bir kola yapılacak, karşısında da boş değil güvenilirliği ispatlanmış aşı koyacaksınız. Benim elimde etkinliği ispatlanmış aşı var, bunu kullanıyorum, yeni geliştirdiğim aşının da en az bunun kadar emniyetli olduğunu gösterirsem bu da kabulleniliyor.

Kıyas ürünümüz ikisinin de inaktif olması nedebiyle Coronavac'tır. Bir tarafta Coronavac var, diğer tarafta Turkovac var. Coronavac yapıldığında memlekette esas olan Wuhan suşuydu. Farklı varyantların olduğu dönemde ikisi birden test edildi.

  • İzlem süresi coronavac faz 3'ü 43 gün, Turkovac'ta bu süre 108 gündür.

22 Aralık 2021'de Turkovac'ın acil kullanım onayı aldığı ortaya çıktı. Biz de 23 Aralık'ta gönüllü çalışmasını durdurup değerlendirmemize başladık. Turkovac'la ilgili data Sağlık Bakanlığı'na akıyor. Orada bu işten sorumlu kişiler değerlendirme yaptılar. Bugün sizlerle 27 Aralık'ta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını paylaşacağız. Çalışma devam ediyor.




#Turkovac
#Faz 3
2 yıl önce