|

Acılardan yağ çıkarmak

Toplama kamplarından kurtulan Yahudi bir anne-babanın çocuğu olan Norman G. Fınkelsteın, "Soykırım Endüstrisi" adlı kitabında, Nazi soykırımının nasıl endüstrileştirildiğini anlatıyor.

.
00:00 - 28/04/2001 Cumartesi
Güncelleme: 12:10 - 18/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Acılardan yağ çıkarmak
Acılardan yağ çıkarmak

Norman G. Fınkelsteın, 1953 yılında New York - Brooklyn'nde Yahudi bir anne-babanın ilk çocuğu olarak dünyaya gelir. Annesi Maryla Husty Fınkelsteın Varşova Gettosu Maidanek toplama kampından, babası Zacharias Finkelstein ise Varşova Gettosu Auschwitz toplama kampından sağ kurtulmayı başarmıştır.

Doktorasını Siyonizm üzerine yapan Fınkelsteın, ilk kitabını "Onlara yapılanları asla unutamam ve affedemem" cümlesiyle ebe-veynlerine adar. Amerika'daki pek çok yayın organında yazıları yayınlanan ve dört kitaba imza atan Norman G. Fınkelsteın'ın yazdığı bir kitap, ortalığı epey karıştırır. Yahudi soykırımının Amerikan kültürel hayatındaki yerini sorgulayan 'Soykırım Endüstrisi/Yahudi Soykırımının İstismarı' adlı kitabı ABD'de ve Avrupa'da büyük tartışmalara yol açar.

İdeolojik silah; soykırım

Söylem Yayınları'nca Türkçe'ye kazandırılan kitabın önsözünde Yahudi karşıtı olmakla, Yahudilerden nefret etmekle, soykırım inkarcısı olmakla suçlandığını ancak bunların ortodoks soykırımcılığı sorgulayan herkesin başına gelen tipik olaylar olduğunu söyleyen yazar kitapta Yahudi soykırımı endüstrisinin hem bir anotomisini sunuyor hem de onu itham ediyor.

"Soykırım keyifli değil, içsel bir tutarlılığa sahip bir kurgudur; temel dogmaları önemli politik ve sınıfsal çıkarlara güç verir. Aslında soykırım vazgeçilmez bir ideolojik silah olduğunu kanıtlamıştıır: Bu silahın kullanımıyla korkunç bir insan hakları siciline sahip dünyanın en ürkütücü askeri güçlerinden biri 'kurban' devlet rolü oynayabilmekte, ABD'nin en başarılı etnik grubu da yine aynı şekilde kurban statüsü elde edebilmektedir. Bu sahte kurbanlık statüsü kayde değer servetlerin birikmesine yol açmak yanında eleştirilere karşı bir tür dokunulmazlık da sağlamıştır" diyen Fınkelstein, soykırım gündeminin belli çıkarların ideolojik kurgusu sonucunda oluştuğunu belirtiyor. Nazi soykırımının anıtlaştırılması için pekçok kamusal ve özel kaynağın seferber edildiğini söyleyen yazara göre bu girişimlerin hiçbiri Yahudiler'in çektikleri acıları anlamaya yönelik değildir. Amerikalılar'ın Pearl Harbor olayı yada Japonya'ya atom bombası atılmasından çok Nazi soykırımını bildiğini belirten Fınkelsteın, Nazi soykırımının 1960 sonlarına kadar pek fazla ilgi görmediğini, Amerikan Yahudileri'nin ve İsrail Devleti'nin 60'ların sonunda belirli bir düzeyde güç kazanmasından sonra bu konuya değinildiğini söylüyor. (Söylem Yay. / Tel: 0212-513 04 29)

23 yıl önce