|

30 bin kaset Bir operasyon

TÜRKİYE tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonlarından "Lucky-S" 30 bin kasete sığacak telefon görüşmelerinin kaydedilmesi sonucu gerçekleştirildi.Türkiye tarihindeki en büyük uyuşturucu operasyonlarından "Lucky-S"in 30 bin kasetlik gizli telefon görüşmelerinin kaydedilmesi sonucu gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

.
00:00 - 22/05/2000 Pazartesi
Güncelleme: 12:24 - 6/05/2014 Salı
Yeni Şafak
30 bin kaset Bir operasyon
30 bin kaset Bir operasyon

Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi DEA ve Türk Narkotik Polisi'nin gerçekleştirdiği operasyon öncesinde iki yıl boyunca uyuşturucunun sahibi Nejat Daş ve çevresinin telefonları dinlendi. 1993 yılından beri gizli kalan bu bilgi Yeni Şafak muhabiri Ferhat Ünlü'nün kaleme aldığı "Susurluk Gümrüğü" adlı kitapta yer aldı. Birey Yayıncılık'tan yayımlanan kitap, deyim yerindeyse 'derin devletin' arka bahçesinde bir gezinti sağlıyor.

Kitap, Susurluk'tan sonra bile neredeyse dokunulmayan kaçakçılık dosyalarıyla ilgili yeni bilgileri içeriyor. Kitapta Abuzer Uğurlu gibi ünlü bir kaçakçının MİT'le ilişkilerinin detaylarından, Kısmetim-1 olayının perde arkasındaki gerçeklere kadar pekçok konuya rastlamak mümkün.

Karanlık tablo

Kitabın önsözünde "Sistemin iyi anlaşılması ve giderek Susurluk'un aslında bir milat olmadığının kabulü için; en az 20-25 yıl önce yaşananları saptamak ve betimlemek gerekiyordu" diyen Ferhat Ünlü, bu zorunluluktan dolayı o dönemin olaylarını, Susurluk kazasında ve sonrasında yaşananlara koşut olarak incelediğini kaydediyor. Susurluk'ta ortaya çıkan tablonun kirli ilişkiler ağının tek tablosu olmadığına dikkat çeken Ünlü, tablonun çok daha karmaşık oluşunun altını çizerken bunu sistemin kendi ürettikleriyle başedemez hale gelişinin bir sonucu olarak değerlendiriyor.

Susurluk Gümrüğü'nde okurun sık sık karşısına çıkacak isimler ise Bekir Çelenk, Abuzer Uğurlu, Yaşar Avni Musullulu, Abdullah Çatlı, Cem Ersever, Ömer Lütfi Topal, Erol Evcil ve Yeşil gibi kod adla anılan çete üyeleri... Ünlü, olayların bilinmeyen yönlerini bir polisiye roman kurgusuyla okuyucuya sunuyor.


24 yıl önce