|

Abdülhamit döneminden çok özel görüntüler

Tarihi ve kültürel mirasıyla her dönem ilgi uyandıran Bursa'nın geçmişine ışık tutan fotoğraf, minyatür ve gravür gibi önemli görsel kaynaklarına biri 2, diğeri ise 3 dakika olmak üzere iki ayrı film eklendi.

Cihan
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:46 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Abdülhamit döneminden çok özel görüntüler
Abdülhamit döneminden çok özel görüntüler

1896 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde çekim yapan Fransız Gaumont Pathe Firması'nın arşivinden çıkan 2 film işadamı Mahmut Sabuncuoğlu tarafından Bursa Valisi Şahabettin Harput'a hediye edildi.

Yapılan ilk incelemelerde 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminde çekildiği düşünülen sessiz filmlerden
'Eski Osmanlı Başkenti Bursa'
ismini taşıyan ilkinde, şehirden genel görüntülerin yanı sıra, Göksu Vadisi, hamamlar ve Muradiye'nin bahçelerine yer veriliyor. 'Anadolu'nun Yollarında' isimli diğer filmde ise yakıcı güneş altında Bursa'ya seyahat anlatılıyor. Yolda verilen molanın yanı sıra tarihi Irgandı Köprüsü'nden geçişin yanı sıra o dönem seyahatlerde kullanılan bineklerin önemine işaret ediliyor.
Bursa'nın ilk filmi

Görüntüleri izleyen Vali Harput, Bursa tarihi açısından önem taşıyan filmleri kendisine hediye eden işadamı Mahmut Sabuncuoğlu'na teşekkürlerini iletti. Filmlerin Muradiye Külliyesi'nin restorasyonu sırasında yapılan araştırmalar sırasında tesadüfen bulunduğunu anlatan Mahmut Sabuncuoğlu, "Külliyedeki restorasyon sırasında tanıştığımız araştırmacı Özgür Sanal, kendisinde 1900'lerin başına ait Bursa filmleri olduğunu, hatta filmlerde Muradiye Külliyesi'nden de görüntülere yer verildiğini söyleyince çok heyecanlandık. Sonra sağ olsun bu filmleri bize gönderdi. Biz de bunu Bursa'mızla paylaşmak istedik. Tahmin ediyorum bu görüntüler Bursa'dan çekilen ilk filmi oluşturuyor. Bursa'nın o yıllardaki doğal hali ve yaşam biçiminden kesitlerin yer aldığı bu filmler Bursa'nın bir döneminin hafızası niteliğinde olup, bu anlamda çok değer taşımaktadır." dedi.

11 yıl önce